afdeling Longfunctie
Op deze afdeling kunt u terecht voor longfunctie-onderzoek. Bij een longfunctieonderzoek (ofwel spirometrie) meten we hoeveel lucht u na rustig, diep uitademen maximaal kunt inademen, en andersom. Dat zegt iets over de inhoud van uw longen.
Om het onderzoek te doen, krijgt u een mondstuk in de mond en een klemmetje op de neus. Vervolgens krijgt u een aantal blaas oefeningen. Hierdoor kan de longfunctieanalist met behulp van een longfunctieapparaat uw longvolumes meten. Ook meten we hoeveel liter lucht u zo hard en lang mogelijk kunt uitblazen. Dat zegt iets over de doorgankelijkheid en de functionaliteit van uw luchtwegen.
Afhankelijk van de aanvraag van uw behandelend arts krijgt u longmedicatie ter inademing toegediend door de longfunctieanalist. Na tien tot vijftien minuten herhalen we de oefeningen om het effect van de medicatie op uw longfunctie te meten.
Longfunctieonderzoek duurt ongeveer 40 minuten, is niet pijnlijk en kan wat vermoeiend zijn. Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid weer naar huis en/of uw normale werkzaamheden hervatten.
Voorbereiding
- We vragen u vriendelijk een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het ziekenhuis.
- U hoeft geen speciale kleding te dragen, maar zorgt u er wel voor dat uw kleding niet te strak zit.
- Als u een kunstgebit heeft, kunt u dit tijdens het onderzoek gewoon inhouden.
- U hoeft uw luchtwegonderhoudsmedicatie niet te staken tenzij dat nadrukkelijk is besproken met u en uw behandelend arts.
- Nuchter blijven is voor dit onderzoek niet noodzakelijk, tenzij anders aangegeven.
- We vragen u dringend ten minste één uur vóór het onderzoek niet te roken!
Na afloop
Na de onderzoeken meldt u zich bij de polikliniek Longgeneeskunde. De resultaten zijn direct zichtbaar voor de longarts. Aan de hand van de bevindingen is het goed mogelijk dat de longarts u vraagt nogmaals een afspraak te maken bij de afdeling longfunctie voor aanvullend onderzoek.