Baarmoederhalskankerzorg
Voor vrouwen met een afwijkend uitstrijkje heeft Tergooi MC een gespecialiseerd spreekuur: Baarmoederhalskankerzorg. Hier wordt onderzoek gedaan naar de baarmoederhals (cervix).
Afspraak maken
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u bellen met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 088 753 11 30. We streven er naar iedereen binnen twee weken een eerste afspraak te geven.
Wat gebeurt er bij Baarmoederhalskankerzorg?
Bij een uitstrijkje neemt de gynaecoloog met een borstel of spatel cellen van de baarmoedermond af. Aan het uitstrijkje is te zien of er aanwijzingen zijn voor (een voorstadium van) baarmoederhalskanker. Het voorstadium van baarmoederhalskanker is eenvoudig te ontdekken en te behandelen. De kans op baarmoederhalskanker is zeer klein bij zo’n voorstadium.
Als in het uitstrijkje afwijkende cellen worden gezien, wordt een nieuw uitstrijkje gemaakt of vindt er verder onderzoek plaats. Ook wordt er soms onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van het HPV-virus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Onderzoek baarmoedermond
Als er verder onderzoek moet plaatsvinden, maakt de gynaecoloog een colposcopie. Daarbij kijkt de gynaecoloog met een microscoop naar de baarmoedermond. Bij afwijkingen neemt de gynaecoloog wat weefsel van de baarmoedermond af; een klein stukje (een biopt) of zo nodig een groter stuk (een lis-excisie). De patholoog beoordeelt deze stukjes weefsel van de baarmoedermond in zijn geheel. Dit in tegenstelling tot het uitstrijkje waarbij alleen de cellen worden beoordeeld.
Heeft u een lichte afwijking, dan krijgt u na een half jaar nog een uitstrijkje. Is de afwijking groter, dan wordt er een lisexcisie verricht. Dat is een behandeling waarbij de arts met een speciaal instrument (lisje) een stukje weefsel van de baarmoedermond verwijdert. Dit gebeurt op de polikliniek onder lokale verdoving. In zeldzame gevallen moet er (nog) een groter stukje van de baarmoederhals verwijderd worden. Dit laatste vindt plaats onder algehele narcose op de operatiekamer via een dagopname.
Onderzoek en behandeling nemen in totaal circa 15 minuten in beslag.