polikliniek Reumatologie

polikliniek Reumatologie

Op de polikliniek reumatologie van Tergooi MC kunt u terecht voor een snelle beoordeling en de juiste behandeling bij een reumatische aandoening. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van het ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Het ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat het lichaam kan bewegen.

Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen (ReumaNederland). Veel informatie kunt u vinden op de website van ReumaNederland:

 Vormen van Reuma   
ReumaNederland   >  
Medicijnfolders   
ReumaNederland   >  

 

Op de polikliniek Reumatologie helpen wij om met een snelle beoordeling en juiste behandeling de klachten van een reumatische aandoening te verminderen.
De reumatologen en de verpleegkundig specialist/physician assistant van Tergooi MC behandelen en/of begeleiden onder andere:

  • Reuma welke gepaard gaat met chronische ontstekingen
  • Auto-immuunziekten
  • Artrose
  • Jicht
  • Osteoporose
  • Weke delen aandoeningen

Behandelingsmogelijkheden

Reuma is helaas nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen, uw pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Er komen steeds meer en betere medicijnen die zorgen voor minder schade aan uw gewrichten. U heeft hierdoor een betere kwaliteit van leven. Wel is het belangrijk dat wij de diagnose van reuma (zoals reumatoïde artritis) zo snel mogelijk stellen. Vroege herkenning geeft namelijk betere behandelresultaten.

In beweging blijven, de conditie verbeteren en het soepel houden van spieren en gewrichten is een essentieel onderdeel van de behandeling en begeleiding bij reumatische aandoeningen. Hiervoor kan het nodig zijn u te verwijzen naar paramedici zoals een fysiotherapeut of ergotherapeut. Daarnaast zijn inzichten in levensstijl en eventuele aanpassingen hierbij van toegevoegde waarde voor het optimaliseren van de kwaliteit van leven bij reumatische aandoeningen.

Bij bepaalde reumatische aandoeningen, zoals artrose gerelateerde klachten overwegen wij naast behandeladviezen soms ook operatieve opties. Bij verschillende gewrichten zijn operaties mogelijk. Bijvoorbeeld aan uw schouder, elleboog, heup, knie en voet. Onze reumatologen adviseren u over de mogelijkheden en beperkingen van operaties. Hierbij kan een verwijzing naar de orthopeed plaatsvinden.

Aanvullende mogelijkheden

Binnen de polikliniek Reumatologie maken wij gebruik van diverse zorgpaden, informatie bijeenkomsten of een gezamenlijk spreekuur zoals:

  • zorgpad biologicals
  • multidisciplinair spreekuur

Informatiebijeenkomsten worden geleid door de verpleegkundig specialist of physician assistent en waar nodig aangevuld met een ergotherapeut en/of fysiotherapeut.

Ook maken we gebruik van een multidisciplinair spreekuur waarbij naast een reumatoloog (dit hoeft niet uw eigen reumatoloog te zijn) een orthopeed aanwezig is om eventuele behandelmogelijkheden te bespreken. Mocht u in aanmerking komen voor een zorgpad of het multidisciplinair overleg, dan zal uw reumatoloog/verpleegkundig specialist of physician assistent u hier (schriftelijke) informatie over geven.

Uw afspraak op de poli

Bij uw eerste afspraak bespreken wij uw klachten en vragen naar uw medische voorgeschiedenis. Na het gesprek volgt er een lichamelijk onderzoek. Aansluitend aan het onderzoek bespreekt de reumatoloog zijn of haar bevindingen met u. Vaak is het nodig om aanvullend onderzoek te doen, zoals bloedonderzoek of röntgenfoto’s.

Wanneer wij geen bijzonderheden op reumatisch gebied vinden, zal de reumatoloog u terugverwijzen naar uw huisarts of de specialist die u heeft doorverwezen.  Als er sprake is van een reumatische aandoening, dan stelt de reumatoloog u een passende behandeling voor. Dit kan inhouden dat u vervolgens onder behandeling op onze polikliniek komt.

U wordt verzocht zich iets voor de afgesproken tijd te melden bij de polikliniek waar u uw afspraakticket scant. Het kan wel eens voorkomen dat door onverwachte problemen of spoedconsulten wij ons niet aan het tijdstip van de afspraak kunnen houden. U wordt dan hierover in de wachtkamer geïnformeerd. Mocht u verhinderd zijn om te komen, dan vragen wij u om de afspraak ten minste 24 uur van te voren telefonisch te annuleren.

Wat neemt u mee:

  • Komt u voor het eerst? Dan heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Deze wordt digitaal verstuurd. Als wij meer informatie van u nodig hebben, sturen wij u digitaal een vragenlijst toe die u ook digitaal kunt beantwoorden (mits uw e-mailadres bij ons bekend is).
  • Bij ieder bezoek zijn wij verplicht uw gegevens te controleren hiervoor is het nodig dat u een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kunt tonen.
  • Wij vragen u bij ieder bezoek een actuele lijst van de medicijnen die u gebruikt mee te nemen. Uw apotheek kan deze voor u uitdraaien.

Bij de reumatoloog

Het eerste bezoek duurt ongeveer 30 minuten. U krijgt de gelegenheid om uit te leggen wat uw klachten zijn en de reumatoloog zal u allerlei vragen stellen over uw klachten. Ook zal er gevraagd worden naar uw medische voorgeschiedenis. Na het gesprek volgt er een lichamelijk onderzoek. Het is daarom prettig om kleding en schoeisel te dragen die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Aansluitend aan het onderzoek bespreekt de reumatoloog zijn of haar bevindingen met u. Vaak is het nodig om aanvullend onderzoek te doen, zoals bloedonderzoek of röntgenfoto’s. Deze afspraken worden zo nodig door de secretaresse voor u gemaakt. Vervolgens wordt er een vervolgafspraak gemaakt. Dit kan een poliklinische afspraak of een telefonische afspraak zijn.

Uitslagen

Zorg ervoor dat wij een juist telefoonnummer van u hebben. Wij vragen u om niet zelf tussendoor te bellen voor de uitslagen. Zijn er uitslagen bekend die eerder met u gedeeld dienen te worden, dan belt de reumatoloog u zelf op. Anders volgen de uitslagen op het afgesproken vervolg consult.

Vervolgafspraken

Indien er geen bijzonderheden op reumatisch gebied zijn gevonden, dan zal de reumatoloog u terug verwijzen naar uw huisarts of verwijzend specialist. Mocht er een diagnose van een reumatische aandoening gesteld worden, dan zal de reumatoloog hiervoor, indien nodig, een behandeling voorstellen. Dit kan inhouden dat u vervolgens onder behandeling op onze polikliniek komt. Een vervolgafspraak duurt 15 minuten.

Vragen

Er zijn verschillende mogelijkheden om tussentijds vragen te stellen. Dit kan gaan om (herhaal)recepten, medicatie, (nieuwe) klachten enzovoort.

Telefonisch: als de doktersassistente u geen antwoord kan geven worden vragen altijd eerst voorgelegd aan de verpleegkundig specialist of physician assistent. Indien nodig overleggen zij met de (behandelend) reumatoloog. E-mail: . Binnen drie werkdagen krijgt u een antwoord vanuit de poli. Bij niet dringende vragen geniet e-mail de voorkeur.

Bereikbaarheid

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur. Ons algemene nummer is: T 088 753 13 70. Dit nummer is ook voor de buitenpoli in Weesp te gebruiken. De doktersassistente verbindt u door naar de juiste locatie.

Voor dringende, spoedeisende vragen buiten deze dagen en tijden, verwijzen wij u naar uw eigen huisarts of naar de huisartsenpost.

Ons team

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Reumatologie

49

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 07-01-2025

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling