Reizen met gips
Met gips kunt u niet alles doen zoals u dat gewend bent. Ook voor autorijden en vliegen gelden andere regels als u gips heeft.
Autorijden met gips
Met gips mag u meestal niet autorijden. U bent dan niet verzekerd. U mag alleen autorijden als u daarvoor een schriftelijke verklaring heeft van uw verzekering. Dit is vastgelegd in de wet:
- de wegenverkeerswet: artikel 130
- Regeling Maatregelen rijvaardigheid en Geschiktheid: artikel 5
- Regeling Maatregelen rijvaardigheid en Geschiktheid: bijlage 1
Soms is het duidelijk dat autorijden onveilig is. Bijvoorbeeld als uw hele arm in het gips zit. Verzekeraars kunnen een uitzondering maken als ze denken dat autorijden toch veilig kan. Maar dat is per verzekeraar weer anders. Overleg daarom met uw verzekeraar wat voor u kan en mag. Zo voorkomt u dat uw verzekeraar niet uitbetaalt bij schade.
Advies van uw arts
Uw arts kan alleen iets zeggen over uw medische toestand. Niet over of u kunt rijden. Uw arts geeft dus geen schriftelijke verklaring af over of u kunt rijden met gips.
Vliegen met gips
Sommige vliegtuigmaatschappijen nemen mensen met gips niet mee. Bent u van plan te gaan vliegen met gips? Neem dan eerst contact op met de maatschappij waarmee u vliegt.
De specialisten in het ziekenhuis kunnen geen medische verklaring afgeven (de ‘fit-to-fly-verklaring’). De specialist die uw breuk behandelt, weet niet of u verder gezond genoeg bent om te vliegen. Hij of zij kan daar dus geen uitspraken over doen of een fit-to-fly-verklaring geven.
Wel krijgt u een formulier mee waarop informatie over het gipsverband staat. Die informatie voldoet aan de richtlijnen van de artsenfederatie KNMG. U kunt deze informatie aan de vliegtuigmaatschappij laten zien. Het is dus geen fit-to-fly-verklaring, maar feitelijke informatie. Dit zou voor de vliegtuigmaatschappij genoeg moeten zijn om u toe te laten op de vlucht.
Wij wensen u een goede vlucht.