Dr. J.R. de Kruijk

Neuroloog

Dr. Jelle de Kruijk
Neuroloog

In Tergooi sinds: 2003
BIG-Number: 59045327801

‘De hersenen maken het verschil’

‘Onze hersenen onderscheiden ons van al het andere wat leeft. De laatste tien jaar van de vorige eeuw werden officieel uitgeroepen tot ‘decade of the brain’ (decennium van de hersenen), wat de afgelopen 25 jaar heeft geresulteerd in veel ontdekkingen en nieuwe behandelmogelijkheden.

In de beroertezorg bijvoorbeeld konden we vroeger niet veel doen. Nu zien we patiënten met een beroerte zo snel mogelijk op de spoedeisende hulp; bij een herseninfarct bestaat in de acute fase de mogelijkheid om met trombolyse de bloedprop als het ware op te lossen of zelfs mechanisch te verwijderen. We hebben een stroke-unit waar bijkomende problemen worden voorkomen of behandeld en waar patiënten een paar dagen blijven, totdat duidelijk is wat de gevolgen van de beroerte zijn. Een gespecialiseerd verpleegkundige begeleidt deze patiënten na ontslag nog enkele maanden poliklinisch.

We werken hard aan het nog verder verbeteren van de neurologische zorg in ons ziekenhuis. Hierdoor kunnen patiënten bij een aantal aandoeningen beter en sneller worden geholpen in hun eigen regio. Zo nodig zijn er korte lijnen met gespecialiseerde centra waardoor patiënten met bijvoorbeeld een hersentumor snel en efficiënt adequate zorg krijgen. Ook is de afdeling Neurologie in Tergooi MC in samenwerking met academische ziekenhuizen in de omgeving betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van nieuwe neurologen. De onderzoeks- en opleidingstaken bevredigen mij zeer, maar de directe patiëntenzorg blijft voor mij – letterlijk en figuurlijk – de hoofdzaak.’

Aandachtsgebieden

  • Beroertezorg
  • Hersenletsel door een ongeval

Bijzonderheden

  • Jelle de Kruijk is opleider Neurologie in de OOR (Onderwijs- en Opleidingsregio) Utrecht.
  • Hij is actief betrokken bij het Strokenetwerk Midden-Nederland.
  • Hij promoveerde op onderzoek naar de gevolgen en de behandeling van licht hersenletsel na een ongeval.
  • Ook heeft hij ruim 40 publicaties op zijn naam staan over licht hersenletsel en beroerte.