Chirurgie Behandelingen

Poliklinische OK

Chirurgie Behandelingen

Chirurgie (heelkunde) houdt zich met de operatieve behandeling van verschillende aandoeningen. Op Chirurgie Behandelingen vinden verschillende onderzoeken en behandelingen plaats in ruime en warm ingerichte behandelkamers.

Hoe maak ik een afspraak?

U krijgt van uw huisarts of van een specialist een verwijzing. Met de huisartsen in de regio hebben wij afspraken gemaakt dat zij u direct kunnen verwijzen voor een behandeling op de . Zodoende hoeft u maar een keer naar het ziekenhuis te komen. In sommige gevallen komt u nog wel een keer terug voor nacontrole en het eventueel verwijderen van de hechtingen.

Poliklinische Operatie Kamer

De Poliklinische Operatie Kamer (POK) is onderdeel van Chirurgie Behandelingen. U gaat naar de POK wanneer u een kleine operatie nodig heeft. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze krijgt u door een of meerdere injecties. De verdoving is meestal na een uurtje uitgewerkt. Het voordeel van een poliklinische operatie is dat u na de behandeling weer naar huis kunt en niet in het ziekenhuis hoeft te blijven.

Operaties die op de POK worden uitgevoerd zijn:

  • Ingegroeide teennagels verwijderen.
  • Huidafwijkingen behandelen zoals moedervlekken, lipomen (vetbulten) en atheromen (verstopte talgklieren).
  • Ganglion verwijderen.
  • Materiaal verwijderen bijvoorbeeld een port-a-cath, dialysecatheter of kleine botpennen.
  • ATB ofwel arterie temporalis biopt.

Proctologie

Ook voor proctologie kunt u terecht op de POK. Proctologie is het vakgebied binnen de chirurgie dat zich bezighoudt met klachten en aandoeningen rondom de anus. Bijvoorbeeld:

Aambeien en andere klachten in het anale gebied komen veel voor en zijn vaak goed te behandelen. Ook klachten met betrekking tot anale incontinentie, endeldarmverzakkingen of onbegrepen pijnklachten worden door de proctoloog behandeld. Het type behandeling hangt nauw samen met het type aandoening en hoe uitgebreid de aandoening is.

De chirurgen van Tergooi MC hebben ruime ervaring op het gebied van de proctologie. Jaarlijks behandelen zij meer dan 2500 patiënten met anale klachten. Als u huisarts bij u heeft vastgesteld of vermoedt dat u aambeien heeft kan hij/zij u direct doorverwijzen naar de POK. In veel gevallen kan de chirurg u tijdens uw eerste afspraak direct behandelen. Wanneer een andere behandeling of operatie noodzakelijk is zal uw behandelend chirurg met u de keuze van behandeling bespreken en voor uw persoonlijke situatie een voorstel doen ten aanzien van de meest geschikte operatie. Daarnaast zal de chirurg met u bespreken of dit in dagbehandeling of tijdens een (kortdurende) opname zal plaatsvinden.

Spatadercentrum

Ook het Spatadercentrum maakt onderdeel uit van het Chirurgie Behandelingen. In het Spatadercentrum kunt u terecht voor een duplex-onderzoek (echo en meting van uw bloedvaten) en diverse behandelmogelijkheden van uw spataders. De behandelaars in het Spatadercentrum hebben jarenlange ervaring met moderne technieken bij de behandeling van spataders. Ga naar het Spatadercentrum voor meer informatie.

Ons team

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Chirurgie

6

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Galblaasverwijdering

49

Operatie liesbreuk (TEPP hernia inguinalis scopisch)

32

Operatie open liesbreuk (hernia inguinalis/hernia femoralis)

35

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 07-01-2025

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling