Post Interventie polikliniek

Over de Post Interventie Polikliniek

Uw arts heeft u na ontslag uit het ziekenhuis naar de Post Interventie Polikliniek verwezen. Hier wordt u de eerste periode na ontslag door een verpleegkundig specialist gecontroleerd, behandeld en begeleid. Ook zal er aandacht besteed worden aan de preventie van hart- en vaatproblemen in de toekomst.

Bij het ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak voor de Post Interventie Polikliniek mee. Deze poliklinische nazorg wordt door elke zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering vergoed. Wat u van deze poliklinische (na)zorg inhoudelijk kunt verwachten leest u in deze tekst.

Voor wie is de Post Interventie Polikliniek bedoeld?

Na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie kunt u terecht op de Post Interventie Polikliniek van Tergooi MC.  In de eerste weken tot maximaal een jaar na ontslag blijft u onder de zorg van deze polikliniek vallen. Na deze periode wordt u verwezen naar de cardioloog of huisarts. Als uw medische toestand daarom vraagt wordt u eerder naar de cardioloog verwezen of wordt er direct overlegd met een cardioloog. Het eerste consult op de polikliniek vindt plaats circa 1 à 2 weken na ontslag en duurt ongeveer 50 minuten. De herhaalafspraken duren maximaal 30 minuten. Soms is een eenmalig bezoek voldoende.

Wat gebeurt er op de Post Interventie Polikliniek?

Tijdens de poliklinische consulten doen we verschillende metingen, zoals bloeddruk en hartfrequentie. Bij het eerste bezoek wordt er een elektrocardiogram (‘hartfilmpje’) en/ of een ergometrie (inspanningsfietstest) gemaakt. Uiteraard zal de verpleegkundig specialist u een aantal vragen stellen om uw gezondheidstoestand en eventuele problemen hierbij te kunnen vaststellen. Er vindt een lichamelijk onderzoek plaats waarbij vooral aandacht uitgaat naar controle van hart, longen en bloedvaten. Uw medicatiegebruik zal ook aan de orde komen. Regelmatig moet de medicatie al bij het eerste bezoek worden aangepast. Indien uw verpleegkundig specialist het nodig acht zal er laboratoriumonderzoek plaatsvinden. Verder zal het hartrevalidatieprogramma met u worden besproken.

Hartrevalidatie

De Post Interventie Polikliniek is onderdeel van het hartrevalidatietraject. Tijdens het eerste consult stelt de verpleegkundig specialist samen met u vast wat u nodig hebt om goed te herstellen en uw dagelijks leven weer op te pakken. Er wordt besproken welke risico- en/ of leefstijlfactoren een rol spelen in het veroorzaken van uw hartaandoening. In overleg met u kunnen wij verwijzen naar een module of zorgverlener binnen ons hartrevalidatie aanbod. Vrijwel alle mensen komen na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie in aanmerking voor de fitmodule bij de fysiotherapie. De hartrevalidatie is bereikbaar via T 088 753 14 50 of via

Voorbereiding op afspraak

Om goed te kunnen nagaan of u de juiste medicatie thuis ook daadwerkelijk gebruikt is het van groot belang dat alle medicatie in originele verpakking meeneemt naar de polikliniek. Alleen als u zelf zeker weet dat uw medicatieoverzicht ook werkelijk klopt, volstaat het om uw medicatieoverzicht mee te nemen.

Neem bij twijfel altijd de medicatie in originele verpakking mee (en dus geen uitgezette medicatie in bijvoorbeeld weekdozen). We adviseren u om bij de consulten iemand mee te nemen, bijvoorbeeld uw partner, familielid, vriend of vriendin. Verder is het verstandig om problemen en vragen waar u in uw thuissituatie tegen aanloopt op te schrijven en mee te nemen naar uw afspraak op de polikliniek.

Behandeling door verpleegkundig specialist

Tijdens deze periode van poliklinische nazorg valt u onder de verantwoordelijkheid van een verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist is een hoogopgeleide verpleegkundige (HBO-master) die getraind is om, binnen het eigen vakgebied, zelfstandig medische beslissingen te kunnen nemen. De verpleegkundig specialist kan zelfstandig beoordelen of een vervroegd consult bij de cardioloog of andere medisch specialist geïndiceerd is.

Indien uw (medische) situatie dat vereist kan de verpleegkundig specialist te allen tijde direct overleggen met een cardioloog. De verpleegkundig specialist zal ook in de eerste maanden de verpleegkundige begeleiding op zich nemen en zich richten op het voorkomen van toekomstige hart- en vaatproblemen door middel van advies en coaching met betrekking tot leefstijl en medicatie (secundaire preventie). De verpleegkundig specialist is in deze eerste periode na uw ontslag uw (regie) behandelaar.

Samenwerkingen

Vaatexpertisecentrum van Tergooi MC

De Post Interventie Polikliniek is een onderdeel van de afdeling Cardiologie, maar valt ook onder het Vaatexpertisecentrum van Tergooi MC. Hieronder vallen alle specialismen die qua patiëntenzorg te maken hebben met problemen van de bloedvaten zoals neurologie, vaatchirurgie, interne geneeskunde en de cardiologie. Als wij merken dat bijvoorbeeld uw bloeddruk of cholesterolgehalte met de gebruikelijke medicatie lastig te behandelen is, kunnen wij uw situatie, na uw toestemming, bespreken in het multidisciplinaire overleg van het vaatexpertisecentrum. Dit overleg wordt geleid door een vasculair internist (internist gespecialiseerd in ziekten van de bloedvaten) die advies kan geven over uw specifieke situatie. Als er een vermoeden bestaat dat er misschien andere achterliggende ziekten meespelen als (mede)oorzaak van uw hartinfarct, kunnen wij dit laagdrempelig bespreken in dit overleg en krijgt u via uw verpleegkundig specialist te horen wat de vasculair internist heeft geadviseerd. Soms verwijzen we u (op advies van de vasculair internist) naar de polikliniek van de internisten.

Nederlandse Vereniging voor Cardiologie

Tergooi MC heeft meegeholpen aan het ontwerp van het Postinfarct Traject van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Dit kwaliteitsproject van de NVVC heeft tot doel de zorg voor patiënten met een acuut infarct te verbeteren. Uitgangspunt daarbij is een sterke en goed samenwerkende keten: van huisarts en ambulance tot en met dottercentrum en revalidatie. Voor meer informatie ga naar NVVC Connect –  Acuut Coronair Syndroom.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling