Verpleegafdeling Geriatrie A4
Tijdens uw opname op de verpleegafdeling Geriatrie van Tergooi MC heeft u contact met de arts assistent. De arts assistenten zijn in opleiding van hun medische specialisatie tot klinisch geriater. De geriater en de arts assistent werken samen met de:
- Verpleegkundige
- Fysiotherapeut
- Maatschappelijk werker
- Transferverpleegkundige
- Activiteitentherapeut
- Diëtist
- Geestelijk verzorger
- Psycholoog
- Ergotherapeut
- Logopedist
Wat is geriatrie?
Geriatrie richt zich op de oudere patiënt bij wie sprake is van meerdere problemen tegelijkertijd en bij wie zich een acute gezondheidsverslechtering kan voordoen.
Kenmerken daarvan zijn:
- Niet of minder goed meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.
- Geestelijke verwardheid.
- Een verstoord lichamelijk, geestelijk en sociaal evenwicht.
- Verhoogde kans om te vallen.
Opname
De meeste mensen die worden opgenomen op de verpleegafdeling Geriatrie, worden in een acute situatie opgenomen na onderzoek op de afdeling Spoedeisende Hulp.
Als uw opname gepland is, meldt u zich op de verpleegafdeling Geriatrie bij de secretaresse van de afdeling. Er volgt een opnamegesprek met de zaalarts en met een verpleegkundige. Om een duidelijk beeld van de problemen te krijgen, is informatie van familie of begeleider erg belangrijk.
Vervolgens doet de arts uitgebreid lichamelijk onderzoek en:
- Laten we bloed prikken.
- Laten we een foto van hart en longen maken.
- Maken we een hartfilmpje.
- Laten we urineonderzoek doen.
Verder onderzoek, zoals foto’s van de hersenen of buikorganen, bespreken we van tevoren met u. Een gesprek met u en uw familie volgt wanneer dit nodig is. De secretaresse belt de eerste contactpersoon voor een afspraak hiervoor. De behandeling op de afdeling is gericht op uw functionele herstel (actieve revalidatie) met hulp van fysiotherapie, activiteitentherapie, dieet en zo nodig andere therapieën.
Verblijf
Op de afdeling zijn eenpersoonskamers zodat u veel privacy en rust heeft. Alle patiënten krijgen een tablet voor info- en entertainment .
Wanneer u zodanig bent opgeknapt dat het niet meer nodig om voor uw behandeling in het ziekenhuis te verblijven, gaat u terug naar huis, eventueel met (meer) thuiszorg en andere ondersteuning dan voor uw opname. Als dat niet haalbaar is, kan worden gekeken of u een tijdelijke plek kan krijgen in een verpleeghuis, bijvoorbeeld op de revalidatieafdeling voor zogenaamde geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Wachten op een permanente opname in een verpleeg- of verzorgingshuis kan nooit in het ziekenhuis. De transfer verpleegkundige heeft met u en uw contactpersoon contact over het regelen van de zorg na ontslag of een tijdelijke plaatsing in een andere instelling.
Welke spullen neemt u mee bij opname?
- Actuele lijst van medicijnen (AMO= actuele medicatie overzicht; verkrijgbaar bij uw apotheek)
- Geen medicijnen, deze verstrekt het ziekenhuis aan u
- Overdracht (als u in een instelling verblijft)
- Het zorgdossier (als u gebruik maakt van thuiszorg)
- Schriftelijke wilsverklaring (als u deze heeft opgesteld)
- Toiletspullen
- Nachtkleding
- Goede schoenen en pantoffels met stroeve zool
- Bril, gehoorapparaat en batterijtjes
- Rolstoel, stok en/of rollator
- Eventueel foto’s van dierbaren
NB: We verzoeken u dringend uw spullen zoveel mogelijk te voorzien van uw naam en zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen!
Ontslag
Het behandelteam stelt uw ontslag(datum) vast. Als het behandelteam een ontslagdatum heeft gepland, worden zowel u als uw eerste contactpersoon hiervan op de hoogte gesteld.
Als er na uw ontslag van de verpleegafdeling Geriatrie klachten of problemen zijn, neemt u contact op met uw huisarts of de arts die aan uw zorginstelling is verbonden. Zij kunnen vervolgens contact opnemen met uw behandelaar in het ziekenhuis.