afdeling Fysiotherapie
Tergooi MC verzorgt de klinische fysiotherapie. Dit is de fysiotherapie die u eventueel tijdens klinische opname kunt verwachten, om u te ondersteunen bij uw revalidatie.
Ook als u niet opgenomen bent, kunt u bij ons terecht voor fysiotherapie behandelingen. De poliklinische fysiotherapie wordt verzorgd in samenwerking met FysioHolland.
Klinische fysiotherapie (bij opname in het ziekenhuis)
Bij een opname in het ziekenhuis kan fysiotherapie onderdeel zijn van uw behandeling.
Door het ziek zijn en/of veel in bed liggen neemt de conditie snel af en vermindert de spierkracht. Daarnaast brengt in bed liggen veel complicaties met zich mee (soms al binnen 1 dag!). Denk hierbij aan een longontsteking en doorligplekken. Om de kans hierop zo klein mogelijk te maken, is het van belang om zo snel mogelijk weer uit bed te komen en te gaan bewegen/lopen. Indien dit moeizaam gaat of niet mogelijk is, helpt de fysiotherapeut u daarbij.
Daarnaast kunnen onze fysiotherapeuten u begeleiden met spierkrachtoefeningen en/of ademhalingsoefeningen.
Bekijk de beter in beweging-tips om te zien wat u zelf kunt doen om in beweging te blijven tijdens een ziekenhuisopname.
Na ontslag uit het ziekenhuis kunt u ervoor kiezen om op de afdeling fysiotherapie de fysiotherapeutische behandeling voort te zetten.
Dit zeggen fysiotherapeuten Mercia Spek en Marja Vilijn
Het is ontzettend belangrijk om in de aanloop naar een opname zo fit als mogelijk te blijven. Ook tijdens de opname zijn er manieren om beter in beweging te blijven zodat je zoveel mogelijk spierkracht behoudt en zo min mogelijk conditie verliest. Als patiënt heb je daar zelf veel invloed op. Zo is het ook belangrijk om na een opname zo snel als mogelijk weer actief te worden. De fysiotherapeuten van Tergooi MC helpen u hiermee graag. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 088 753 14 50.
Poliklinische fysiotherapie
De fysiotherapie is gericht op het helpen van patiënten bij belemmeringen in bewegen, bij aanhoudende pijn, bij ademhalingsproblematiek, of bijv. bij duizeligheidsklachten.
Onze fysiotherapeuten hebben ieder hun eigen specialisatie (zie kopje “specialisaties” hieronder) en werken nauw samen met de medisch specialisten uit Tergooi MC.
Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het herstel na een operatie/klinische opname.
Daarnaast bieden we specifieke (na)zorgprogramma’s aan: Hartrevalidatie, longrevalidatie, looptraining bij perifeer vaatlijden (etalagebenen) en het oncologisch beweegprogramma.
Uw eerste bezoek zal bestaan uit een intake en onderzoek. Naar aanleiding hiervan wordt een behandelplan opgesteld, aansluitend op uw situatie en mogelijkheden. Ook voorlichting en begeleiding bij activatie kan een onderdeel zijn van dit plan. Wanneer nodig, zal de fysiotherapeut -uiteraard met uw toestemming- overleggen met uw huisarts of medisch specialist.
Hartrevalidatie en longrevalidatie
Binnen de afdeling fysiotherapie bieden wij verschillende revalidatieprogramma’s aan. Om deel te kunnen nemen aan de revalidatieprogramma’s dient u een verwijzing te hebben van uw medisch specialist.
Meer informatie vindt u bij hart- en longrevalidatie.
Specialisaties
Onze fysiotherapeuten hebben ieder hun eigen specialisme. Op onze afdeling vindt u de volgende specialisaties:
- Kinderfysiotherapie
- Bekkenfysiotherapie
- Fysiotherapie bij COPD en astma
- Fysiotherapie na COVID
- Fysiotherapie bij duizeligheid
- Fysiotherapie voor ouderen
- Fysiotherapie voor schouder- en elleboogklachten (Schouder- en elleboogcentrum)
- Fysiotherapie bij hand- en polsklachten (Hand- en polscentrum)
- Orofaciale fysiotherapie (fysiotherapie voor aangezicht en kaak)
- Oedeemfysiotherapie
- Oncologie fysiotherapie
- Oncologisch beweegpogramma
- Hartrevalidatie
- Longrevalidatie
- Looptraining bij perifeer vaatlijden (claudicatio intermittens/etalagebenen)
- Stressreductie- en mindfulnesstraining
- Medische fitness
Op de afdeling Fysiotherapie zijn oefenzalen, fitnessruimtes, behandelcabines en apparatuur ter ondersteuning van de behandeling aanwezig.
Beweeg jij voldoende?
Ons team
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling