Interview met

longarts Koen Liesker

23 december 2019

Interview met longarts Koen Liesker

Interview: vijf vragen aan longarts Koen Liesker

In de vijfde podcast van Tergooi vertelt longarts Koen Liesker (55) over zijn specialisme, zijn patiënten, de enorme vooruitgang die recent is geboekt in de behandeling van longkanker en de heldenrol die hij tegenwoordig soms kan spelen. Hij behandelt mensen met longkanker, longemfyseem, COPD, astma en slaapapneu. De podcast is te beluisteren via de website van Tergooi.

 

Luister naar het uitgebreide interview met Koen Liesker in de Tergooi Podcast

1. Een longarts die een heldenrol speelt?

Koen Liesker: “Ja, al is dat natuurlijk allemaal relatief. Zo nu en dan kunnen we longkankerpatiënten een iets beter perspectief bieden dan voorheen. Longartsen moeten wennen aan die nieuwe rol. Jarenlang was er in ons vakgebied eigenlijk maar weinig winst te behalen. Tot vijf jaar geleden was het simpel; na de diagnose hadden mensen enkele maanden, hooguit een jaar te leven. De horizon was heel kort. Goed voor de mensen zorgen. Dat is het enige wat je kon doen. Nu kunnen patiënten soms wel rekenen op enkele jaren erbij, met een goede kwaliteit van leven. Dit dankzij de nieuwe behandelmethoden, een combinatie van immuno- en chemotherapie, waarmee we veel winst boeken.’’

2. Immunotherapie?

Immunotherapie is dé grote doorbraak als het gaat om het behandelen van longkanker. Tergooi hoort bij de groep ziekenhuizen in ons land die deze therapie al vroeg heeft ingevoerd. Vooral in combinatie met chemotherapie zijn de resultaten goed. Immunotherapie maakt gebruik van het feit dat tumorcellen zich voordoen als gezonde cellen. Deze tumorcellen hebben een soort antennetje, dat ervoor zorgt dat het afweersysteem deze cellen laat varen. Met immunotherapie zorgen we ervoor dat het antennetje wordt uitgezet. Zodoende herkent je eigen afweersysteem die tumorcel als zieke cel en valt het aan. Kort gezegd: je afweersysteem gaat weer doen wat het moet doen. In de toekomst gaan we nog veel meer leren over het dna van tumoren. Hoe meer eigenschappen we in beeld hebben, hoe effectievere medicijnen we kunnen inzetten, met relatief weinig bijwerkingen.”

3. Goed nieuws dus. Toch zijn slechtnieuwsgesprekken nog altijd aan de orde van de dag…

“Ja, soms wel twee per dag. Ik vind het nog altijd zwaar om mensen hun doodvonnis te geven. Zeker als je met patiënten te maken hebt die een zelfde soort leven leiden als ikzelf. Ik moest eens een man bellen – iemand van mijn leeftijd – met heel slecht nieuws. Nam zijn zoontje de telefoon op. Ik had zelf een kind van die leeftijd. En dan hoor je zo’n jongetje vrolijk zijn vader roepen. Tja, toen dacht ik… je vader zal niet meer lang leven.”

4. De oorzaak van longkanker is bijna altijd roken. Vind je dat een lastig gegeven?

“Nee. Ik zit ook echt niet met een opgeheven vingertje in de spreekkamer. Longartsen zijn – net als onze patiënten – vaak relaxte, enthousiaste mensen, heel easy going. Natuurlijk is stoppen met roken de enige oplossing. Niet roken, niet roken, niet roken… En dat gesprek voer ik ook wel, hoor. De vraag die ik altijd stel is: waarom rook je eigenlijk? Nou, daar blijkt dan vaak eenzaamheid onder te zitten, of verslaving. Ik bedoel; de sigaret is de perfecte verslaving, veel verslavender dan cocaïne of alcohol, en veel moeilijker om vanaf te komen. Je steekt een sigaret op en een milliseconde zit het in je hersenen. Soms leidt een dergelijk gesprek tot een stoppoging. Dat is mooi.”

5. Veel mensen grijpen naar de e-sigaret als alternatief voor de sigaret.

“Terwijl e-sigaretten ook zo ontzettend schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is echt een misverstand dat dit een gezond alternatief is. Ik zie veel ouderen die dat denken. Wij hebben hier in Tergooi al patiënten gezien die vreemde longaandoeningen hadden na gebruik van een e-sigaret. Ik ben blij dat de voorzitter van de longartsenvereniging zich nu ook zo sterk heeft uitgesproken tegen de e-sigaret. Sowieso zie je dat longartsen zich nadrukkelijk mengen in de discussie. Met dank aan de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker natuurlijk. Dat is ongelooflijk wat zij hebben bereikt.”

Het uitgebreide interview met Koen Liesker is terug te luisteren in de vijfde aflevering van de Tergooi Postcast.


Dit artikel verscheen op 17 december 2019 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Marjolein Vos.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief