Kinderen en Tieners en Kinderdagopname
Onze afdeling is voor kinderen van 0 t/m 18 jaar die opgenomen moeten worden. We doen er alles aan om uw kind zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen. we houden op de afdeling zoveel mogelijk rekening met de wensen van u en uw kind. Bij kinderen onder de 16 is de aanwezigheid van een ouder verplicht.
Voorzieningen
Op de afdeling zijn verschillende voorzieningen aanwezig om de opname van uw kind zo aangenaam mogelijk te maken.
Ouderkamer
iPads
Buitenspeelplaats op het dakterras
CliniClowns
Speelkamer en tienerkamer
Voorbereiding op de operatie of behandeling
Als uw kind een onderzoek of operatie moet ondergaan, bereidt de pedagogisch zorgverlener of een kinderverpleegkundige uw kind voor. Als ouder bent u bij dit gesprek aanwezig. Tijdens de voorbereiding vertellen we vanuit het gezichtspunt van het kind wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Ook thuis kunt u uw kind voorbereiden op de opname. Een kind verwerkt een opname beter als het vooraf weet wat er gaat gebeuren. Vertel eerlijk wat uw kind te wachten staat.
Boris en Bever
Meenemen bij opname
Bij ons dragen kinderen zoveel mogelijk hun eigen kleding. Draagt uw kind luiers? Voor luiers en billendoekjes zorgt het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u eraan denkt de volgende zaken mee te nemen:
- Vertrouwde spullen van uw kind zelf: knuffel, speelgoed, fles, fopspeen.
- Kleding, pyjama, eventueel een slaapzak, pantoffels en schoenen.
- Toiletartikelen: tandenborstel, tandpasta, kam, zeep.
Als ouder(s)/verzorger(s) mag u gedurende de hele dag bij uw kind blijven. Wanneer uw kind geopereerd wordt en een nachtje blijft slapen, kan 1 ouder/verzorger blijven slapen. Op de éénpersoonskamers is een slaapbank aanwezig. Bij het in slaap brengen voor de operatie kan één van de ouder(s)/verzorger(s) aanwezig zijn. Bij de operatie zelf mag u niet aanwezig zijn. U kunt dan bij ons wachten. Als uw kind wakker wordt in de uitslaapkamer mag u er uiteraard weer bij zijn. We bieden u een (kosteloos) ontbijt aan. Voor andere maaltijden kunt u op eigen kosten gebruik maken van het restaurant.
Zelf verzorgen van uw kind
Voor uw kind is het fijn als u een deel van de verzorging op u neemt, zoals baden, aankleden, spelen en eten geven. De verpleegkundige zal u hierin ondersteunen. De verpleegkundige blijft verantwoordelijk voor de totale zorg en neemt zo nodig (een deel van) de verzorging van u over.
Bezoekregeling
Voor de rust en regelmaat op onze unit zijn dit onze huidige bezoekregels:
- U bent als ouder 24 uur per dag welkom bij uw kind, er mag altijd 1 ouder blijven slapen.
- Wanneer u als moeder net bevallen bent, heeft u tot dag 8 recht op een kraambed op dezelfde kamer als uw kind. U heeft daarbij recht op drie maaltijden van het huis. Na dag 8 vervalt deze regel. Dan krijgt u enkel een ontbijt van het huis. U mag gewoon bij uw kind op de kamer blijven slapen. Dat verandert niet. Vader/partner is gedurende de dag welkom. Als moeder thuis slaapt, kan de andere ouder blijven slapen.
- Als u als ouder(s)/verzorger(s) door bijzondere omstandigheden niet in staat bent om bij uw kind te zijn, terwijl het voor het welbevinden wél noodzakelijk is dat er iemand bij uw kind is, mag bij uitzondering en in overleg een andere verzorger als bezoek aanwezig zijn.
- Broertje(s) en of zusje(s) mogen samen met een ouder op bezoek komen.
- Bezoek is welkom van 14.30 – 20:00 uur.
- Per kindje niet meer dan 2 bezoekers per dag, exclusief ouders. Bezoek is alleen welkom bij aanwezigheid van 1 van de ouders.
- Als u of uw bezoek koorts heeft, verkouden is of in afwachting is van een test mag u of uw bezoek helaas niet bij uw kindje op bezoek komen.
Dagindeling
Een dag ziet er globaal als volgt uit:
- 07:30 – 09:00 uur: wakker worden, standaardcontroles
- 07:30 – 08:15 uur: de voedingsassistente komt langs met de broodkar voor het ontbijt
- 09:15 – 10:30 uur: artsenvisite
- 09:30 uur: fruit
- 12:00 uur: De voedingsassistente komt langs met de broodkar voor de lunch
- 14:30 – 20:00 uur: bezoektijd bezoekers (voor kleine kinderen tot 19:00 uur, oudere kinderen tot 20:00 uur)
- 17:00 – 18:00 uur: warme maaltijd
Wanneer het nodig is, vinden er tussentijds onderzoeken of behandelingen plaats. Sommige kinderen hebben een aangepaste dagindeling. Voor deze kinderen maken we een dagprogramma in overleg met u en uw kind.
Naar huis
Als uw kind naar huis mag, ontvangt u van de arts of verpleegkundige informatie over te volgen leefregels, medicijngebruik en voeding. Soms is het noodzakelijk om een afspraak te maken voor een controle bezoek op de Polikliniek kindergeneeskunde. Verder kan het zijn dat bij thuiskomst uw kind anders reageert dan u gewend bent. Het komt bijvoorbeeld voor dat:
- Uw kind sterk aanhankelijk is.
- Agressief is.
- Niet wil praten over het ziekenhuis.
- Slecht slaapt.
- Angstdromen heeft.
- (Weer) in bed gaat plassen.
Gelukkig is dit gedrag meestal van voorbijgaande aard. In deze periode wordt van u extra aandacht en geduld gevraagd. Samen met uw kind spelen is vaak een goede manier om te helpen de ervaringen te verwerken.
Route
De route is makkelijk te vinden dankzij de afbeelding van het hert. Bij binnenkomst via de hoofdingang kan uw kind de afbeelding van het hert zoeken. Het hert zal vervolgens de looproute naar de afdeling wijzen. Er zijn meerdere afbeeldingen van een hert te zien op de muren in de hal op de begane grond. Zo kunt u samen met uw kind de weg naar onze afdeling zoeken.
Ons team
Uw kind ontmoet tijdens het verblijf verschillende medewerkers.
Kinderarts
(Kinder)verpleegkundigen
Medisch pedagogisch zorgverlener
Medisch maatschappelijk zorgverlener
Psycholoog
Voor de meeste kinderen is een ziekenhuisopname een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zijn dat uw kind zich hierdoor anders gaat gedragen en dat u daarover advies wilt. Als eerste kunt u zich wenden tot de kinderarts, kinderverpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener. In sommige gevallen zal de kinderarts een psycholoog inschakelen. Deze is verbonden aan de afdeling Medische Psychologie. In overleg met u en uw kind kunnen we dan een (aanvullend) behandelplan opstellen.
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling