polikliniek Longgeneeskunde
De longartsen van Tergooi MC zien veel patiënten met astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Ook patiënten met verdenking op longkanker en longvlieskanker kunnen op de Polikliniek Longgeneeskunde terecht. Daarnaast ziet de longarts veel mensen met infecties aan de luchtwegen (bijvoorbeeld longontsteking of tuberculose), bloedstolsels in de longen (longembolie), slaapapneu en wat minder vaak voorkomende ziektes, zoals sarcoidose en longfibrose.
Samenwerking en voorlichting
De longartsen van Tergooi MC werken veel samen met andere specialismen. Denkt u bijvoorbeeld aan oncologen bij de behandeling van longkanker, KNO-artsen bij astma of neurologen in het geval van slaapproblemen. Daarnaast zetten onze longartsen zich regelmatig in voor voorlichting over bijvoorbeeld de schadelijke gevolgen van roken.
Hulp bij stoppen met roken
De longverpleegkundige
De longverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in advies en begeleiding van patiënten in de omgang met hun (chronische) luchtwegklachten, zoals astma, COPD, sarcoïdose en longfibrose. De Longverpleegkundige begeleidt de patiënt na de vastgestelde diagnose en stelt samen met de specialist de behandel- en zorgplannen op. Verder verzorgt de Longverpleegkundige aanvragen voor onderzoek en behandeling, bijvoorbeeld bij longrevalidatie, stoppen-met-roken of immunotherapie. De Longverpleegkundige is bereikbaar voor vragen en problemen van patiënten en hun naasten, maar ook voor interne en externe hulpverleners en instanties. De longverpleegkundigen houden ook telefonische spreekuren.
Instructievideo aerochamber
Uw eerste bezoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip in het Hoofdgebouw bij de longfunctieafdeling en/of polikliniek Longgeneeskunde via de volgende route D2·6.
De doktersassistente zorgt voor de ontvangst en zij begeleidt het spreekuur. Voor vragen en afspraken kunt u bij haar terecht. Nadat u de vragenlijst en verwijsbrief aan de assistente heeft gegeven, neemt u plaats in de wachtkamer. De assistente informeert u over de eventuele wachttijd.
Deze informatie vindt u ook op ons digitale bord in de wachtkamer. We realiseren ons dat lang wachten vervelend is en we doen ons best om deze te beperken. Afhankelijk van de drukte kan het soms enige tijd duren voordat de longarts u oproept. Het eerste bezoek aan de longarts bestaat uit een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Als er nog aanvullend onderzoek nodig is, maken we daarvoor een vervolgafspraak. Wanneer we alle onderzoeken hebben afgerond, maakt de assistente voor u een nieuwe afspraak bij de longarts om de resultaten met u te bespreken.
Voorbereiding
- Nuchter blijven is voor dit onderzoek niet noodzakelijk, tenzij anders aangegeven.
- We vragen u dringend ten minste één uur vóór het onderzoek niet te roken!
(Voor)onderzoeken
Het is mogelijk dat er is afgesproken dat u, voorafgaand aan uw bezoek aan de polikliniek, eerst één of meerdere onderzoeken moet laten doen. Dit betreft veelal een longfunctieonderzoek en of een röntgenonderzoek. U gaat in dat geval eerst naar de Longfunctie-afdeling en of naar de afdeling Radiologie. Wanneer u aansluitend een afspraak bij de longarts heeft, krijgt u direct de uitslag van deze onderzoeken. Na de onderzoeken meldt u zich weer bij de polikliniek Longgeneeskunde.
Ons team
Naast longartsen bestaat ons team uit:
- Longverpleegkundigen
- Oncologieverpleegkundige
- Slaapverpleegkundige/consulente
- Doktersassistentes/verpleegkundigen
Onze wachttijden
Afdeling of Polikliniek | Wachttijd in dagen |
---|---|
Longziekten (combinatieafspraak) | 55 |
Diagnostiek | Wachttijd in dagen |
---|---|
Slaapapneu diagnostisch onderzoek | 22 |
Slaaponderzoek | 22 |
Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.
Update: 08-11-2024Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling