polikliniek Psychiatrie
U heeft altijd een verwijzing nodig van uw huisarts, een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg, een vrijgevestigd psychiater, psycholoog of medisch specialist. De minimumleeftijd voor behandeling bij de afdeling psychiatrie van Tergooi MC is 18 jaar.
Uw verwijzer kan u verwijzen voor overname behandeling maar ook voor een eenmalig consult voor diagnostiek en een behandeladvies. Ook kunt u worden doorverwezen voor een second opinion. Overname van behandeling is alleen mogelijk als onze behandelprogramma’s voldoende aansluiten bij uw klachten.
Uw eerste afspraak
Nadat u bent aangemeld door uw verwijzer sturen wij u een afspraakbrief en een vragenlijst over uw klachten, medicatie en voorgeschiedenis. Deze gebruiken wij om gerichter vragen te kunnen stellen tijdens het intakegesprek.
Het eerste gesprek (de intake) gebeurt door een arts. Vaak zijn deze artsen in opleiding tot psychiater. Tevens vindt er op deze dag (meestal aansluitend) een tweede gesprek plaats samen met deze arts en de psychiater. Wij stellen het op prijs als u een van uw naasten (partner, familie) wilt meenemen naar het intakegesprek, de keuze hierin is echter altijd aan u.
In het intake-gesprek bespreken wij wat uw klachten zijn, wat deze klachten aan beperkingen geven en wat er al aan gedaan is. Wij proberen u aan het einde van de intake een terugkoppeling te geven van onze (voorlopige) conclusie en zullen eventueel ook al ideeën over ons advies met u delen. Soms is er een tweede afspraak nodig. Indien u mogelijk bij ons in zorg komt, zal uw intake eerst worden besproken in het intakeoverleg, wat doorgaans binnen twee weken plaats vindt.
Intakeoverleg
Indien u bij ons in zorg komt, bespreken wij uw intake tijdens het wekelijkse intakeoverleg. Hierbij zijn aanwezig: psychiaters, psychologen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Tijdens dit overleg besluiten wij of u in Tergooi MC behandeld kunt worden en zal een eerste voorstel voor een behandelplan gedaan worden. Tijdens een volgende afspraak bespreken wij met u en eventueel uw partner en/of familie, de diagnose en doen we een voorstel voor behandeling. Het kan ook voorkomen dat we geen diagnose stellen of geen behandeling bij ons kunnen aanbieden. In dit geval zult u worden terugverwezen naar uw verwijzer en /of de huisarts. Wij zullen altijd pogen wel een advies aan uw verwijzer te geven.
Behandeling
Naast eenmalige consulten ter diagnostiek en advies, is onze polikliniek gespecialiseerd in de behandeling van angststoornissen, stemmingsstoornissen en somatische symptoomstoornissen (SOLK), waarbij wij als afdeling ziekenhuispsychiatrie doorgaans vooral patiënten in zorg nemen die tevens een somatische behandelaar hebben in ons ziekenhuis. Vaak zijn de lichamelijke- en psychiatrische klachten aan elkaar gerelateerd, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
De behandeling vindt plaats binnen een van onze zorgprogramma’s.
De behandeling bestaat doorgaans uit biologische behandelmodules, zoals medicatie, gecombineerd met psychotherapeutische behandelmodules.
Ons team
Onze wachttijden
Afdeling of Polikliniek | Wachttijd in dagen |
---|---|
Psychiatrie | 15 |
Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.
Update: 08-11-2024Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling