Afdeling oncologie

krijgt schilderij van patiënte

27 juni 2019

Schilderij voor Oncologie
Carlijne van Popering onthult het schilderij met kunstenaar Jack Liemburg, in het bijzijn van een patiënte en afdelingsmanager Petra Verweij. (Foto: Studio Kastermans/ Leon Dakkus)

Afdeling oncologie krijgt schilderij van patiënte; ,,Het klinkt gek maar ik had een leuke tijd in Tergooi’’

Het klinkt gek, vindt ze ook zelf, maar ze heeft een heel fijne tijd gehad in het Hilversumse ziekenhuis Tergooi. Daarom kreeg de afdeling oncologie van haar woensdag een schilderij van de Apeldoornse kunstenaar Jack Liemburg. „Hij doneerde het schilderij ’Liefde brengt ommekeer’ aan degene die de beste reden had om het weg te geven. Ze won met ’De verpleegkundigen op de afdeling A0 van Tergooi Hilversum brengen met hun liefde voor de patiënten de ommekeer in hun dag’.

 

Borstkanker, dat was de diagnose die de 43-jarige Bussumse Carlijne van Popering in augustus vorig jaar te horen kreeg. Daarvoor had ze al drie jaar lang een heel sterk onderbuikgevoel gehad dat ze borstkanker zou krijgen. Niet dat ze spiritueel is ingesteld, zegt ze desgevraagd. „Ik had dat idee, droomde er zelfs over, ik kan het niet goed benoemen. Ik heb mijn eigen risico van de ziektekostenverzekering elk jaar besteed aan het laten maken van mammografieën. Na je veertigste wordt het weefsel in je borsten wat troebel, daardoor zijn tumoren niet altijd direct met een MRI te zien. Dat was bij mij vorig jaar ook het geval, er was geen spettervormig of knikkervormig gezwel te zien op de MRI. Een biopt wees drie dagen later uit dat er toch sprake was van borstkanker, er zat een kwaadaardige, snelgroeiende tumor van drie centimeter. Ik was een soort van opgelucht. Voor mij was het een bevestiging dat ik toch goed op mijn lijf had vertrouwd en naar mijn lichaam had geluisterd.”

Veel mensen in de directe omgeving van de Bussumse reageerden direct met ’Borstkanker? En je moet aan de chemo? Dan ga je toch zeker naar het Antoni van Leeuwenhoek?’

Vertrouwen

Van Popering, single moeder van een meisje van 12 en een jongen van 11: „Daar zou je de ’beste’ behandeling krijgen. Maar ik had zelf onderzoek gedaan en had alle vertrouwen in Tergooi, ze hebben daar wekelijks contact met het AVL, dan worden alle patiënten en hun behandeling besproken.”

In Hilversum werd ze behandeld door oncoloog Sylvia Luykx-de Bakker. „Zij had er begrip voor dat ik op mijn intuïtie vertrouw. Ze zei ’Ik doe de medische kant, en jij doet wat je vindt dat je moet doen, wat je voelt’.” Bij de medicatie die ze kreeg zat ook het middel Taxol. „Mijn vader had een hersentumor en heeft meegedaan aan een trial met Taxol in het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Bij hem sloeg dat toen niet aan. Ik vertelde dat Sylvia Luykx. Zij toetste vervolgens snel wat in op haar computer en wat bleek: zij wás daar toen! Ze zei ’Ik ben op jouw pad gekomen om jou nu te laten genezen met Taxol’. Ik was met haar gelinkt via mijn vader.”

De Bussumse onderging immunotherapie en kreeg vervolgens chemotherapie op de afdeling oncologie van Tergooi in Hilversum. „Dan kom je daar en zie je alleen maar vrouwen liggen, ik dacht dat het de borstkankerafdeling was! Ga maar na: het was één op de negen vrouwen die borstkanker kregen, twee jaar later is dat al één op de zeven. Ik begrijp dan ook niet dat er niet meer geld wordt besteed aan preventie. Met van tijd tot tijd een beetje voelen ga je het niet mee naar boven halen. Ik heb vijf vriendinnen en kennissen die het ook hebben.”

Elf chemo’s had ze in Tergooi. ,,Danzij de cold cap heb ik nog de helft van mijn haar’’, zegt ze, terwijl ze met een glimlach door haar lange haar strijkt. De behandelingen die ze van half negen tot vier op de afdeling onderging, ervoer ze altijd als ’heel gezellig’. De verpleegkundigen maakten grapjes, zorgden ervoor dat het wat minder beladen was. Je leert ze ook kennen. Ze maken je mee in de slechtste periode van je leven. Dat is heel bijzonder. Ze verdienen meer dan bloemen of chocolade. Daarom wil ik dit schilderij aan hen geven. Ook uit naam van mijn vriendinnen.’’

Erotisch kookboek

Carlijne van Popering werkt parttime als directiesecretaresse bij een fiscalistenkantoor in Amsterdam en geeft daarnaast kookworkshops.

In het najaar verschijnt haar erotische kookboek ’Let’s misbehave, where food meets pleasure’, recepten afgewisseld met verhalen over seks. Meer informatie via

Overgenomen uit de Gooi- en Eemlander , 16 juni 2019
Auteur: Simone Stevens

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief