Oncologie
Kanker is een ziekte die veel onzekerheid en emotie met zich meebrengt. Wij begrijpen dat voor u en uw naasten niet alleen goede medische zorg belangrijk is, maar ook een prettige begeleiding en goede ondersteuning. In Tergooi MC werken verschillende afdelingen intensief samen om u zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de diagnose en behandeling.
In Tergooi MC kunt u terecht voor een verschillende soorten kanker. Voor behandeling en onderzoek gaat u naar verschillende afdelingen.
In kanker gespecialiseerde afdelingen of poliklinieken
In Tergooi MC kunt u terecht voor een verschillende soorten kanker. Voor behandeling en onderzoek gaat u naar verschillende afdelingen.
Voor
- Borstkanker gaat u naar het Borstkankercentrum.
- Dikke darmkanker gaat u naar de Coloncare/Stomapoli.
- Huidkanker gaat u naar het Huidkankercentrum.
- Eierstokkanker gaat u naar de polikliniek Gynaecologie.
- Baarmoeder(hals)kanker gaat u naar de Baarmoederhalskankerpoli.
- Longkanker gaat u naar de polikliniek Longgeneeskunde.
- Prostaatkanker gaat u naar de polikliniek Urologie.
- Niercelcarcinoom gaat u naar de polikliniek Urologie.
Er zijn verschillende manieren om kanker te behandelen:
- met immuuntherapie
- met chemotherapie
- door bestraling
- door chirurgie
Samenwerking in de regio
Ons oncologisch beweegprogramma helpt u om uw klachten te verminderen. Optimale ondersteuning tijdens diagnose en behandeling van mensen met kanker beperkt zich niet tot in het ziekenhuis alleen:
- Inloophuis Viore
- Specialistische kankercentra: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis/AVL, AMC, UMC
- Oncologienetwerk Het Gooi
Chemotherapie buiten
Tergooi MC ligt in een parkachtige omgeving. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat een groene omgeving voor patiënten helend en troostend kan werken. Natuur werkt als een ‘pleister voor de geest’. Dankzij bomen, planten en gras herstellen mensen eerder van stress en voelen zij zich beter. Daarom is er in ons nieuwe ziekenhuis het oncologiebalkon waar patiënten een chemo- of immunobehandeling in de buitenlucht kunnen ondergaan.
Oncologieverpleegkundige
Bent u onder behandeling in verband met kanker, dan wordt u in de meeste gevallen door uw arts doorverwezen naar de oncologieverpleegkundige. Deze verpleegkundige is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met kanker. De oncologieverpleegkundige heeft eigen spreekuren en werkt nauw samen met uw arts. Zij geeft u uitgebreide informatie over de behandeling en de gevolgen hiervan op uw dagelijkse leven. Tevens kunt u bij haar terecht voor uw vragen en begeleiding tijdens de behandelperiode. Juist in deze onzekere tijd kan de informatie, het advies of de ondersteuning u helpen. Natuurlijk zijn uw partner, familieleden of andere nauw betrokkenen welkom om mee te komen. De oncologieverpleegkundige is ook telefonisch of via BeterDichtbij bereikbaar.
Ook heeft de oncologieverpleegkundige een coördinerende rol in het gehele traject en probeert zij voor u alles zo goed mogelijk te organiseren. Indien uw vragen of problemen niet door de oncologieverpleegkundige beantwoord of verholpen kunnen worden, kan zij u doorverwijzen naar de hiervoor gespecialiseerde zorgverleners zoals een diëtist, psycholoog of maatschappelijk werker. Mocht u vragen hebben over patiëntenverenigingen, hulpmiddelen of vergoedingen dan kunt u de oncologieverpleegkundige raadplegen.
Palliatief Team
In Tergooi MC willen we dat iedereen met een ongeneeslijke ziekte optimale zorg krijgt. Om deze zorg zo goed mogelijk te kunnen leveren, kunnen de zorgverleners de hulp inroepen van het palliatief team. Dit team bestaat uit artsen (oncoloog, geriater, cardioloog en anesthesioloog) en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg. Het palliatief team geeft adviezen aan uw arts en hoofdbehandelaar, het team neemt daarbij niet de behandeling over.
Lees meer over het Palliatief Team
Ons team
Snel naar
- Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
- AUMC - Kanker en Cancer center
- Care for Cancer
- Helen Dowling Instituut
- Ingeborg Douwes Centrum
- Integraal Kankercentrum Nederland
- KWF Kankerbestrijding
- KWF voor kinderen
- Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)
- Pijnpagina
- Stichting Doorgang
- Stichting Hematon
- Vereniging HNPCC
- Viore (Centrum voor mensen die leven met kanker)
- Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA)