Transferpunt

Transferpunt

Op het Transferpunt regelen we een groot deel van de nazorg die na een ziekenhuisopname nodig is. Hierbij zit er een verschil tussen een geplande- en ongeplande ziekenhuisopname.

Geplande ziekenhuisopname

Voor een geplande heup- of knieoperatie bespreken we van tevoren met de orthopedie consulente welke eventuele nazorg nodig is. Vervolgens vragen we deze nazorg aan en nemen we contact met u op.

Ongeplande ziekenhuisopname

Mocht tijdens opname in het ziekenhuis blijken dat er na opname zorg nodig is, dan denkt de transferverpleegkundige met u mee. De transferverpleegkundige komt in principe bij u op de afdeling langs en neemt zo nodig ook contact op met de eerste contactpersoon.

U heeft niet altijd recht op nazorg. In sommige situaties wordt van gezonde gezinsleden verwacht dat zij taken overnemen. De transferverpleegkundige kan uitleggen wanneer er wel of geen mogelijkheden zijn voor professionele inzet van zorg.

Dit regelen we voor u

Thuiszorg

Als thuis verzorging of verpleging nodig is, dan zullen we met u bepreken wat de mogelijkheden zijn. Thuiszorg kan verzorging thuis bieden, zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij wassen en aankleden. Maar ook verpleegkundige zorg bieden, zoals wondzorg, stomazorg of drainzorg.

Zo is steeds vaker mogelijk om vanuit het basispakket van de zorgverzekering thuiszorg te regelen, waar patiënten vroeger in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Denk bijvoorbeeld aan antibiotica via het infuus. We bespreken ook welke zorg door naasten uitgevoerd kan worden.

De transferverpleegkundige overlegt met u of er een voorkeur is voor een specifieke organisatie. Heeft de organisatie van voorkeur geen ruimte, dan zal de transferverpleegkundige een andere organisatie benaderen. Bij ontslag krijgt u van de transferverpleegkundige een brief met daarop de afspraken die zijn gemaakt met de thuiszorgorganisatie.

Hulpmiddelen

Het kan zijn dat u hulpmiddelen nodig heeft voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging.

Denk hierbij aan een:

  • hoog of laag bed
  • loophulpmiddel: krukken, looprek of rollator (verhuur)
  • rolstoel
  • postoel
  • toiletverhoger
  • douchekruk

U kunt deze hulpmiddelen zelf regelen. Bij acute situaties kan de transferverpleegkundige hier ondersteuning in bieden.

Herstelplek (ELV)

Een herstelplek (ook wel ELV) wordt geboden als u vanwege een medische reden niet thuis kunt verblijven, bijvoorbeeld na ziekenhuisopname. De verwachting is dat u op korte termijn zal herstellen en weer zelfstandig thuis zal kunnen wonen.

Let op: ELV wordt alléén vergoed vanuit de zorgverzekering als de organisatie een contract heeft met de zorgverzekering van de patiënt. Om in aanmerking te komen voor ELV moet een indicatie gesteld worden door de huisarts of door een specialist ouderengeneeskunde.

In overleg tussen u en de transferverpleegkundige (en eventueel een eerste contactpersoon) wordt een keuze gemaakt waar u deze zorg krijgt. Het is afhankelijk van de opnamemogelijkheden van de nazorginstelling of de zorg daar ook echt geboden kan worden.

Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ)

Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) is revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen. U wordt na opname in het ziekenhuis, kortdurend opgenomen in een zorginstelling. Het doel is om u zo zelfstandig mogelijk weer terug te laten keren naar huis. De duur van de opname kan variëren, maar is altijd tijdelijk.

Let op: GRZ wordt alléén vergoed vanuit de zorgverzekering als de organisatie een contract heeft met de zorgverzekering van de patiënt. Om in aanmerking te komen voor ELV moet een indicatie gesteld worden door de huisarts of door een specialist ouderengeneeskunde.

In de GRZ zijn, indien nodig, de volgende disciplines betrokken:

  • Fysiotherapeut voor het verbeteren van conditie en het verzelfstandigen van het in – en uit bed komen en het lopen eventueel met een loophulpmiddel.
  • Ergotherapeut voor het trainen van het uitvoeren van alledaagse activiteiten en het inzetten van de eventuele hulpmiddelen.
  • Logopedist voor begeleiding op het gebied van stem/ taal, spraak, slikken en ademen.
  • Psycholoog voor het in kaart brengen van/ begeleiding bij geheugenproblemen en stemmingsproblemen.

Zorg in de laatste levensfase

Zorg in de laatste levensfase (ook wel palliatieve zorg) is niet gericht op genezing, maar op welzijn en dat het leven zo fijn en goed mogelijk is, ondanks ziekte. In deze fase wordt in overleg tussen arts, patiënt en naasten besproken wat er nodig is om de laatste levensfase zo prettig mogelijk in te richten. De transferverpleegkundige denkt hierover mee.

Terminale zorg

Terminale zorg kan worden ingezet als de levensverwachting heel kort is. De zorg is gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en goede stervensbegeleiding. Deze zorg duurt totdat de patiënt overlijdt.

De transferverpleegkundige bespreekt met patiënt en familie welke mogelijkheden er zijn ten aanzien van de zorg in de terminale levensfase, hier kunnen namelijk verschillende vormen van zorg voor worden ingezet

  • Thuiszorg met van tevoren afgesproken zorgmomenten.
  • Thuiszorg met van tevoren afgesproken zorgmomenten in combinatie met (verlengde) nachtzorg.
  • 24 uurs zorg vanuit een thuiszorgorganisatie.
  • Zorg in Hospice.

Verkeerd bed

Soms wordt in het ziekenhuis duidelijk dat u niet terug kunt naar uw eigen huis. Voor een tijdje of voor altijd. In dat geval komt de transferverpleegkundige bij u langs. Samen kijkt u welke zorg na het ziekenhuis nodig is. Is er nog geen plaats in het verpleeghuis of verzorgingstehuis? En moet u daardoor langer in het ziekenhuis blijven? Dan spreken we van een ‘verkeerd bed’-situatie.

We doen er alles aan om te zorgen dat u niet in het ziekenhuis moet wachten tot ergens plek is. Dat is vooral niet fijn voor u als patiënt. U heeft andere zorg nodig dat wij in het ziekenhuis geven. Lang in het ziekenhuis blijven kan er ook voor zorgen dat:

  • u zichzelf minder goed kunt redden
  • uw conditie slechter wordt
  • u gewicht verliest zonder dat u dat wilt
  • de kracht in uw spieren minder wordt
  • u problemen krijgt met bewegen
  • u meer kans heeft op andere problemen, zoals infecties en verward zijn

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor patiënten die blijvend, 24 uur per dag zijn aangewezen op zorg of toezicht. Iemand kan niet alleen worden gelaten en deze zorgbehoefte is levenslang. Deze zorg is vooral noodzakelijk bij patiënten met een chronische ziekte. Om zorg vanuit de Wlz te krijgen, is een Wlz-indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Binnen de Wlz is ook een mogelijkheid voor revalidatiezorg. Dit is voor patiënten die als gevolg van hun ziekte revalidatie nodig hebben, maar van wie de verwachting is dat zij niet terug kunnen keren naar huis. Aan het eind van deze revalidatieperiode zal een definitieve Wlz indicatie worden aangevraagd waarmee een permanente zorgplek kan worden gezocht die past bij de zorg die nodig is.

Voor de Wlz is de patiënt wettelijk verplicht mee te betalen aan de kosten van deze zorg. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen van de patiënt en de eventuele partner. Sinds 2013 telt een extra deel van het eigen vermogen mee bij de berekening van de eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bepaalt de hoogte van deze eigen bijdrage.

De transferverpleegkundige kan het verschil tussen de verschillende vormen van Wlz-zorg uitleggen en met de patiënt en naasten zoeken naar een passende plek.

Zorgaanbieders in de regio

Herstelplek (ELV)

Verpleeghuizen

Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ)

Hospice

Voor Hospicezorg wordt een eigen bijdrage gevraagd van ongeveer €50,- per dag.