polikliniek Nefrologie
Wanneer uw nieren niet goed meer werken, is het belangrijk om er alles aan te doen om verdere achteruitgang van uw nierfunctie te voorkomen of te vertragen. Bijvoorbeeld door gezonde voeding, het trouw innemen van uw medicijnen en voldoende beweging. De kwaliteit van uw leven blijft op deze manier zo goed mogelijk behouden. Op de polikliniek Nefrologie ondersteunen wij u hierbij.
Wat is nierfalen?
Er zijn twee vormen van nierfalen: acuut en chronisch. Bij acuut nierfalen ontstaat er nierschade binnen enkele dagen tot weken. Hierbij werken uw nieren plotseling niet meer goed.
Bij chronisch nierfalen werken uw nieren al lange tijd niet meer goed. Meestal komt dit door een ziekte zoals een nierfilteronsteking, diabetes (suikerziekte) of hoge bloeddruk. Als nierfilters door ziekte beschadigd raken, gaan de gezonde nierfilters harder werken. In het begin ondervindt u hiervan geen problemen. Omdat de gezonde filters harder werken, slijten zij sneller. Eenmaal versleten nierfiltertjes herstellen zich niet meer.
Op de polikliniek Nefrologie behandelen wij patiënten met een verminderde nierfunctie. U bevindt zich dan in het stadium voorafgaand aan dialyse ofwel een nierfunctie vervangende therapie. De behandeling richt zich op het zo lang mogelijk uitstellen van dialyse. Op het moment dat u over moet gaan op dialyse bereiden wij u op de polikliniek Nefrologie zo goed mogelijk voor op wat komen gaat.
Start behandeling
Bij iedere persoon met een nieraandoening verloopt de achteruitgang van de nierfunctie verschillend. Uw behandelend nefroloog geeft aan wanneer uw nierfunctie zodanig is teruggelopen dat voorlichting over de diverse behandelingen moet beginnen.
Er zijn verschillende mogelijkheden van behandeling:
- Hemodialyse via een “kunstnier” buiten het lichaam. Dit kan in de verschillende vormen plaatsvinden zowel thuis als in een dialysecentrum, overdag en ‘s nachts.
- Peritoneale dialyse thuis via uw buik. Dit gebeurt niet door een kunstnier buiten het lichaam, maar door uw buikvlies. Bij peritoneaal dialyse laat u thuis een spoelvloeistof in de buikholte lopen. Het buikvlies wordt zo gebruikt als filter. Dit kan thuis of in een verpleeghuis.
- Niertransplantatie. De operatie vindt plaats in één van de academische ziekenhuizen (AMC, LUMC of UMCU), waarbij de patiënt vrij is om te kiezen voor een ander transplantatiecentrum elders in het land. De voorbereiding van een niertransplantatie kan plaatsvinden in Tergooi MC. Zo ook de controle en verdere begeleiding bij en na de niertransplantatie. Na de transplantatie vindt het eerste jaar de controle plaats in het academische ziekenhuis. Na een jaar kan de controle en begeleiding weer plaatsvinden in Tergooi MC.
- Conservatieve behandeling. De begeleiding van patiënten met nierfalen die niet voor dialyse of een nierfunctie vervangende behandeling kiezen of daarvoor in aanmerking komen, doen wij zorgvuldig. Het behandelteam biedt alle begeleiding die u nodig heeft.
Wie werken er op de polkliniek Nefrologie?
- Nefroloog. Een nefroloog is gespecialiseerd in nieraandoeningen. Hij of zij is uw hoofdbehandelaar.
- Nierfalenverpleegkundige. Dit is een dialyseverpleegkundige die gespecialiseerd is om u voorlichting te geven en te begeleiden bij de voorbereidingen die voor een behandeling nodig zijn.
- Diëtist. De diëtist stelt in overleg met u een persoonlijk dieetadvies op. In dat advies wordt rekening gehouden met uw eetgewoonten en uw persoonlijke omstandigheden. Het dieet is er op gericht de nierfunctie zo lang mogelijk te behouden.
- Maatschappelijk werker. Hiermee spreekt u over de grote veranderingen op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. U en uw naasten kunnen zaken bespreken zoals uw thuissituatie, keuze voor een behandeling, thuiszorg, financiën, dialyse gerelateerd vervoer, vakantie, werk, transplantatie, verwerking, acceptatie, relatieproblemen en seksualiteit.
Uw nefroloog zal u voor kennismaking naar de nierfalenverpleegkundige verwijzen. De nierfalenverpleegkundige legt in het kort uit wat u van de behandeling kunt verwachten. Daarnaast krijgt u informatie van de diëtist, maatschappelijk werker en dialyseverpleegkundigen.
Hoe gaat de voorlichting in zijn werk?
De maatschappelijk werker neemt contact met u op om kennis te maken en een huisbezoek met u af te spreken. Bij dit bezoek ontvangt u de eerste informatie over de vormen van dialyse en bespreekt u samen wat voor u op dat moment belangrijk is.
Hierna stelt de maatschappelijk werkende de nierfalenverpleegkundige op de hoogte van dit kennismakingsbezoek. De nierfalenverpleegkundige neemt vervolgens telefonisch contact met u op om verdere afspraken te maken over de voorlichting. Dit kunnen meerdere gesprekken zijn. Tijdens de voorlichting leiden we u rond op de dialyse afdeling.
Ons team
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling