Verpleegafdeling Chirurgie
Wanneer opname voor of na een operatie nodig is, kunt u terecht op onze verpleegafdeling Chirurgie. Een ziekenhuisopname brengt spanning en onzekerheden met zich mee. Ons team wil u tijdens uw verblijf op een zo goed mogelijke manier begeleiden. Op deze pagina vindt u meer algemene informatie over uw opname in Tergooi MC.
Op de afdeling zijn eenpersoonskamers zodat u veel privacy en rust heeft. Alle patiënten krijgen een tablet voor info- en entertainment .
De Verpleegafdeling Chirurgie bestaat uit 2 delen:
- Mammachirurgie (chirurgie van de borsten), vaatchirurgie.
- De maag- en/of darmchirurgie. Op deze unit liggen patiënten met maag- en/of darmchirurgie.
Wat neemt u mee?
Bij uw opname neemt u mee:
- Een geldig identiteitsbewijs,
- een ochtendjas,
- toiletartikelen,
- pantoffels en ook goed schoeisel om uitglijden te voorkomen.
Laat sieraden en waardevolle spullen thuis.
Verpleegkundige zorg
Onze verpleegkundigen zorgen ervoor dat er de gehele dag verpleegkundige zorg is op de afdeling. Iedere verpleegkundige krijgt in zijn dienst een aantal kamers toegewezen. We streven ernaar verpleegkundigen een aantal dagen dezelfde patiënten te laten verzorgen. Door de wisselende diensten is dit echter niet altijd mogelijk. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen, dragen de verpleegkundigen aan het einde van hun dienst uw zorg over aan een collega. Op het bord bij de ingang van de afdeling kunt u zien welke verpleegkundige voor u zorgt.
Verzorging
We proberen u zo goed mogelijk te begeleiden en te verzorgen hierbij houden we rekening met uw lichamelijke klachten en hoe het met u gaat. We verwachten van u dat u probeert zoveel mogelijk uzelf te zijn. Doe wat u kunt en mag en zeg wat u wel en niet prettig vindt.
Pijn
Dagelijks vraagt de verpleegkundige of u pijn heeft. Zij vraagt dit door te vragen naar een cijfer tussen de 1 en 10. Het doel van deze meting is om de pijn te reduceren door bijvoorbeeld medicatie aan te passen.
Schoonmaak
Hygiëne heeft in het ziekenhuis een hoge prioriteit. Toiletruimtes, doucheruimtes, wastafels, vloeren, tafels en stoelen worden dagelijks schoon gemaakt. Andere zaken zoals vensterbanken, bedlampen en gordijnrails, worden regelmatig schoongemaakt. De manier waarop wij schoonmaken kan verschillen met de manier waarop u dat thuis gewend bent. In het ziekenhuis wordt ‘droog’ schoongemaakt. Dit gebeurt door middel van de microvezelmethode, dit is wetenschappelijk bewezen zeer hygiënisch.
Afwezigheid
Als u de afdeling even wilt verlaten, wilt u dit dan melden bij de verpleging? We vinden het prettig te weten waar u bent.
Contactpersoon
We vragen u één of twee contactpersonen op te geven waaraan wij informatie kunnen geven of contact mee kunnen opnemen. We geven geen informatie over u aan personen die niet zijn opgegeven als contactpersoon. Het zou fijn zijn als de opgegeven contactpersoon de rol van aanspreekpunt zo invult dat familie, vrienden en kennissen op de hoogte blijven. Hiermee voorkomt u dat we deze onnodig teleur moeten stellen. Uw contactpersoon kan telefonisch informatie op vragen bij de afdeling. Zij kunnen dit na 11:00 uur doen.
Tijdens de opname willen wij u zo goed mogelijk informeren over uw gezondheidssituatie. Wanneer u of uw contactpersoon naast de reguliere gesprekken een extra gesprek wil hebben met de chirurg/arts-assistent, dan kunt u dit melden bij de verpleegkundige of de secretaresse van de afdeling. De hoofdbehandelaar is niet altijd aanwezig bij gesprekken met de arts-assistent en patiënt en/of familie, maar is wel op de hoogte van de inhoud van het gesprek.
Opleidingsafdeling
De afdeling Chirurgie in Tergooi MC is een opleidingsafdeling. Dat betekent dat er arts-assistenten worden opgeleid tot medisch specialist. Opleiden is van groot belang voor de kwaliteit van de zorg (wetenschappelijke vernieuwing) en om op langere termijn de continuïteit in de zorg te kunnen waarborgen. De arts-assistenten komt u op de verschillende chirurgische afdelingen tegen. Zowel op de afdeling Spoedeisende Hulp, de polikliniek, het chirurgisch behandelcentrum, de afdelingen en de operatiekamers. Wanneer u met één van onze arts-assistenten te maken krijgt, maakt deze zich als zodanig aan u bekend. De arts-assistenten werken vaak zelfstandig, maar er is altijd een chirurg aanwezig waarmee ze kunnen overleggen. Arts-assistenten maken deel uit van het behandelteam, zowel bij de operaties als bij de voor- en nazorg. Ieder lid van het team draagt naar vermogen zijn steentje bij.
De eindverantwoordelijkheid voor de zorg blijft bij uw behandelend specialist, maar wij ervaren het als een voordeel dat u niet geheel van één arts afhankelijk bent. Chirurgie is bij uitstek teamwork. Een afdeling chirurgie als opleidingsafdeling is dan ook in het voordeel als het gaat om kwaliteit en continuïteit van de zorg.
Hoofdbehandelaar
Iedere patiënt op de Verpleegafdeling Chirurgie heeft altijd een chirurg als hoofdbehandelaar. In principe is de hoofdbehandelaar de chirurg die verantwoordelijk is voor uw opname. U kunt 24 uur per dag 7 dagen per week rekenen op onze zorg. Onze chirurgen werken in diensten. Om die reden heeft u tijdens u opname niet altijd dezelfde chirurg. Uw hoofdbehandelaar kan een andere chirurg zijn dan uw arts op de polikliniek, als u hier reeds bekend bent. Indien u met spoed bent opgenomen op de afdeling en bent geopereerd, dan is de chirurg die u heeft geopereerd de hoofdbehandelaar. Indien u niet bent geopereerd, dan is de dienstdoende chirurg van de opnamedag uw hoofdbehandelaar.
Arts assistenten
Onze arts-assistenten, de zaalartsen, lopen van maandag tot en met vrijdag visite op de afdeling. In het weekend komt de arts-assistent bij u langs per indicatie. De arts-assistent werkt zelfstandig onder de verantwoordelijkheid van de chirurg die u behandelt. De verantwoordelijke chirurg loopt minstens een keer per week samen met de arts-assistent visite. Het kan voorkomen dat een andere (dienstdoende) chirurg u bezoekt en behandelt.
Ontslag
Tijdens uw opname richten we ons op uw herstel en het uiteindelijke ontslag. Naast dagelijks overleg met de arts is er 2 keer per week een overleg over uw ontslag. Samen met u en de transferverpleegkundigen kijken we welke hulp u na de opname nodig heeft. Daarvoor is het van belang dat u ons goed informeert over u thuissituatie. Bij ontslag krijgt u een polikliniekafspraak, de benodigde recepten en eventuele adviezen mee.
Ons team
We werken in wisseldiensten met een dag-, avond- en nachtdienst. U krijgt 3 keer per dag een nieuw gezicht te zien. Eén verpleegkundige is gedurende de dienst verantwoordelijk voor de totale verpleegkundige zorg. Deze verpleegkundige begeleidt ook de arts (-assistent) bij zijn visite.
De verantwoordelijkheid voor de afdeling berust bij de afdelingsmanager. Als u met de teammanager wil spreken, geeft u dit door aan een van de verpleegkundigen. Ook als u andere vragen heeft, kunt u bij hem of haar terecht.
Het medisch team van specialisten dat u behandelt, bestaat uit chirurgen, arts-assistenten (zaalartsen) en co-assistenten. Dagelijks komt de arts-assistent bij u langs tussen 09:00 en 11:00 uur. Minimaal 1 keer per week staat een van de chirurgen de arts-assistent bij. In het weekend, ‘s avonds en ‘s nachts is de arts (-assistent) alleen op indicatie langs. De arts assistenten staan onder supervisie van het team van chirurgen die eind verantwoordelijk is voor het medisch beleid. Uw behandelend chirurg blijft altijd de eindverantwoordelijkheid houden over uw behandeling.
Naast het verpleegkundig en medisch team zijn er voedings- en servicemedewerkers en vrijwilligers werkzaam op de afdeling. Zij ondersteunen de verpleging bij de voeding en het huishoudelijk werk. De afdelingssecretaresse, die u bij de balie ontvangt, maakt onder andere afspraken en verzorgt de patiëntenadministratie. Ook is er nauwe samenwerking met andere disciplines waaronder fysiotherapie, ergotherapie en logopedie en overleg met transferverpleegkundige, specialist ouderen, revalidatiearts.
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling