Diabetesteam

van Tergooi MC

Over het Diabetesteam

De meeste mensen met diabetes mellitus hebben diabetes type 2 en worden door de (eigen) huisarts behandeld. Huisartsen hebben voor de diabeteszorg regelmatig overleg met de internisten en zijn er goede samenwerkingsafspraken. Wanneer behandeling in de huisartsenpraktijk onvoldoende resultaat oplevert, of als er sprake is van complicaties, kan de huisarts advies vragen bij de internist of een patiënt daarnaar verwijzen. Mensen met diabetes type 1 worden altijd behandeld en gecontroleerd door het diabetesteam.

Binnen het Diabetesteam werken onze internisten samen met de diabetesverpleegkundige, de diëtist en de medisch psycholoog en het laboratorium. Wanneer bij u de diagnose ‘diabetes mellitus’ wordt gesteld, of al gesteld is, verwijst de internist u eerst door naar de diabetesverpleegkundige. Deze kan u meer uitleg geven over deze chronische ziekte en u begeleiden bij uw behandeling. In de behandeling staat de patiënt centraal. Bij een chronische aandoening als diabetes mellitus is immers meer nodig dan alleen adviezen opvolgen over voeding, beweging of medicijngebruik.

De rol van de verschillende behandelaars

De vier internisten in het diabetesteam van Tergooi MC werken nauw samen met de zes gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen. Voor chronische patiënten zijn we eigenlijk meer coach dan arts: patiënten zijn in het dagelijks leven hun eigen behandelaar en moeten daarin zo goed mogelijk ondersteund worden. Mensen met diabetes mellitus type 1, die vaak jonger zijn, blijven onder behandeling van de internist. Mensen met diabetes mellitus type 2 verwijzen we in het algemeen, zodra zij stabiel zijn ingesteld, terug naar de huisarts en praktijkondersteuner.

Wij werken multidisciplinair; als het nodig is, bijvoorbeeld bij complicaties of medische problemen die mogelijk door de diabetes komen, verwijzen we u naar een andere specialist. Dit kan zijn een oogarts, cardioloog, vaatchirurg, nefroloog, gynaecoloog, neuroloog, of het voetenteam.

Wat doet de internist?

Uw internist is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met diabetes en andere interne aandoeningen. De internist is uw hoofdbehandelaar en daarmee eindverantwoordelijk voor uw medische behandeling. U bezoekt de internist gemiddeld twee keer per jaar. Indien nodig kan dat vaker zijn.

De internist kijkt naar de huidige instelling van uw diabetes en naar de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt er bekeken of er mogelijk sprake is van complicaties. Voorafgaand aan het bezoek bij de internist wordt er door u een bezoek aan het laboratorium gebracht. Daar zijn een aantal medische controles uitgevoerd zoals gewicht, bloeddruk en zo nodig lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt samen met u een individueel behandelplan opgesteld en zo nodig aangepast.

Het is van belang dat u altijd het laatste medicatieoverzicht van de apotheek en een overzicht van uw laatst gemeten glucose waarden meeneemt . Dat kan staan in uw smartphone of in een diabetesdagboekje. De internist zal voor een volgend consult weer de benodigde laboratoriumformulieren aanvragen. De behandeling van uw diabetes richt zich er altijd op om de complicaties van diabetes te voorkomen -of in ieder geval uit te stellen- met behoud van een goede kwaliteit van leven.

Hoe komt u bij de internist terecht?
Als de diagnose diabetes wordt gesteld, verwijst de huisarts alleen door naar de internist indien:

  • Er sprake is van diabetes mellitus type 1 of een afgeleide vorm daarvan.
  • Er sprake is van meerdere complicerende factoren in de behandeling van uw diabetes mellitus type 2.
  • Bij zwangerschapsdiabetes.

Wat doet de diabetesverpleegkundige?

Een diabetesverpleegkundige is een verpleegkundige die speciaal is opgeleid om mensen met diabetes mellitus te begeleiden. Zij heeft de tijd en de kennis om uw vragen op dit gebied te beantwoorden. Dit kunnen vragen zijn over alledaagse zaken, zoals het omgaan met diabetes mellitus tijdens uw werk of tijdens uw vakanties. Maar u kunt ook meer specifieke onderwerpen met haar bespreken.

De diabetesverpleegkundige kan u onder meer voorlichting en advies geven over:

  • Diabetes mellitus in het algemeen
  • Complicaties op korte en lange termijn
  • De werking van insuline en tabletten
  • Voetverzorging
  • De veranderingen in uw leefstijl

Verder kan de diabetesverpleegkundige u begeleiden bij:

  • Het injecteren van insuline.
  • Het zelf bepalen van uw bloedglucose.
  • Het maken van een keuze bij nieuw materiaal.
  • Het zelf veranderen van de insulinedosering.

Wat doet de diëtist?

De diëtist is gespecialiseerd in het geven van voedingsadviezen afgestemd op uw behandeling, medicijnen en leefomstandigheden en type diabetes.

Welke voorlichting en wat voor advies kunt u verwachten?
De voorlichting gaat over gezonde voeding en het vinden van de juiste balans tussen de hoeveelheid koolhydraten die u eet en de bloedsuikerverlagende medicijnen. De diëtist kan voedingsadviezen geven aangepast aan uw persoonlijke situatie zoals uit eten gaan, sporten, werken en reizen. Tevens zal de diëtist u stimuleren om af te vallen indien er sprake is van overgewicht (obesitas). U krijgt een persoonlijk voedingsadvies van de diëtist.

Hoe komt u bij de diëtist terecht?
U kunt op verschillende manieren bij de diëtist terechtkomen. Als de diagnose diabetes mellitus wordt gesteld, verwijst de internist of diabetesverpleegkundige u naar de diëtist. Indien u al bekend bent bij de diëtist, dan kunt u een afspraak maken. 088-7531700 (op dinsdag en donderdag van 9.00-13.00u)

Wat doet de medisch psycholoog?

De medische psycholoog van Tergooi MC is een vast onderdeel van het diabetesteam. De Medische Psychologen van Tergooi MC hebben kennis over het omgaan met ziekten, de relatie tussen spanning en lichamelijke klachten, het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties. De psycholoog doet onderzoek naar klachten en behandelt deze. Indien er sprake is van klachten zal hij of zij deze eerst samen met u op een rij zetten voordat besloten wordt tot een psychologische behandeling.

Wat kunt u van een psychologische behandeling verwachten?
Als u een chronische ziekte zoals diabetes heeft, krijgt u te maken met een aandoening die langdurig en intensief van invloed kan zijn op uw dagelijks leven. Een chronische ziekte vereist aanpassingen op gedragsmatig en emotioneel gebied. Dat kan een grote opgave zijn en in sommige situaties tot stress leiden. Soms kunnen er angst- of stemmingsklachten ontstaan, of is er sprake van eetproblematiek. In dat geval kan een verwijzing naar een medisch psycholoog zinvol zijn. De psycholoog kan u helpen bij het verwerken van de ziekte, bij het omgaan met de gevolgen ervan of met het aanpassen van uw levensstijl. Behandeling is in het algemeen kortdurend, gericht op het verminderen van de klachten of het beter hanteren van problemen.

Hoe komt u bij de medisch psycholoog terecht?
U wordt opgeroepen voor een afspraak met een medisch psycholoog als u daarvoor een verwijzing heeft gekregen van uw behandelend internist in het ziekenhuis.

Hoe is de medisch psycholoog bereikbaar?
Het secretariaat is bereikbaar op telefoonnummer 088 753 12 30.

Opname in het ziekenhuis

Wanneer u bent opgenomen het ziekenhuis kijkt het diabetesteam tijdens uw opname mee naar uw bloedglucose regulatie. Een paar maal per week bespreekt de diabetesverpleegkundige met een arts assistent van de Interne Geneeskunde en de internist alle patiënten bij wie bloedglucose waarden worden gemeten.

Ziekte, wonden, pijn, koorts en het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals prednison en/of dexamethason, zijn namelijk factoren die invloed hebben op de bloedsuikers.

Uit studies is gebleken dat bloedsuikers onder de 11 mmol/l de wondgenezing en het herstel bevorderen. Om het verloop van de bloedsuikers goed in beeld te krijgen, wordt er dagelijks een dagcurve bij u geprikt. Dit houdt in dat er een aantal keer per dag (op vaste tijdstippen) de bloedsuikers in uw bloed worden bepaald, met behulp van een bloedsuikermeter. Indien nodig wordt aan het desbetreffende behandelteam (afdeling) advies gegeven over uw bloedglucose regulatie.

Bij veranderingen of aanpassingen komt de diabetesverpleegkundige (of arts assistent Interne Geneeskunde) bij u langs om met u te overleggen, uitleg te geven en uw eventuele vragen te beantwoorden.

Vragen of opmerkingen?

Als u vragen of opmerkingen heeft over het bovenstaande, of als u algemene vragen heeft over diabetes mellitus, neemt u dan gerust contact met ons op. Via e-mail zijn wij tevens bereikbaar:

 

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling