10 februari 2020
Nieuwbouw van Tergooi: de kop is eraf
De kop is eraf voor de nieuwbouw van ziekenhuis Tergooi: Nog een paar weken en dan gaan we de hoogte in. De gooi en Eemlander kwam langs voor een rondleiding door de nieuwbouw.
De voorman van bouwbedrijf BAM kan haast niet wachten. Reikhalzend kijkt hij uit naar week 9, de laatste week van februari. ‘Dan wordt het echt leuk. In die week gaan we beginnen met opbouwen’, belooft hij enthousiast. Precies vijf maanden na de start van de eerste boorwerkzaamheden voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis Tergooi in Hilversum, hebben de bouwvakkers het maaiveld bereikt.
De betonnen vloer van de begane grond van gebouw A is gelegd. De plek waar straks de spoedeisende hulp, de huisartsenpost, de intensive care en de kamers voor de hartkatheterisatie komen. In totaal zijn 692 palen tot een diepte van 22 meter de grond in gegaan. Deze palen dragen de fundatiebalken waarop de de betonnen grondvloer rust. De kop is eraf.
Tevreden kijken de mannen naar het resultaat. Ze borstelen loodzware stalen frames schoon. ‘Waar die voor zijn? Dat zijn Manto bekistingen, om betonnen wand- en vloerdelen te maken’, legt de voorman uit. Elke ochtend vertrekt hij om vijf uur uit zijn woonplaats Hoeksche Waard om verder te bouwen aan het ziekenhuis dat de spil wordt van gezondheidspark Monnikenberg. Nog zeker anderhalf jaar zal hij de lange rit dagelijks maken.
Bouwkranen
Het winterzonnetje schijnt vriendelijk op de immense bouwput, pal naast het bestaande ziekenhuis. Twee gele bouwkranen torenen hoog boven de bomen uit. Ze kleuren goed bij de knalgele vleugel van het bestaande ziekenhuis. Het enige deel van de oudbouw dat overeind blijft. De vleugel gaat onderdak bieden aan onder meer laboratoria, de apotheek en de polikliniek psychiatrie.
De bouw van het ziekenhuis wordt op de voet gevolgd door de bewoners van de nieuwe appartementen direct naast het terrein. Nu de bomen aan de rand van de bouwput nog kaal zijn kunnen zij de werkzaamheden minutieus volgen. Op het balkon van haar appartement op de tweede verdieping staat Geke de Mooij (74) donderdagochtend in ochtendjas.
Reuring
‘Ik hou wel van een beetje reuring voor de deur hoor. We hebben driedubbel glas dus geluidsoverlast is er niet.’ Drie maanden geleden verhuisde ze met haar echtgenoot vanuit het Belgische Brasschaat terug naar Nederland. ‘Daar hebben we vijftien jaar met plezier gewoond, maar we wilden weer dichter bij de kinderen en kleinkinderen zijn. Die wonen in Amstelveen. Waarom dan Hilversum? We zagen dit prachtige appartement. We hebben 180 vierkante meter. Heerlijk en een balkon met de zon in de middag. We woonden vroeger in Amsterdam maar kwamen vaak in Laren en Blaricum, zijn we nog steeds gek op. Maar Hilversum is ook leuk geworden.’
Snel bij de dokter
De Mooij moet bekennen dat ze bij de aankoop van hun nieuwe woning niet heel erg stil hebben gestaan bij de komst van het ziekenhuis pal voor hun neus. ‘Het heeft wel wat. Ik heb zelf vroeger altijd in het Wilhelminagasthuis gewerkt, wat nu het AMC is in Amsterdam. En ach als er wat aan de hand is met ons zijn we straks snel bij de dokter’, lacht ze. ‘Als dadelijk de bomen weer blad krijgen zien we er veel minder van, maar ik vind het voorlopig wel spannend om het ziekenhuis uit de grond te zien komen. Hoe hoog wordt het eigenlijk?’, vraagt ze zich hardop af. ‘Vier etages, net zo hoog als de gele vleugel die blijft staan’, legt haar nieuwe buurman, die net aan komt rijden, uit.
Gloednieuw
Aan de rand van de bouwput is nu nog moeilijk voor te stellen wat het eindresultaat wordt. Eind 2022 gaat het nieuwe Tergooi open. Dan staat er een gloednieuw, modern maar compact ziekenhuis voor alle acute, intensieve en klinische zorg die nu op de locaties in Blaricum en Hilversum geleverd wordt. In Blaricum sluit het ziekenhuis de deuren in 2023. Wel heeft Tergooi daar een regionaal medisch centrum gepland. In Weesp draait zo’n centrum al. Bedoeld om medische zorg overdag zo dicht mogelijk bij huis te kunnen leveren. Dat is waar patiënten anno 2022 behoefte aan hebben. De mannen van bouwbedrijf BAM vegen ondertussen met een bezem de betonnen vloer van gebouw A schoon. Klaar om de lucht in te bouwen.
De bouw van het nieuwe ziekenhuis is op de voet te volgen via de bouwcam op het terrein.
Dit artikel verscheen op 6 februari 2020 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Susanne van Velzen.
E-mail nieuwsbrief