afdeling Vaatfunctie

afdeling Vaatfunctie

Op de afdeling Vaatfunctie doen we onderzoek naar het functioneren van de bloedvaten en slagaders. Het vaatonderzoek kan eventuele vaatproblematiek aantonen of uitsluiten.

De vaatonderzoeken voeren we uit met behulp van geluidsgolven. Het is een uitwendig onderzoek met een transducer, een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Deze vaatonderzoeken zijn onschadelijk en niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek moeten, afhankelijk van het onderzoek, uw armen of benen geheel of gedeeltelijk zijn ontbloot.

De onderzoeken

De volgende onderzoeken kunnen op de afdeling Vaatfunctie worden uitgevoerd:

Duplexonderzoek van de halsslagaders

Bij dit duplexonderzoek brengen we de halsslagaders in beeld op een beeldscherm. De laborant bekijkt de vaatwanden en meet vervolgens op verschillende plaatsen de doorgankelijkheid en stroomsnelheid van het bloed. Het onderzoek duurt ongeveer 30–45 minuten. Lees meer over duplexonderzoek van de halsslagaders.

Bloedrukmeting armen en enkels

Bij deze onderzoeken ligt u op uw rug op een onderzoekbank. Het is belangrijk dat u hierbij plat ligt. De laborant onderzoekt met behulp van een kleine transducer op verschillende plaatsen de bloedstroom in de slagaders. Bij de enkel/arm-index meting meten we de bloeddruk van beide bovenarmen en enkels. Het onderzoek duurt 30–45 minuten; dit is inclusief een eventuele inspanningstest. Lees meer over bloeddrukmeting aan armen en enkels.

Bloeddrukmeting armen en vingers

Bij de bloeddrukmeting aan armen en vingers ligt u op uw rug op de onderzoekbank. Het is hierbij belangrijk dat u plat en heel stil ligt. De laborant plakt een klein fotocelletje op de vingers en meet hiermee de aanwezigheid van bloedstroom in de vingers. Hierna meten we met een bloeddrukbandje de bloeddruk van de armen en vingers op. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Lees meer over bloeddrukmeting armen en vingers.

Duplex onderzoek van de buikslagaders

Bij het arteriële duplexonderzoek brengen we slagaders in beeld op een beeldscherm. De laborant bekijkt de vaatwanden en meet vervolgens op verschillende plaatsen de stroomsnelheid van het bloed. Tijdens het onderzoek ligt u doorgaans op uw rug op een onderzoekbank. Het onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, 30 minuten. Lees meer over duplexonderzoek buikslagaders.

Duplex onderzoek van de beenslagaders

Bij het arteriële duplexonderzoek brengen we beenslagaders in beeld op een beeldscherm. De laborant bekijkt de vaatwanden en meet vervolgens op verschillende plaatsen de stroomsnelheid van het bloed. Tijdens het onderzoek ligt u doorgaans op uw rug op een onderzoekbank. Het onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, 30-60 minuten. Lees meer over duplexonderzoek beenslagaders.

Duplex onderzoek aderen/ spataderen

Bij het veneuze duplexonderzoek brengen we de aders in beeld op een beeldscherm. Vervolgens bepaalt de laborant de stroomrichting van het bloed in de in beeld gebrachte ader. Hiermee verkrijgen we informatie over het functioneren van de kleppen in de aders. Tijdens het onderzoek staat u op de onderzoekbank. Het onderzoek duurt tussen de 20 à 30 minuten per been. Het kan zijn dat het onderzoek is gecombineerd met een poli afspraak bij de specialist, deze vertelt u dan direct de uitslag. Lees meer over duplex onderzoek aderen/ spataderen.

Duplex preoperatief markeren

Bij het preoperatief markeren brengen we één of meer bloedvaten in beeld op een beeldscherm. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekbank. Vervolgens tekenen we op de huid de exacte plaats van deze bloedvaten aan. Hierna mag u niet meer douchen. 

Duplex onderzoek mapping armen en benen

Bij de veneuze mapping worden de aders in beeld gebracht op een beeldscherm. Vervolgens bepaalt de laborant de diameters en doorgankelijkheid van de in beeld gebrachte ader. Hiermee wordt informatie verkregen of bepaalde aders geschikt zijn om als bypass te fungeren. Tijdens het onderzoek staat of zit u op de onderzoeksbank. Het onderzoek duurt 20 minuten per been/arm. Lees meer over duplexonderzoek mapping armen en benen.

Preshunt onderzoek

Bij het preshunt onderzoek worden de aders in beeld gebracht op een beeldscherm. Vervolgens bepaalt de laborant de diameters en doorgankelijkheid van de in beeld gebrachte aderen. Hiermee wordt informatie verkregen of bepaalde aders geschikt zijn om een dialyseshunt op aan te leggen. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoeksbank. Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten. Lees meer duplexonderzoek aanleg dialyseshunt.

Shunt controle

Bij een shunt controle worden de aders in beeld gebracht op een beeldscherm. Vervolgens bepaalt de laborant de doorgankelijkheid van de in beeld gebrachte aderen. Hiermee wordt informatie verkregen hoe de dialyseshunt functioneert. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoeksbank. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. Lees meer over duplexonderzoek van de dialyseshunt.

Viscerale bloedvaten

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn, dat houdt in dat u vanaf 22.00 uur de avond voor het onderzoek tot na het onderzoek niet mag eten, drinken, roken of kauwgum gebruiken. Bij het onderzoek worden de slagaders in de buik in beeld gebracht op een beeldscherm. Vervolgens bepaalt de laborant de doorgankelijkheid van de in beeld gebrachte aderen. Hiermee wordt informatie verkregen over het functioneren van deze slagaders. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoeksbank. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Lees meer over duplexonderzoek van de bloedvaten naar de darmen.

De uitslag

Mede naar aanleiding van de uitslag van het vaatonderzoek bepaalt de vaatchirurg samen met de patiënt het vervolgtraject.

Let op! Worden uw zwachtels door de thuiszorg verzorgd? Vraag de thuiszorg om ná het onderzoek te komen om opnieuw te zwachtelen.

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling