Dialyse

Dialyse

Dialyse binnen Tergooi MC biedt, aan mensen met nierfalen in regio Gooi en Omstreken, behandeling en begeleiding. Wij verzorgen peritoneale- en hemodialyse zowel in ons centrum als thuis. Ook verzorgen wij de begeleiding rondom niertransplantatie en de periode voorafgaand aan de dialyse. Kenmerkend zijn onze gastvrijheid, persoonlijke benadering en grote onderlinge betrokkenheid. Samen met de patiënt zoeken we naar de best passende zorg en streven we naar een optimale kwaliteit van leven.

We willen dat patiënten zich veilig voelen en de regie in eigen hand kunnen houden, zodat de behandeling en begeleiding in hun leven inpasbaar zijn. Wij leveren hoog kwalitatieve zorg op ieder gebied van begeleiding en nierfunctie vervangende therapie, in een omgeving waar voortdurend gestreefd wordt naar optimale samenwerking, veiligheid en deskundigheid.

Wat is dialyse?

Voordat u start met dialyseren, geven wij uitleg over de verschillende mogelijkheden van dialyseren. Dit gebeurt op de polikliniek Nefrologie. Op de polikliniek Nefrologie informeren wij u graag over de voor- en nadelen van de verschillende dialyse mogelijkheden.

Dialyseren kan op twee manieren:

Hemodialyse (HD)

Via een ‘kunstnier’ en een dialysemonitor. Dit kan thuis of op de dialyse afdeling. Bij hemodialyse filtert de kunstnier met behulp van een dialysemonitor het bloed. De bloedlijnen van de dialysemonitor sluiten wij aan op een toegang tot de bloedbaan. Voordat u start met dialyseren zal u een operatie krijgen waarbij u een shunt of dialysekatheter krijgt.

Peritoneale dialyse (PD)

Via uw buik (thuis). Ook bij peritoneaal dialyse (PD) wordt de werking van uw nieren overgenomen. Dit gebeurt niet door een kunstnier buiten het lichaam, maar door uw buikvlies. Bij peritoneaal dialyse laat u thuis een spoelvloeistof in de buikholte lopen. Het buikvlies wordt zo gebruikt als filter. Deze vorm van dialyse wordt ook wel buikspoeling genoemd. De chirurg plaatst hiervoor vooraf een katheter in uw buik.

Als u thuis via peritoneale dialyse dialyseert komt u op de Dialyse-afdeling regelmatig op controle.

De eerste dialysebehandeling

De eerste hemodialyse behandeling dialyseert u op een eenpersoonskamer. Wij sluiten u daar in alle rust aan op de dialysemonitor. Ook krijgt u informatie over de behandeling. Uw partner of een familielid is tijdens deze eerste dialyse ook welkom. Als u nog geen toegang tot de bloedbaan heeft, brengt een arts eerst een dialysekatheter in.

Hoe ziet het dialyseschema eruit?

De dialyse start of ’s ochtends of ’s middags. Op basis van uw voorkeur en de beschikbare plaatsen delen wij u in bij de ochtend- of middaggroep. Over het algemeen dialyseert u drie keer per week en heeft u twee verschillende mogelijkheden:

  1. Dialyseren op maandag, woensdag en vrijdag
  2. Dialyseren op dinsdag, donderdag en zaterdag.

 

Soms zijn er meer dialyses nodig. Die vinden dan plaats op de tussenliggende dagen. Als er iets in uw privéleven voorvalt, bijvoorbeeld een bruiloft of begrafenis, kijken wij samen met u naar het dialyseschema en of er eventueel wat veranderd moet worden qua dag of tijd.

Ziekenhuisafspraken moeten buiten de dialysetijden worden gepland. Het kan prettig zijn om afspraken aansluitend aan uw dialysebehandeling te plannen. Bespreek uw wensen met een verpleegkundige

Eten en drinken tijdens de dialysebehandeling

Een hemodialysebehandeling duurt gemiddeld 4 uur. Tijdens de behandeling komt de voedingsassistent bij u langs met eten en drinken.

Het behandelplan

Het dialyseteam, bestaande uit, nefrologen, dialyseverpleegkundigen, maatschappelijk werksters en diëtisten stellen samen met u een behandelplan op.

Multidisciplinair overleg (MDO)

Een à twee keer per jaar overleggen verschillende zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn uw situatie.

We noemen dit het multidisciplinair overleg (MDO). Onze zorgverleners stemmen zo de zorg goed af op uw persoonlijke situatie, zodat u de behandeling krijgt die u nodig heeft. Uw arts of verpleegkundige vertelt u wat er tijdens dit overleg over uw behandeling besproken is.

Zorgdossier

De gegevens over uw behandeling leggen we onder meer vast in een digitaal medisch en verpleegkundig dossier. Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met uw gegevens. We volgen hierin ook de wettelijke voorschriften, zoals het privacyreglement. U kunt verzoeken dit dossier in te zien.

Medicijnen

Neem zelf de medicijnen mee die u tijdens de dialyse moet gebruiken bijvoorbeeld: paracetamol of uw baxterrol. Als de nefroloog uw medicatie aanpast, komt de Polikliniekapotheek dit vaak dezelfde dag nog langs brengen tijdens uw dialysebehandeling. Krijgt u uw medicijnen van uw eigen apotheek? Dan stuurt de nefroloog uw recept daarheen.

