afdeling Fertiliteit
De afdeling Fertiliteit is er voor paren met een kinderwens, die niet zwanger zijn na minstens een jaar onbeschermd seksueel contact. Ons ervaren team van gynaecologen, fertiliteitsartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen biedt laagdrempelige, kwalitatieve zorg en persoonlijke begeleiding.
- Als u tijdens uw traject bij Tergooi MC in ZIKA gebied bent geweest, moet u dit aan ons team doorgeven. Verblijf in ZIKA gebied kan tijdelijke consequenties hebben voor uw onderzoeken en/of behandelingen.
- Per 1 januari gaan we over op een nieuw fertiliteitsdossier. Dit vergt mogelijk wat extra administratieve handelingen.
Heeft u een zwangerschapswens of bent u op dit moment in verwachting?
Dan is een gezonde leefstijl extra belangrijk. Kijk voor meer informatie op Gezond zwanger worden en Zwangerschap-app: ZwangerHap.
Samenwerking VUmc
In Nederland zijn er 13 IVF-centra met een IVF-laboratorium. Alleen in deze centra mag gewerkt worden met eicellen / zaadcellen en embryo’s. Tergooi MC werkt voor de IVF/ICSI-behandelingen samen met het IVF-centrum van het VU medisch centrum in Amsterdam.
Voorbereiding en uitvoering in Tergooi MC
In de praktijk betekent dit dat de hele voorbereiding en uitvoering van de IVF/ICSI-behandeling in Tergooi MC plaatsvindt. Alleen het gedeelte van de behandeling dat in het laboratorium moet plaatsvinden, gebeurt in het VUmc.
De dag van de eicelpunctie krijgt de man ’s ochtends een afspraak in het IVF-centrum van het VUmc om in een toegewezen kamer sperma te produceren. Dit wordt in het laboratorium voorbereid voor IVF of ICSI. Een aantal uur later vindt de eicelpunctie bij de vrouw plaats in Tergooi MC. De partner kan daar bij zijn. Vlak na de punctie, terwijl de vrouw bij ons uitrust, vertrekt de man nogmaals naar het IVF-centrum van het VUmc met een speciale transportbox, waarin de eicellen van de vrouw worden bewaard.
Uitgebreid contact tussen VUmc en Tergooi MC
Inschrijving en informatie VUmc
Kosten en vergoedingen
Per 1 januari 2013 heeft het ministerie van VWS maatregelen opgelegd ten aanzien van de behandeling en vergoeding bij IVF/ICSI. Deze maatregelen worden hier samengevat door het IVF-team van Tergooi MC. Fertiliteitsonderzoek en fertiliteitsbehandelingen wordt niet meer vergoed vanaf 43 jaar. Ook het plaatsen van gecryopreserveerde embryo’s wordt vanaf 43 jaar niet meer vergoed. Indien u 42 jaar bent is het raadzaam bij uw verzekeraar te informeren naar de vergoedingen in verband met uw leeftijd.
Belangrijke informatie over kosten
Verminderde vruchtbaarheid binnen een relatie wordt behandeld als een probleem van beide partners, ongeacht waar de oorzaak ligt. In de onderzoeksfase worden daarom, volgens de richtlijnen die hierover door de overheid zijn gesteld, door het ziekenhuis kosten gedeclareerd bij de verzekeraars van beide partners. Dit gebeurt ook wanneer er geen onderzoek bij de man plaatsvindt, en hij alleen een bijdrage levert aan het kennismakingsgesprek. Ook in de behandelfase wordt er een rekening naar de man (of diens verzekeraar) gestuurd. Alle ziekenhuizen, dus ook Tergooi MC, zijn verplicht op deze manier te declareren.
Verwijzing
Na verwijzing door de huisarts kunnen we bij de afdeling Fertiliteit onderzoeken of er sprake is van bepaalde stoornissen – bij de vrouw, bij de man, of bij beiden – die de kans op een natuurlijke zwangerschap verkleinen of in de weg staan.
Voor het maken van een afspraak bij de afdeling Fertiliteit heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
U komt hiervoor in aanmerking wanneer u, bij een regelmatige cyclus, niet zwanger bent na één jaar onbeschermd seksueel contact. Heeft u geen of een zeer onregelmatige cyclus, dan kan de huisarts u eerder doorverwijzen.
Als er bij u of uw partner ziektes of operaties zijn geweest die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden (zoals buikoperaties, onbehandelde chlamydia, niet-ingedaalde teelballen, operatie/infectie aan de teelballen), dan is het verstandig dit aan uw huisarts te melden.
Bent u alleenstaand of heeft u een lesbische relatie dan kunt u in Tergooi MC terecht voor oriënterend fertiliteitsonderzoek of advies. Omdat Tergooi MC niet beschikt over een donorspermabank is KID in onze kliniek niet mogelijk.
Behandelingen in het kader van een kinderwens worden vergoed door de zorgverzekeraar tot en met de leeftijd van 42 jaar bij de vrouw. Lees meer informatie onder Zorgverzekering en kosten.
Intake
Als eerste wordt de medische voorgeschiedenis van beide partners in kaart gebracht. Voorafgaand aan het intakegesprek krijgen u en uw partner daarom vragenlijsten toegestuurd, die u vóór het intakegesprek naar ons terug dient te sturen. Het is handig om ook kopieën toe te voegen van eventuele relevante correspondentie uit vorige ziekenhuizen. Tijdens het intakegesprek bespreken we de vragenlijsten met u beiden en worden eventueel aanvullende vragen gesteld. Zo nodig vindt ook lichamelijk onderzoek plaats.
Onderzoeken
Heeft u een kinderwens, maar laat de zwangerschap al langer dan een jaar op zich wachten? Dan kunt u, na verwijzing van uw huisarts, een afspraak maken bij de afdeling Fertiliteit van Tergooi MC voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO).
Het OFO volgt een vast patroon. Met dit onderzoek worden eventuele stoornissen opgespoord die het ontstaan van een zwangerschap in de weg kunnen staan.
Met het OFO bestuderen we stapsgewijs onder andere:
- De eigenschappen van het sperma
- De aanwezigheid van een eisprong
- De eigenschappen van het slijm van de baarmoederhals
- De doorgankelijkheid van de eileiders.
Onderzoeken bij de vrouw
Afhankelijk van de bevindingen tijdens het OFO kunnen er nog andere onderzoeken volgen:
Gynaecologisch onderzoek
Bloedonderzoek
De Basale Temperatuur Curve
Post Coïtum Test
Baarmoederfoto of hysterosalpingografie (HSG)
Kijkoperatie of diagnostische laparoscopie
Hysteroscopie
Meer informatie over dit onderzoek: Hysteroscopie en Diagnostische hysteroscopie.
GIS-echo
Onderzoeken bij de man
Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) bij de man kan bestaan uit onderstaande onderzoeken. Het is afhankelijk van de bevindingen tijdens het OFO welke andere onderzoeken nog volgen. Mogelijke onderzoeken zijn:
Semenanalyse
Lichamelijk onderzoek
Bloedonderzoek
Advies en verdere behandeling
De resultaten van de verschillende onderzoeken bij u en uw partner geven informatie over de kans op een spontane zwangerschap in het komende jaar. Als er een oorzaak gevonden wordt van verminderde vruchtbaarheid, kunnen we een weloverwogen advies geven. Afhankelijk van de bevindingen stellen we in sommige gevallen een behandeling voor.
Behandelingen
Bij de polikliniek Fertiliteit van Tergooi MC voeren we de volgende behandelingen uit:
Ovulatie-inductie
Intra-uteriene inseminaties (IUI)
In vitro-fertilisatie (IVF/ICSI)
Ons team
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling