polikliniek Medische Psychologie


polikliniek Medische Psychologie

De polikliniek medische psychologie onderzoekt en behandelt kinderen, volwassenen en ouderen in verband met psychische klachten en problemen die samenhangen met een medische aandoening.

 

U, of uw kind, kan door uw arts in het ziekenhuis naar de polikliniek Medische Psychologie worden verwezen. Ziekte en lichamelijke klachten hebben invloed op uw dagelijks leven en uw stemming. Bepaalde behandelingen kunnen een grote belasting zijn. Problemen die samengaan met ziekte kunnen leiden tot angsten, somberheid, boosheid en verdriet. Bij kinderen kunnen lichamelijke klachten en ziekte zelfs hun ontwikkeling verstoren. De psychologen in het ziekenhuis kunnen u helpen om hiermee om te gaan.

De psychologen van de polikliniek Medische Psychologie hebben kennis over de gevolgen van chronische en ernstige ziekten en hoe daarmee om te gaan. De Neuropsychologen weten veel over het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op patiënten. De Kinder- en Jeugdpsychologen hebben kennis van de ontwikkeling van kinderen en hoe lichamelijke klachten deze ontwikkeling kunnen belemmeren.

Nadat u door uw arts in het ziekenhuis bent verwezen naar de poli Medische Psychologie krijgt u een brief waarin u wordt geïnformeerd over de wachttijden. Zodra we een afspraak voor een eerste gesprek kunnen maken, bellen we u. In het eerste gesprek met de psycholoog worden uw klachten besproken en de gevolgen die u daarvan ondervindt. In het volgende gesprek bespreken wij samen met u mogelijkheden voor behandeling of het nut van een diagnostisch onderzoek, bijvoorbeeld een neuropsychologisch onderzoek. Een beslissing over het vervolg bij de Medische Psychologie wordt samen met u genomen.

De behandeling bij de poli Medische Psychologie bestaat gemiddeld uit 5 gesprekken. Deze gesprekken kunnen zowel op de polikliniek plaatsvinden als via de videobel-app BeterDichtbij. Gesprekken worden, afhankelijk van uw leeftijd en uw situatie, alleen met u gevoerd. Als het wenselijk is, kunnen ouders, partners of mantelzorgers ook bij de gesprekken betrokken worden.

De psychologen van de poli Medische Psychologie kunnen ook bij u langskomen voor gesprekken, als u bent opgenomen in het ziekenhuis.

Soms blijkt na het eerste gesprek of tijdens de behandeling bij de Medische Psychologie dat er meer hulp nodig is. Het kan ook zijn dat u buiten het ziekenhuis betere hulp kan krijgen voor uw probleem. In beide gevallen denken we samen met u en uw huisarts na over de beste plek voor u. Een huisarts kan u echter niet naar de Medische Psychologie verwijzen. Dat kan alleen de medisch specialist.

Ons team