Transplantatie

Wij streven naar een zo hoog mogelijke niertransplantatiegraad. We hebben hier twee termen voor: postmortaal en living related.

  • Postmortaal houdt in dat een persoon is overleden en de organen beschikbaar stelt voor transplantaties. Een dialysepatiënt op de wachtlijst krijgt dan een oproep voor transplantatie. Staat u op de wachtlijst? Dan is het belangrijk dat we u altijd kunnen bereiken, bijvoorbeeld via uw mobiele telefoon.
  • Living related houdt in dat een familielid, partner of vriend(in) een nier schenkt bij leven aan de dialysepatiënt. Dit is altijd een operatie die we plannen.

Beide soorten transplantatie kennen een lange voorbereiding. Deze voorbereiding vindt plaats in het eigen ziekenhuis en in het transplantatieziekenhuis. De transplantaties worden verricht in het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam, Utrecht of Leiden.

Overige informatie

Activiteiten

Tijdens uw dialysebehandeling bent u ongeveer vier uur in het dialysecentrum. U kunt ook gebruik maken van de iPads. Hierop kunt u tv kijken, op sociale media en spelletjes spelen. Er is ook wifi beschikbaar. Ook kunt u met een dialysefiets uw conditie op peil houden.

Vakantie

U kunt als dialysepatiënt op vakantie gaan. Uw nefroloog en zorgverzekeraar moeten hier dan wel toestemming voor geven. U regelt de vakantie zoveel mogelijk zelf; eventueel kan uw EVV of maatschappelijk werker u helpen. Begin ongeveer drie maanden van tevoren of eerder met het organiseren van de vakantie.

Dialyseren in Tergooi

Wilt u in ’t Gooi of omstreken verblijven vanwege een vakantie of familiebezoek? U kunt voor hemodialyse terecht bij Dialysecentrum Tergooi. Neem hiervoor contact op per mail of telefonisch.

Bezoek

De bezoektijden van de afdeling zijn flexibel. Wel geldt de regel: geen bezoek op het moment dat we u aansluiten aan de dialysemonitor of juist afsluiten. Op dit moment zijn er max. 2 bezoekers per patiënt toegestaan tijdens de dialyse.

Vervoer van en naar de dialyse

De meeste mensen komen per taxi naar de dialyse. Uw zorgverzekeraar bepaalt welk taxibedrijf u mag vervoeren. De taxivergoeding is afhankelijk van uw verzekering.

De afdelingssecretaresse geeft het vaste dialyseschema door aan het taxibedrijf. Als de taxi niet op tijd aanwezig is, moet u zelf contact opnemen met dit taxibedrijf. Als u vragen heeft over de taxi, kunt u terecht bij de afdelingssecretaresse.

U mag gebruik maken van eigen vervoer als dit medisch verantwoord is. Overleg dit met uw nefroloog. Als u met eigen vervoer komt, kunt u een kilometervergoeding krijgen. Ook dit is afhankelijk van de verzekering die u heeft. De maatschappelijk werker weet hier meer van.

Complimenten- en verbeterkaarten

U kunt altijd een complimentkaart of verbeterkaart invullen. U vindt deze kaarten bij de patiëntenkluisjes. Heeft u de kaart ingevuld? Deponeer de kaart dan in de witte brievenbus.

Klachtenregeling

Het kan zijn dat u niet tevreden bent over uw behandeling of andere zaken. We vragen u dit allereerst te bespreken met degene die u verantwoordelijk houdt voor uw klacht. Als dit niet mogelijk is of niet het gewenste resultaat oplevert, ga dan in gesprek met de teamleider, maatschappelijk werk of verpleegkundig manager. Als dit nog steeds niet tot een oplossing leidt, kunt u een schriftelijke klacht indienen bij de Klachtencommissie.

Kwaliteit- en veiligheidscertificaat

De stichting Harmonisatie Kwaliteitszorg in de Zorgsector (HKZ) heeft kwaliteitsnormen geformuleerd om de kwaliteit van de dialysezorg te beoordelen. Deze kwaliteitsbeoordeling wordt met behulp van een onafhankelijke externe beoordelingsinstantie uitgevoerd. Dit kan leiden tot certificering. Dit certificaat is drie jaar geldig. Dialysecentrum Tergooi MC heeft dit certificaat

Roken

Tergooi MC is een rookvrij ziekenhuis. U mag niet roken in de gebouwen en op het terrein. Dat geldt ook voor het bezoek. Ook het gebruik van elektronische sigaretten/vapers is niet toegestaan.

Bereikbaarheid

Tijdens en buiten openingstijden

Buiten de reguliere openingstijden zijn onze nefrologen voor spoedgevallen bereikbaar. Bij dialyse gerelateerde klachten, die niet kunnen wachten,  belt u met de receptie van het ziekenhuis, telefoon T 088 753 1753. Vertel daarbij altijd dat u dialysepatiënt bent. De receptie helpt u snel verder. Bij noodsituaties belt u natuurlijk altijd 112.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling