Dr. J.J. Claus

Neuroloog

Dr. Jules Claus
Neuroloog

In Tergooi sinds: 1999
BIG-Number: 59020471401

‘Hersenen hebben mij altijd gefascineerd’

‘De neurologie is een breed en complex vakgebied. Het analyseren van deze problematiek vind ik interessant. Als ik geen neuroloog zou zijn geworden, was ik waarschijnlijk consultant voor grote bedrijven geworden. Ook dan moet je problemen analyseren, een ‘diagnose stellen’ en vervolgens met een oplossing komen.

Ik ben neuroloog geworden omdat de hersenen mij altijd hebben gefascineerd. Hersenen zijn er niet alleen voor de cognitieve (leren en denken) en emotionele functies, maar sturen het hele lichaam aan. We kunnen nu problemen op bepaalde plaatsen in de hersenen aantonen, die te maken hebben met ziekten als dementie of de ziekte van Parkinson. Ik behandel veel verschillende neurologische aandoeningen, van hoofdpijn tot epilepsie en van multiple sclerose tot dementie.

Dementie heeft mijn speciale interesse. Omdat mensen steeds ouder worden, komen geheugenproblemen ook steeds vaker voor. Daarom hebben we een geheugenpoli opgezet. Op dit spreekuur bespreek ik samen met de geriaters de behandelmogelijkheden van bepaalde vormen van dementie. Mijn studie psychologie komt daarbij prima van pas!’

Aandachtsgebied

  • Dementie

Bijzonderheden

  • Jules Claus heeft met zijn promotieonderzoek bijdrage geleverd aan betere diagnose en behandeling van de ziekte van Alzheimer (klinische trials en beeldvormend onderzoek).
  • Heeft tientallen malen gepubliceerd over dementie.
  • Heeft naast opleiding neurologie ook studie psychologie afgerond.
  • Twee jaar bij de National Institutes of Health (Washington DC) onderzoek gedaan naar ziekte van Alzheimer, Parkinson en Huntington.
  • Is een van de initiatiefnemers van de geheugenpoli.