Menopauzezorg
Menopauzezorg is gespecialiseerd in advies en behandeling van vrouwen met overgangsklachten.
De laatste menstruatie van een vrouw wordt de menopauze genoemd. De meeste vrouwen hebben hun laatste menstruatie tussen 40 en 60 jaar. De gemiddelde leeftijd is 51. De periode voor en na de menopauze is een periode van jaren waarin uw hormonen een nieuwe balans zoeken. Deze periode noemen we de overgang. De lengte van de overgangsjaren zijn niet bij iedere vrouw gelijk.
Deze levensfase wordt vaak gekenmerkt door veranderingen. Het zelfstandiger worden van de kinderen en/of zorg dragen voor ouders, veranderingen ten aanzien van werk. Deze nieuwe fase kan gemengde gevoelens oproepen. Sommige vrouwen zijn opgelucht dat de vruchtbare periode van hun leven afgesloten is, een ander kan er verdrietig om zijn dat de onvruchtbaarheid definitief is. De overgang is een nieuwe natuurlijke levensfase van iedere vrouw. In deze fase kunt u actief zijn en volop in het leven staan.
Hormonen en verandering
Hormonen spelen een belangrijke rol in het leven een vrouw. Hormonen worden door het lichaam geproduceerd. Deze hebben een zeer grote invloed op het functioneren van het lichaam en de geest. De hormonen zijn in perfecte balans, maar door verschillende omstandigheden kan de hormonale balans verstoort raken. Het lichaam reageert en protesteert. Door de juiste aanpak kunnen de ontstane ongemakken beperkt worden.
Overgangsklachten
Alle vrouwen krijgen in meer of mindere mate met de overgang te maken. Niet iedere vrouw heeft of ervaart last van de overgang. 20% procent van alle vrouwen komt vrijwel zonder klachten deze periode door. De overige 80% ervaart klachten waarvan 30% klachten heeft waar zij iets aan wil doen. Dit zijn onder andere:
- Opvliegers
- Nachtelijk zweten
- Slecht slapen
- Stemmingswisselingen
- Gewrichtsklachten
Uitgebreide uitleg over de hormonale verandering leest u bij Overgang.
Hart- en vaatzieken
Het hormoon oestrogeen heeft een gunstige invloed op uw hart en de bloedvaten. Daardoor lopen vrouwen jonger dan 50 minder risico op hart- en vaatziekten (hartinfact of hersenbloeding) dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Als de beschermende werking van oestrogeen wegvalt na de overgang dan neemt de kans op hart- en vaatziekten helaas toe.
Osteoporose (botontkalking)
Tot ongeveer 25 jaar maakt uw lichaam een gelijke hoeveelheid bot aan als er wordt afgebroken. Na deze leeftijd wordt uw botdichtheid geleidelijk minder en in de jaren na de menopauze neemt de botdichtheid sneller af door een tekort aan oestrogeen. De botdichtheid is meetbaar. Wanneer deze onder een bepaalde waarde komt spreekt men van osteoporose. Afhankelijk van uw klachten en voorgeschiedenis kan een botdichtheidsmeting ofwel DEXA scan wenselijk zijn.
Voor deze en andere klachten kunt u terecht bij Menopauzezorg.
Uw eerste afspraak
U heeft altijd eerst een afspraak bij een gespecialiseerde menopauzeverpleegkundige, gevolgd door een afspraak bij de gynaecoloog. Tijdens uw afspraak bespreekt de menopauz verpleegkundige de door u ingevulde vragenlijst. Naar aanleiding van deze lijst en vragen die u heeft, geeft zij u informatie over de overgang. Daarnaast krijgt u advies over de behandeling en de preventie van overgangsklachten. Ook maken we een risicoprofiel met betrekking tot hart- en vaatziekten en osteoporose. Het behandelplan wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Wilt u bij het maken van de afspraak melden dat u voor Menopauzezorg komt? Na het maken van de afspraak krijgt u aanvullende informatie en een vragenlijst toegezonden. Wij vragen u de vragenlijst bij het bezoek aan Menopauzezorg ingevuld mee te nemen.
Ons team
De menopauzeverpleegkundige is opgeleid om vrouwen met overgangsklachten te begeleiden. Zij heeft ruime kennis van de preventie en behandeling van overgangsklachten. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de gynaecoloog en andere specialisten waaronder de cardioloog en seksuoloog. Er is een samenwerkingsverband met andere disciplines, waaronder een internist. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een ander specialisme.
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling