Geboortezorg

Geboorteteam het Gooi

Geboortezorg

Wil je bevallen in Tergooi MC? We begrijpen dat iedere bevalling uniek is. Daarom respecteren we je persoonlijke wensen en voorkeuren, terwijl we zorgen voor de veiligheid en het welzijn van jou en je baby.

 

 

Ons team van ervaren zorgverleners staat klaar om je te begeleiden en ondersteunen met hoogwaardige verloskundige zorg. In het nieuwe Tergooi MC beschikken we over nieuwe, moderne faciliteiten die zijn ontworpen met het oog op comfort en veiligheid.

Of het gaat om een natuurlijke geboorte, een bevalling met pijnverlichting of een keizersnede, je krijgt de best mogelijke zorg tijdens je bevalling. Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over onze verloskundige zorg. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en je te ondersteunen bij een van de meest bijzondere momenten in je leven: de geboorte van je kind.

Kennismaking en intake

Eerst maken we kennis met elkaar. In dit gesprek verzamelen we alle informatie die we nodig hebben om jou en je baby de beste zorg te kunnen bieden.  Daarnaast brengen we jouw wensen en behoeften in kaart. Zo komen we samen tot een begeleiding die het beste bij jou past. Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Natuurlijk is je partner van harte welkom.

Tijdens de intake verzamelen we informatie over:

1. Je zwangerschap

Hoe gaat het met je? Is het je eerste zwangerschap?

2. Jouw gezondheid

We kijken naar operaties, ziekten, allergieën, etc.

3. Erfelijke aandoeningen

De gezondheid van de vader van jouw baby én van jullie naaste familie. Zijn er wellicht erfelijke aandoeningen?

4. Medicijngebruik

Als je in de eerste weken van je zwangerschap medicijnen hebt gebruikt is het verstandig om dit aan ons te vertellen. Niet elk medicijn kun je gebruiken nu je zwanger bent. Dit geldt overigens ook voor roken, alcohol en drugsgebruik.

5. Jouw leefomstandigheden

Wat doe je voor werk? Heb je op dit moment stress? Leef je gezond? Kunnen we je helpen?

6. Lichamelijk onderzoek

Lichamelijk onderzoek, waaronder het meten je bloeddruk hoort ook bij de intake. Soms is de intake gekoppeld aan een echo (vitaliteit- of termijnecho).

Voorbereiden op de intake:

  • Schrijf je vragen op en neem ze mee.
  • Ben je eerder zwanger geweest? Neem de informatie daarover mee.
  • Informeer jezelf over de gezondheid van je familie.
  • Schrijf de namen en doseringen van de medicijnen die je gebruikt op en neem ze mee. Je kunt eventueel een medicatieoverzicht aanvragen bij de apotheek.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs en het pasje van je zorgverzekering mee.

Zwangerschap en bevallen

Met de verloskundige bepaal je waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Als je in het ziekenhuis bevalt, is er een verschil tussen een poliklinische en klinische bevalling.

Poliklinische bevalling

Poliklinisch houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt. Deze bevalling kan, net zoals thuis, plaatsvinden met je eigen verloskundige en kraamverzorgende. Het komt voor dat zich tijdens een poliklinische bevalling of een thuisbevalling complicaties voordoen. Je verloskundige zal dan tijdens de bevalling de leiding overdragen aan de klinisch verloskundige of arts-assistent en onder eindverantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Klinische bevalling

Wanneer er sprake is van een medische indicatie voor de bevalling, dan beval je in het ziekenhuis onder leiding van een klinisch verloskundige of arts-assistent onder eindverantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Je komt dan tijdens je zwangerschap onder controle bij Tergooi MC. Dit heet een klinische bevalling. De gynaecoloog controleert zo nodig samen met de klinisch verloskundige of arts-assistent verder je zwangerschap. De bevalling vindt plaats onder leiding van de klinisch verloskundige of arts-assistent en onder eindverantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Bevallen in Tergooi MC

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je bevalling. Hier kun je alle informatie vinden die je nodig hebt rondom bevallen in Tergooi MC. Het informeert je over de begeleiding die jij en je partner van ons mogen verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling. Denk daarbij aan controles, echo’s, bloedonderzoek en de prenatale screening. Maar ook praktische informatie komt aan bod, zoals: Wat moet er geregeld worden? Wat neem je mee voor jezelf en voor de baby? Hoe zit het met parkeren?

De verloskamers

Een aantal van onze verloskamers heeft een bevalbad. De bevalbaden zijn rond en met een trapje kun je er makkelijk in en uit. Zorgverleners kunnen er aan alle kanten omheen lopen. Elke verloskamer heeft een eigen douche en toilet. Er zijn 24 uur per dag klinisch verloskundigen, arts assistenten, gynaecologen en kinderartsen beschikbaar. Op het verloskundecomplex zijn ook observatiekamers, die als verloskamers ingezet kunnen worden. Ook is er een eigen spoedeisende hulp. Tegenover de verloskamers ligt het operatiekamercomplex. Als je tijdens de bevalling onverhoopt geopereerd moet worden, kunnen we dus snel handelen.

Bevalkamers 01
Bevalkamers 02
Bevalkamers 03
Bevalkamers 04
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

De kraamafdeling

Ben je zwanger en moet je worden opgenomen? Of ben je net bevallen en moet je langer in het ziekenhuis blijven? Dan komt je bij ons terecht. Je ligt op een eenpersoonskamer zodat je veel privacy en rust hebt.

In-roomen baby en partner

We vinden het belangrijk dat jij en je baby niet worden gescheiden. Je blijft 24/7 bij elkaar. Dit noemen we ook wel het ‘in-roomen’ van de baby. Als je baby wordt opgenomen op de Couveuse-unit, kan één van beide ouders inroomen bij de baby.

Het voordeel hiervan is dat jij en je kindje de mogelijkheid hebben elkaar goed te leren kennen. Je kunt zo direct reageren op de eerste voedingssignalen van de baby en de borstvoeding hoeft niet onnodig te worden uitgesteld. Dit is van belang voor het op gang komen van de borstvoeding.

Ook je partner mag blijven slapen op de kraamafdeling (‘in-roomen’). Het doel van in-roomen is dat je samen met je partner kennis maakt met de geluiden en bewegingen van de baby. Daarnaast neemt de partner ook deel aan de babyzorg, bijvoorbeeld:

  • verschonen
  • flesvoeding of fingerfeeding
  • hulp bieden bij borstvoeding

Als de partner blijft slapen, maakt deze gebruik van een slaapbank.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling

logo geboorteteam het gooi

 

Webinar over borstvoeding

Informatieavond over borstvoeding

Bekijk deze webinar