Maag-, Darm-, Leverziekten verpleegafdeling

Verpleegafdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) A4

Een opname op de Verpleegafdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) van Tergooi MC volgt na klachten zoals: buikpijn, zuurbranden, geelzucht en bloedverlies, bijvoorbeeld bij de ontlasting. Op de Verpleegafdeling Maag,- Darm-, Leverziekten kunt u onder meer terecht voor de behandeling van:

  • Chronische darmontstekingen
  • Chronische leveraandoeningen
  • Alvleesklierafwijkingen
  • Andere ziekten van het maagdarmstelsel.

Voor opname op de afdeling volgt er eerst een ‘opnamegesprek’ met de dienstdoende verpleegkundig medewerker. Deze geeft u uitleg over alle praktische zaken op de afdeling zoals bezoektijden en uw kamer. De verpleegkundige meet dan uw bloeddruk, temperatuur, pols, gewicht en lengte. Hierna volgt een gesprek met de arts-assistent of een coassistent (arts in opleiding). Deze doet een lichamelijk onderzoek. Veel voorkomende onderzoeken zijn: bloedonderzoek, een hartfilmpje of een foto van uw borstkas (thorax).

De opname

De verpleegkundige wijst u uw bed en kastruimtes en voert met u een opnamegesprek. Enkele belangrijke zaken hierbij:

  • Geef een contactpersoon op en een telefoonnummer waarop we deze persoon kunnen bereiken.
  • De contactpersoon de enige is aan wie we medische informatie over u doorgeven. De contactpersoon houdt uw verdere familie, vrienden en kennissen op de hoogte. Dit voorkomt verwarring.
  • Zijn er bijzonderheden te melden? Ben u bang of angstig? Vertel het ons.
  • Laat ons uw medicijnen zien of maak een lijstje met medicijnen die u gebruikt.

De verpleegkundige geeft u uitleg over bijvoorbeeld:

  • het belsysteem (zusteroproepsysteem);
  • het gebruik van telefoon, televisie en radio;
  • de ligging van de afdeling.

De verpleegkundige voert ook enige handelingen uit, zoals het:

  • meten van uw bloeddruk;
  • tellen van uw pols;
  • opnemen van uw temperatuur;
  • bepalen van uw lengte en gewicht;
  • tellen van het aantal keren dat u ademhaalt per minuut.

Op deze afdeling registreren we tijdens de opname uw eventuele pijn volgens de pijnregistratie.

Het is belangrijk dat u de rest van uw opnamedag in de buurt van uw kamer blijft, omdat:

  • de behandelend arts een opnamegesprek met u heeft en een lichamelijk onderzoek uitvoert;
  • we soms een hartfilmpje (ECG/elektrocardiogram) laten maken;
  • we mogelijk bloed bij u afnemen voor onderzoek;
  • u mogelijk urine moet inleveren voor onderzoek;
  • we mogelijk een röntgenfoto van uw hart en longen laten maken.

Tussen 07:00 en 09:00 uur komen de laboranten op de afdeling om eventueel bloed bij u af te nemen. Zorg dan dat u op de afdeling aanwezig bent. Als uw bloed op een andere tijd wordt afgenomen, laten we u dat weten.

Manier van verplegen

Op afdeling werken we met het ‘patiëntgericht zorgmodel’. Tijdens het opnamegesprek willen we samen inzicht krijgen in de zorg die u nodig heeft. Zo kunnen we patiëntgerichte zorg bieden en de continuïteit in de zorg bewaken. De verpleegkundige bespreekt dagelijks met u de zorg en rapporteert dit in uw verpleegkundig dossier. Dit dossier mag u inkijken. We geven u mondeling informatie over onderzoeken en ingrepen die u krijgt. Daarnaast beschikken we over schriftelijke en digitale informatie. Vraag hier gerust naar!

Wie werken er op de afdeling?

MDL-arts

De MDL-arts is eindverantwoordelijk voor uw behandeling en bepaalt welke medicijnen er nodig zijn en welke therapie het beste is. Hij overlegt met u wat de beste behandeling is en welke onderzoeken daar eventueel bij nodig zijn. U kunt tijdens uw opname door een andere arts worden behandeld dan de arts die u op de polikliniek heeft gesproken. Uiteraard is deze arts volledig op de hoogte van uw situatie. Op de polikliniek ontmoet u in de regel de arts bij wie u zich ingeschreven staat of bij wie u al bekend bent. Meer informatie hierover: Hoofdbehandelaarschap Interne Geneeskunde/MDL.

Verpleegkundigen

De verpleegkundige is degene met wie u het meest te maken heeft op de afdeling. De verpleegkundige levert de dagelijkse zorg, observeert uw gezondheidstoestand en begeleidt u bij uw ziekte. Als er onduidelijkheden zijn als gevolg van de ziekte of het herstel, dan kunt u altijd contact opnemen met de verpleegkundige. Verpleegkundigen op de afdeling draaien:

  • dagdiensten
  • avonddiensten
  • nachtdiensten

Bij wisselingen van de diensten dragen de verpleegkundigen de zorg aan elkaar over. 

Zaalarts (arts-assistent)

De zaalarts is dagelijks aanwezig op de afdeling en werkt onder supervisie van de maag-darm-leverarts en is verantwoordelijk voor de dagelijkse klinische zorg en communicatie met de patiënten.

Co-assistent

De coassistent is een student geneeskunde, die praktijkervaring opdoet in het ziekenhuis.

Overige zorgverleners

De voedingsassistent is verantwoordelijk voor het verstrekken van uw maaltijden. Ook komt u andere zorgverleners zoals de diëtist, schoonmaker, transferverpleegkundige, psychiatrisch verpleegkundige, logopedist, fysiotherapeut en geestelijk verzorger.

De leiding van de afdeling

De afdelingsmanager heeft de leiding over de afdeling. Wilt u iets met de manager bespreken? Laat dit dan weten aan de verpleegkundige. 2 seniorverpleegkundigen nemen de dagelijkse coördinatie van de afdeling voor hun rekening. Binnen ons verpleegsysteem krijgt elke verpleegkundige een aantal patiënten toegewezen. Deze verpleegkundige is verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van deze patiënten. Heeft u vragen over de zorg? Bespreek het dan met deze verpleegkundige.
Het verpleegkundig team bestaat uit verpleegkundigen (fulltime en parttime) en leerling-verpleegkundigen. Vaak zijn er één of twee stagiaires die met een verpleegkundige ‘meelopen’.

Deze ondersteunende diensten zijn dagelijks op de afdeling aanwezig:

  • de secretaresse;
  • voedingsassistent;
  • huishoudelijke assistent.

Dagbehandeling

Als u voor één dag wordt opgenomen komt u op de Dagbehandeling van Tergooi MC. Op de afdeling nemen we patiënten op voor korte onderzoeken, zoals een coloscopie of een gastroscopie.  Ook mensen die een bloedtransfusie moeten ondergaan, of een infuus voor behandeling voor de ziekte van Crohn worden vaak op deze afdeling opgenomen.

Uw ontslag

De dag vóór uw ontslag neemt de verpleegkundige de ‘ontslagevaluatie’ met u door. In dit gesprek kunt u vertellen wat u positief en negatief heeft ervaren. Ook geven we u tijdens dit gesprek informatie over uw medicijnen en poliklinische afspraken na het ontslag. Ook de zaalarts komt bij u langs voor een ontslaggesprek. In dit gesprek krijgt u (nogmaals) uitleg over uw ziekte, de behandeling en de eventuele vervolgbehandeling.

In de centrale hal van ons ziekenhuis in Hilversum vindt u de apotheek, waarvan u gebruik kunt maken. Als u met ontslag gaat, vertrekt u meestal tussen 09:00 en 11.00 uur. Wilt u de verpleegkundige even laten weten als u naar huis gaat? Meestal krijgt u nog papieren mee, zoals recepten en afspraken voor poliklinische nacontrole. Heeft u nog vragen over de recepten? Neem dan contact op met de afdeling via T 088 753 21 42.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling