afdeling Hartkatheterisatie
Vernauwingen in uw kransslagaders kunnen worden behandeld met medicijnen, met een bypassoperatie of met een dotter- of stentbehandelingen. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van, onder meer:
- De ernst van de vernauwing
- Het aantal vernauwingen
- De plek van de vernauwing
Diagnostisch onderzoek
Een hartkatheterisatie is soms noodzakelijk voorafgaand aan een klepoperatie of bij klachten van pijn op de borst. Om de kransslagaders in beeld te brengen, brengt de cardioloog via de pols of lies een katheter en een hulsje (sheath) in. Via de katheter kan de cardioloog een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in de kransslagaders spuiten. Op de röntgenopnames is precies te zien of er sprake is van een vernauwing in een of meerdere van de 3 kransslagaders.
Tijdens de katheterisatie houden de cardioloog en de verpleegkundige uw bloeddruk, hartslag en het hartritme nauwkeurig in de gaten. Gemiddeld duurt het onderzoek een uur. Na de katheterisatie verwijdert de cardioloog de katheter en wordt uw pols (of lies) verbonden. U blijft dan nog een aantal uur ter observatie. In de patiënteninformatiefolder ‘Hartkatheterisatie‘ staat alles nog eens uitgebreid beschreven.
Dotteren
Bij een dotterbehandeling brengt de arts een dunne draad naar de vernauwing in de kransslagader van uw hart. Dit gebeurt in de meeste gevallen via een slagader in uw pols, bij uitzondering in uw lies. Vervolgens schuift de arts over de draad een ballonnetje naar de plak van de vernauwing. Daar blaast hij het ballonnetje op waardoor de vaatwand met de vernauwing wijder wordt. Dit opblazen wordt een aantal keren herhaald totdat het bloedvat wijd genoeg is en niet meer terugveert.
Stent plaatsen
In de meeste gevallen besluit uw arts een stent te plaatsen. Dit is een soort balpenveertje van metaal. De stent voorkomt dat het bloedvat na het dotteren weer terug veert. Om te voorkomen dat ook de stent dichtslibt, worden stents met medicijnen erin gebruikt (Drug Eluting Stents).
Pacemakerbehandeling
De pacemaker is een klein apparaatje om de regelmaat van het hartritme te bewaken en te sturen, bedoeld voor mensen die bepaalde hartritmestoornissen hebben. De pacemaker is bedoeld voor mensen bij wie het hart te langzaam klopt of bij wie de hartkamers niet tegelijk samentrekken.
Meer informatie? Lees onze folders:
Dezelfde dag naar huis
Na de behandeling blijft u nog enkele uren in onze Lounge Dagbehandeling. Meestal kunt u nog dezelfde dag naar huis. Als de arts of verpleegkundig specialist dit niet verantwoord vindt, bespreekt hij of zij dit met u. We adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis begeleidt. U mag op de dag van de behandeling niet zelf autorijden.
Prestaties Interventiecentrum
Het Interventiecentrum is deelnemer aan de Nederlandse Hart Registratie (NHR). Met deze landelijke registratie beoogt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) bij te dragen aan behoud en verbetering van de kwaliteit van zorg op cardiologisch gebied. Tergooi MC staat in de “Witte lijst” van cardiologische centra die voldoen aan de NVVC criteria rondom PCI-procedures.
De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd i.o. (IGJ) heeft in 2016 en 2017 alle 14 interventiecentra in Nederland bezocht en beoordeeld, waarna Tergooi MC als enig interventiecentrum aan alle voorwaarden bleek te voldoen.
Ons team
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling