Lymfeklieren bij de prostaat weghalen

Pelviene lymfeklierdissectie (PLKD)

Lymfeklieren bij de prostaat weghalen

Is bij u prostaatkanker ontdekt? Dan is het belangrijk om te weten of er uitzaaiingen zijn. Soms is niet helemaal duidelijk of de kankercellen in de lymfeklieren in het bekken zitten. We kunnen deze lymfeklieren dan met een operatie weghalen om ze te onderzoeken. Dit noemen we een pelviene lymfeklierdissectie (PLKD).

Voorbereiding

Wanneer deze operatie

Het is bij prostaatkanker belangrijk om zo zeker mogelijk te weten of er uitzaaiingen zijn. Dan weten we ook hoe we u zo goed mogelijk kunnen behandelen. Hiervoor heeft u waarschijnlijk al een PSMA PET CT gehad. Soms is na dit onderzoek nog niet duidelijk of de uitgezaaide prostaatkankercellen in de lymfeklieren zitten.

Een kwaadaardige tumor zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren die dichtbij liggen. Daarom kunnen we besluiten de lymfeklieren rond de prostaat weg te halen. Een patholoog kan die dan onderzoeken.

Voorbereiding op operatie

Gesprek

Voor de operatie bespreekt u met de anesthesist uw gezondheid en de narcose. Ook hoort u meer over wat wel en niet mag qua eten en drinken voor de operatie. En hoe we de pijn behandelen na de operatie. Als het nodig is, krijgt u nog extra onderzoeken.

Medicijnen

  • De uroloog en de anesthesist bespreken met u welke medicijnen u voor de operatie wel en niet mag gebruiken. Geef precies door welke medicijnen u gebruikt.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Dan legt de arts u uit wanneer u daarmee moet stoppen. Dat is nodig om de kans op een nabloeding kleiner te maken.

Goede conditie

Het is belangrijk dat u tijdens uw operatie een zo goed mogelijke conditie heeft. Dat maakt de kans op problemen kleiner en zorgt dat u na de operatie snel herstelt. Zorg daarom dat u in de periode voor de operatie gezond eet en genoeg beweegt. Als dat lukt met uw gezondheid natuurlijk.

Niet zelf scheren

Scheer het gebied waar we u gaan opereren in de vijf dagen voor de operatie niet. Dat maakt de kans op een infectie van de wond kleiner. Als de uroloog scheren nodig vindt, doen we dat in de operatiekamer.

Behandeling

We halen de lymfeklieren weg met een kijkoperatie (laparoscopie).

  • De uroloog maakt een paar sneetjes (incisies) in uw buik, aan beide kanten van de navel.
  • We vullen uw buik met koolzuurgas. Dit gas is onschadelijk en zorgt dat er meer ruimte komt in uw buik.
  • De uroloog brengt een paar buisjes in de buik. Door deze buisjes brengen we de videocamera en instrumenten in om de lymfeklieren weg te halen.
  • De uroloog haalt aan het einde van de operatie het koolzuurgas weg en maakt de wondjes dicht met oplosbare hechtingen.
  • Tijdens de operatie plaatsen we een slangetje (katheter) in de blaas. Die halen we weer weg voor u weer wakker bent.

Na de behandeling

  • Na de operatie komt u eerst op de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Als alles goed gaat, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.
  • We meten regelmatig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstof. Ook kijken we of uw nieren goed werken, u goed kunt plassen en de wondjes goed genezen.
  • De artsen en verpleegkundigen helpen u om een goede balans te vinden tussen genoeg uit bed komen en genoeg rusten. Ook krijgt u adviezen over ademhalingsoefeningen en voeding. De adviezen sluiten aan bij uw persoonlijke situatie. Zo zorgen we dat u zo snel mogelijk kunt herstellen.

Naar huis

Bijna altijd kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Is duidelijk wanneer u naar huis mag? Dan bespreekt de verpleegkundige met u of u thuis zorg nodig heeft. Soms heeft u thuis professionele zorg nodig of moet u een tijdje gaan revalideren. Dat regelt de transferverpleegkundige. De verpleegkundige en arts bespreken met u welke regels gelden voor thuis.

Adviezen voor thuis

  • In beweging blijven is goed voor uw herstel en zorgt dat u zo min mogelijk conditie verliest. Bouw het bewegen rustig op. Luister naar uw lichaam.
  • U moet de wond elke dag verzorgen totdat die genezen is. De verpleegkundige geeft hier uitleg over.
  • De wond kan pijn doen. U mag hiervoor paracetamol nemen. Maximaal vier keer per dag 1.000 mg. Helpt dit niet genoeg? Dan kan uw arts andere pijnstillers voorschrijven.
  • Om de wond goed te laten genezen, mag u niet te zwaar tillen, niet sporten en geen zwaar huishoudelijk werk doen. Na twee weken kunt u dit weer langzaam opbouwen.
  • Als de wond droog is, mag u douchen. Ga tot twee weken na de operatie niet zwemmen of in bad.
  • U mag autorijden zodra u zelf denkt dat dat weer kan. Informeer wel bij uw verzekering hoe het zit met uw aansprakelijkheid na een operatie.

Weefselonderzoek

De patholoog onderzoekt de lymfeklieren die tijdens de operatie zijn weggehaald. Het duurt zeven tot tien werkdagen voordat de uitslag bekend is. De arts bespreekt de uitslag met u als u weer voor controle naar de polikliniek komt. U hoort dan ook wat dit betekent voor uw behandeling.

Mogelijke problemen

Net als bij elke andere operatie brengt deze operatie risico’s met zich mee. De kans op problemen is bij deze operatie meestal erg klein. De uroloog bespreekt welke problemen kunnen voorkomen. Dat zijn:

Wondinfectie

De wond wordt rood, pijnlijk en wat dikker. Ook kan er pus uit de wond komen.

Urineweginfectie

Door de blaaskatheter is er een kleine kans dat u een urineweginfectie krijgt. Daarom halen we de blaaskatheter zo snel mogelijk weg. Krijgt u toch een urineweginfectie? Dan schrijven we een antibioticakuur voor. Goede hygiëne en goed drinken helpen om een urineweginfectie te voorkomen.

Lymfeoedeem

Na de operatie kunt u een aantal dagen of weken een dik been krijgen. Ook kan vocht zich ophopen in uw buik of balzak. Dit komt omdat het lymfevocht niet genoeg door het lichaam opgenomen wordt nu er lymfeklieren zijn weggehaald. Krijgt u last van lymfeoedeem? Neem dan contact op met uw huisarts of uroloog.

Lymfocèle

Bij lymfocèle hoopt lymfevocht zich op in het bekken. Dit vocht kan soms geïnfecteerd raken. Het kan dan nodig zijn om een drain te plaatsen. Dit is een slangetje om het lymfevocht weg te laten lopen.

Wanneer contact opnemen

Maakt u zich zorgen of heeft u vragen? Bel dan met de verpleegafdeling of polikliniek Urologie. Neem in ieder geval contact op als:

  • u koorts boven de 38,5 °C blijft houden
  • u klachten heeft die passen bij een wondinfectie (roodheid bij de wond, pijn, pus uit de wond)
  • u erge pijn in de buik heeft

Contact