verpleegafdeling Cardiologie

Verpleegafdeling Cardiologie A3

Op de Verpleegafdeling Cardiologie van Tergooi MC nemen wij patiënten op met uiteenlopende hartproblemen, zoals hartfalen, pijn op de borstklachten en hartritmestoornissen. Veel patiënten op de deze afdeling worden opgenomen via de Eerste Hart Hulp (EHH). Tijdens een verblijf op de verpleegafdeling cardiologie ziet u verschillende zorgverleners, zoals de cardioloog, de verpleegkundige en de behandelend arts.

Het team van (interventie) cardiologen, ondersteund door arts-assistenten, garandeert uw behandeling. Dit is mogelijk omdat het behandelteam er zorg voor draagt dat uw dossier tijdens de opname altijd goed wordt bijgehouden. De arts-assistenten lopen dagelijks visite op de afdeling. De cardioloog loopt 4 keer per week visite. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Op de verpleegafdeling Cardiologie communiceren we welke cardioloog op welk moment verantwoordelijk is voor uw behandeling. De cardioloog is niet altijd aanwezig bij gesprekken met de arts-assistent en patiënt en/of familie, maar is wel op de hoogte van de inhoud van het gesprek. Bij vragen over het hoofdbehandelaarschap kunt u zich altijd wenden tot de afdelingssecretaresse.

Wie werken er op de afdeling?

De cardioloog

 De cardioloog is eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Samen met u bepaalt de cardioloog welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn. Onze cardiologen werken op de polikliniek cardiologie en de verpleegafdeling cardiologie. Zij draaien wisselende diensten. Tijdens uw verblijf op de afdeling kunt u verschillende cardiologen zien. Voor extra uitleg kan u of uw familie een afspraak maken met de cardioloog. Dit kan via de verpleegkundige op de afdeling.

De behandelend arts

De behandelend arts is een afgestudeerd arts, die de cardiologen op de afdeling assisteert. De behandelend arts is dagelijks aanwezig op de afdeling en stemt in overleg met u en uw cardioloog het beleid rondom uw opname vast. U of uw familie (contactpersoon) kan een afspraak maken met de behandelend arts. De afspraak vindt plaats tijdens het middagbezoek.

De verpleegkundige

 Op de Verpleegafdeling Cardiologie krijgt u het meest te maken met onze verpleegkundigen. Zij voeren verschillende controles bij u uit en meten uw:

  • Bloeddruk
  • Hartslag
  • Zuurstofgehalte
  • Temperatuur
  • Gewicht
  • Telemetrie (het monitoren van uw hartslag op afstand).

Ook verzorgen zij uw medicijnen en stemmen het bezoek van andere zorgverleners op elkaar af. Samen met u maakt de verpleegkundige afspraken over uw verzorging en de activiteiten die u kunt uitvoeren. De verpleegkundige begeleidt u en geeft uitleg over de diagnose en behandeling. Zijn er problemen of onduidelijkheden als gevolg van de ziekte of het herstel? Neem dan altijd contact op met de verpleegkundigen.

Het verpleegkundige team, bestaat uit:

  • Seniorverpleegkundige
  • Verpleegkundigen
  • Studentverpleegkundigen en stagiaires
  • Transferverpleegkundige

De afdelingsmanager geeft leiding aan het verpleegkundige team.

Andere zorgverleners

 Op de afdeling werken verschillende andere zorgverleners. Zo kunt u tijdens uw opname te maken krijgen met:

  • Fysiotherapeut, deze begeleidt u zo nodig bij uw revalidatie. Het kan zo zijn dat u na de opname in aanmerking komt voor verdere revalidatie. Dit traject neemt de fysiotherapeut met u door.
  • Medewerkers van het nazorgteam (transferverpleegkundigen). Zij regelen de begeleiding voor de periode na het ontslag uit het ziekenhuis. De verpleegkundigen van de afdeling kunnen u informeren welke hulp vanuit de afdeling georganiseerd kan worden en welke hulp door het nazorgteam gestart moet worden.
  • Hartfalenverpleegkundige, deze begeleidt u veelal poliklinisch bij de leefregels die hartfalen met zich meebrengen.
  • Voedingsassistente, deze draagt zorg voor de voeding op de afdeling.
  • Diëtist komt in consult wanneer u ondersteuning nodig heeft bij uw voedingstoestand.
  • Ergotherapeuten
  • Logopediste
  • Geriatrisch team
  • Afdelingssecretaresse
  • Huishoudelijke servicemedewerkers
  • Geestelijke verzorger als u behoefte heeft aan geestelijke ondersteuning tijdens uw opname. Dit geldt ook voor uw naasten. Maak uw wensen bekend aan de verpleegkundigen. Zij zorgen voor een bezoek van de geestelijk verzorg(st)er van de afdeling. Zo nodig zal deze voor u contact leggen met een vertegenwoordiger van uw eigen geloofsrichting of levensovertuiging.

