polikliniek Anesthesiologie
Een anesthesioloog is een medisch specialist met verschillende taken bij de zorg rond operaties, in de acute geneeskunde en bij behandeling van pijn. Als u een operatie ondergaat zorgt de anesthesioloog er voor dat u comfortabel en vooral veilig behandeld wordt. Hierbij is er vaak een keuze te maken tussen diverse soorten verdovingstechnieken (anesthesietechnieken). Op de poli Anesthesiologie wordt van te voren met u besproken welke techniek het beste bij u past. Na de operatie draagt de anesthesioloog, samen met het team van de Acute Pijn Service, zorg voor de behandeling van de pijn welke soms als gevolg van de operatie optreedt.
Preoperatieve screening
Voordat u wordt geopereerd doen we onderzoek naar uw gezondheid. Dit heet een ‘preoperatieve screening’. Dit onderzoek is nodig om uw gezondheid in kaart te brengen. Deze informatie heeft de anesthesioloog nodig om goedkeuring voor de operatie te geven en te zorgen dat u veilig geopereerd wordt. Het preoperatieve onderzoek bestaat uit verschillende afspraken.
We informeren u over de anesthesietechniek(en), de pijnbestrijding, de gang van zaken rondom de operatie en beantwoorden uw vragen over de anesthesie. De afspraak kan plaatsvinden op de polikliniek Anesthesiologie, via een videoconsult met BeterDichtbij of telefonisch.
Voor vragen over de operatie, ingreep of onderzoek zelf kunt u bij uw behandelend arts terecht.
Invullen vragenlijst
Voorafgaand aan uw afspraak op de polikliniek Anesthesiologie is het belangrijk dat u een preoperatieve vragenlijst invult. Zo kunt u belangrijke informatie over uw gezondheid geven.
Deze patiëntvragenlijst moet digitaal ingevuld worden. Dit kan op 2 manieren:
- Thuis, door in te loggen op Mijn Tergooi, met uw DigiD met sms-code.
- Op de polikliniek Anesthesiologie, met een speciale inlogcode die voor u aangemaakt wordt.
Andere aandachtsgebieden
Naast de begeleiding voor, tijdens en na operaties heeft de anesthesioloog ook de volgende aandachtsgebieden:
- Anesthesioloog-pijnspecialisten hebben hun kennis over acute pijn verder uitgebreid en behandelen patiënten met chronische pijn en pijn bij kanker.
- Anesthesiologen verlenen ook palliatieve zorg. In deze laatste levensfase helpen anesthesiologen klachten bij de patiënt zoals pijn en misselijkheid te verlichten.
- Veel zwangere vrouwen zien op enig moment een anesthesioloog: bijvoorbeeld voor pijnstilling tijdens de bevalling.
- Anesthesiologen zorgen voor het stabiliseren van patiënten in acute situaties en rampenopvang. Dit noemen we urgentiegeneeskunde.
Zie voor meer informatie www.anesthesiologie.nl
Ons team
Wie werken er?
U zult met verschillende medewerkers te maken krijgen. Dit kunnen zijn: doktersassistent, anesthesiologen en anesthesiologische assistent-screeners.
De doktersassistent
Medicatieverificatie polikliniek
De anesthesiologische assistent-screener
Aansluitend heeft u een gesprek met een anesthesiologische assistent-screener. Een anesthesiemedewerker die speciaal is opgeleid voor deze taak en altijd onder supervisie werkt van een anesthesioloog. Op de polkliniek Anesthesiologie is dagelijks een anesthesioloog aanwezig. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand, of uw specifieke vragen, heeft u ook nog een kort contact met de anesthesioloog zelf. Dit is echter in de meeste gevallen niet nodig.
De anesthesiologische assistent-screener zal uw bloeddruk, lengte en gewicht meten, uw hart en longen beluisteren, en vragen stellen over uw algehele gezondheid en mogelijk eerdere operaties.
Ook ander vooronderzoek is mogelijk, zoals bloedonderzoek of een consult bij een andere specialist in het ziekenhuis. Zo wordt een indruk verkregen van uw gezondheidstoestand en aan de hand daarvan wordt met u de anesthesietechniek voor uw operatie besproken en uitgelegd.
U krijgt adviezen over uw medicatiegebruik rond de operatie en uitleg over het nuchterbeleid, de hygiënevoorschriften en de pijnbestrijding.
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling