R.J.G.M. Witjes

Neuroloog

Ron Witjes
Neuroloog

In Tergooi sinds: 1998
BIG-Number: 29024980701

‘Algemene neurologie blijft het leukst’

‘Bij veel patiënten is de angst voor een neurologische aandoening groot. Toch is hun klacht vaak niet neurologisch van aard. Die angst zie je bijvoorbeeld veel bij mensen met chronische hoofdpijn: de patiënt maakt zich zorgen en denkt dat het misschien een hersentumor is. Geruststellen en uitsluiten is daarom een belangrijk onderdeel van het werk van de neuroloog. Aanvullend onderzoek met behulp van CT- of MRIscans kan daarbij erg behulpzaam zijn.

Vroeger werd vaak over neurologen gezegd dat ze zo weinig echte behandelingen aan konden bieden. Dat is de laatste jaren gelukkig veranderd. Door goed wetenschappelijk onderzoek is een grote vooruitgang geboekt op vrijwel alle onderdelen van het vakgebied. Die vooruitgang heeft er ook toe geleid dat neurologen zich steeds vaker specialiseren in één of enkele onderdelen van de neurologie. Specialisatie biedt uiteraard voordelen.

Toch vind ik zelf de algemene neurologie het meest interessant. Dát is wat ik tot mijn 65e wil blijven doen. Natuurlijk is het leuk als je zo nu en dan een zeldzame diagnose kunt stellen, maar uiteindelijk gaat het niet om de diagnose. Het gaat om de patiënt. Die zienswijze probeer ik steeds als uitgangspunt te nemen. MS (multiple sclerose) kan ik bijvoorbeeld niet wegnemen, maar ik kan wél veel voor een patiënt betekenen.’

Aandachtsgebieden

  • Multiple sclerose
  • Slaapstoornissen
  • Ziekte van Parkinson

Bijzonderheden

  • Ron Witjes publiceerde verschillende artikelen, bijvoorbeeld over stollingsstoornissen en over MS bij kinderen.