Zo werken wij op de afdeling

De verpleegkundige regelt de totale zorg rondom de patiënt en gaat in op uw vragen en wensen en verwijst u zo nodig door. Aan uw bed krijgt u zoveel mogelijk met dezelfde verpleegkundige te maken. Echter, de verpleegkundigen werken in wisseldiensten: er is een dag- , een avond- en een nachtdienst. U krijgt dus driemaal per dag te maken met ‘een nieuw gezicht’. U kunt er uiteraard op rekenen dat we relevante informatie over uw behandeling, verblijf en welzijn overgedragen. Dit gebeurt onder meer door te werken met een verpleegdossier. U mag uw verpleegdossier altijd inzien. In het kader van uw privacy bepaalt u zelf wie er verder inzage in het dossier mag hebben.

Uw contactpersoon

Om ervoor te zorgen dat alleen informatie wordt verstrekt aan diegenen waar u toestemming voor heeft gegeven, vragen we u bij opname een contactpersoon op te geven. Deze persoon is dan aanspreekpunt voor het ziekenhuis, zo ook voor uw familie, vrienden en kennissen. Dit voorkomt veelal dat meerdere mensen zich met dezelfde vragen tot de artsen en verpleegkundigen richten. Uw contactpersoon is de enige die we (telefonische) informatie geven. Als uw contactpersoon ons wil bellen, dan stellen we het op prijs als dit na 11:00 uur gebeurt, zodat de verpleegkundigen ’s ochtends zo min mogelijk worden gestoord tijdens de verzorging van u en uw medepatiënten.

Gesprek met de behandelend arts

Als u een gesprek met de behandelend arts over de behandeling wenst in het bijzijn van uw familie, bijvoorbeeld over de medische behandeling, dan kan dit tijdens het middagbezoekuur. We vragen u tijdig een afspraak te maken voor dit gesprek via de verpleegkundige of via de afdelingssecretaresse. Houdt u er rekening mee dat de uitslag van een onderzoek niet altijd direct bekend is. Ook kan het voorkomen dat het gesprek op de afgesproken tijd niet kan doorgaan in verband met een calamiteit op de afdeling.

Mobiele telefoon

Op de afdeling Cardiologie is het gebruik van een mobiele telefoon toegestaan.

Schoonmaak

In Tergooi MC heeft de schoonmaakservice er voor gekozen om te werken met het Microvezel-systeem. Dit systeem is anders dan de traditionele ‘emmer met sop’. Microvezeldoekjes worden zonder chemicaliën gebruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de microvezeldoekjes veel hygiënischer zijn dan de vertrouwde emmer met sop. Bovendien zijn de doekjes in ergonomisch opzicht beter voor de medewerker. Mogelijk roept deze manier van werken vragen bij u op. We staan u graag te woord!

Uw mening telt

Bent u tevreden en wilt dit met ons delen? Heeft u een suggestie om onze zorg en service te verbeteren? Of bent u over delen van uw afspraak, behandeling of verblijf niet tevreden? De verleegafdeling Cardiologie is blij met elke vorm van feedback. Het kan medewerkers een fijne dag bezorgen. En het helpt ons om onze zorg en service in de toekomst

Als u niet tevreden bent over de gang van zaken of over uw behandeling, dan horen we dat graag. Bespreek uw klacht eerst met de direct betrokkene. Mocht u er samen niet uit komen, spreekt u dan de seniorverpleegkundige of afdelingsmanager. Of lees meer over de feedback mogelijkheden.

Bezoek

Ook op de afdeling Cardiologie hanteren we de ziekenhuisnorm ‘maximaal twee bezoekers per patiënt’. Dit is niet alleen in het belang van uzelf om aan uw rust toe te komen, maar ook in het belang van de andere patiënten. Het is – in verband met infectiegevaar door bacteriën die mogelijk in de aarde zitten – niet toegestaan om planten met aarde op de kamers te zetten.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling