Intensive Care
De afdeling Intensive Care (IC) is een bijzondere afdeling in het ziekenhuis. Wanneer u hier terechtkomt, bent u in de regel ernstig ziek. De specialisten die hier werken zijn extra alert om uw gezondheidstoestand goed te bewaken. U ligt op de Intensive Care als er een risico bestaat dat één of meer van uw belangrijke vitale lichaamsfuncties uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan uw hartslag, ademhaling of bloedsomloop. Als deze functies wegvallen, kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Op de afdeling observeren, verplegen en behandelen wij u. Vaak gebruiken wij daarvoor complexe apparatuur. Bijvoorbeeld monitoren die uw hartritme en bloeddruk registreren, beademingsmachines die helpen bij de ademhaling en pompen om u voeding, vocht en medicijnen te geven.
Tijdens de opname
Tijdens uw opname wordt u geholpen door deskundige professionals. Wij weten wat we moeten doen. We doen er alles aan om u tijdens uw verblijf op onze afdeling veilig te laten voelen, bijvoorbeeld door:
- Veel aanwezig te zijn rond het bed en in de kamer waar u ligt.
- Snel te reageren als u om hulp vraagt of als de apparatuur waarop op u aangesloten bent alarmsignalen afgeeft.
- Op een goede en doeltreffende manier pijn, angst en benauwdheid te voorkomen of te behandelen.
- Bij plotselinge veranderingen van uw medische situatie – zo mogelijk – direct uitleg te geven en contact op te nemen met uw naasten.
Wij willen dat u en uw naasten op de hoogte zijn van uw medische situatie en begrijpen waarom we kiezen voor een bepaalde behandeling. Dit doen we door ervoor te zorgen dat u elke dag een gesprek heeft met een verpleegkundige. Bovendien heeft uw contactpersoon minimaal eenmaal per week een gesprek met de intensivist. Tijdens deze gesprekken nemen we de tijd voor u en leggen we in begrijpelijke taal uit wat er aan de hand is. Ook betrekken we u bij de keuzes die we maken voor onderzoek en behandeling.
Wij houden tot slot rekening met uw individuele wensen op het gebied van (religieuze) gebruiken, privacy en persoonlijke verzorging. Uw naaste kan bij u zijn wanneer u daar behoefte aan heeft en wordt bij uw persoonlijke zorg betrokken.
Extra bewaking
U kunt ook op de Intensive Care opgenomen worden voor tijdelijke bewaking na een operatie. Bijna altijd is zo’n IC-opname al voor de operatie bekend. Een opname kan natuurlijk tevens onverwacht zijn, zoals bij een ongeval.
Beste zorg
De intensivist is verantwoordelijk voor uw behandeling op de Intensive Care. Intensivisten zijn medisch specialisten die een speciale opleiding hebben gevolgd om IC-patiënten te kunnen behandelen. Met deze intensivisten en onze speciaal opgeleide verpleegkundigen heeft u de garantie dat u in Tergooi MC op de afdeling Intensive Care 24 uur per dag de beste zorg krijgt.
Nazorg
Voordat u overgeplaatst wordt naar de verpleegafdeling, krijgen u en uw naaste een voorbereidend gesprek. Ook bent u aanwezig bij de uitgebreide mondelinge overdracht van verpleegkundigen.
Als u langere tijd op de afdeling Intensive Care opgenomen bent geweest, krijgt u op de verpleegafdeling bezoek van een IC-verpleegkundige. Deze verpleegkundige bespreekt samen met u en een verpleegkundige op de verpleegafdeling hoe uw situatie op dat moment is en of er nog vragen zijn op verpleegkundig gebied.
Polikliniek Intensive Care
Als u uit het ziekenhuis ontslagen bent, kunt u – als u dat wilt – extra nazorg krijgen op de Polikliniek Intensive Care. Daar kunnen speciaal opgeleide verpleegkundigen u op deze polikliniek helpen bij de verwerking van de opname.
Informatie voor kinderen
Voor kinderen kan het spannend zijn om naar de Intensive Care te gaan. Wilt u uw kind hier goed op voorbereiden? Dan is het goed om de pagina: Welkom op de Intensive Care (voor kinderen) samen door te nemen. Zo weet uw kind precies wat er gaat gebeuren en hoe het er bij ons uitziet.
Ons team
Op de Intensive Care krijgt u te maken met verschillende zorgverleners.
Intensivist
Bij de behandeling van een patiënt op de afdeling Intensive Care zijn meestal meerdere specialismen betrokken, zoals bijvoorbeeld chirurgie, longgeneeskunde, interne geneeskunde, microbiologie, neurochirurgie en neurologie. Elke dag komen de betrokken artsen bijeen in een gezamenlijke patiëntenbespreking: het multidisciplinaire overleg (MDO).
IC-verpleegkundigen
Consultverpleegkundige
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling