Webinar: leefstijl in de spreekkamer, voor alle zorgprofessionals in regio Gooi en Vechtstreek

online
03 oktober 2024
19:30 - 21:00 uur

Webinar: leefstijl in de spreekkamer, voor alle zorgprofessionals in regio Gooi en Vechtstreek

Wil jij als zorgprofessional jouw patiënten beter begeleiden naar een gezondere leefstijl? Volg dan onze scholing over het Leefstijlroer – de onderbouwing. Tijdens deze uitgebreide training op 3 oktober (19:30 – 21:00 uur) wordt jouw kennis over leefstijl en de zes leefstijlpijlers verbreed en verdiept. Daarnaast leer je hoe je leefstijl toepast in de dagelijkse praktijk, ook in korte tijd. Dit webinar is geaccrediteerd met 2 punten. Het webinar is ook later terug te zien. Dit webinar is een gezamenlijk initiatief van de RHOGO en Tergooi MC.


De brede coalitie Leefstijl in de Zorg (ingesteld door VWS naar aanleiding van het Integraal Zorg Akkoord) wil bereiken dat vanaf 1 januari 2025 leefstijl een integraal onderdeel is van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. Om dit doel te bereiken, werken we in onze regio samen met zorg- en welzijnspartners, zoals beschreven in het regioplan. Met elkaar willen we onze patiënten begeleiden naar een gezondere leefstijl. Hierbij is het belangrijk om de handen ineen te slaan en dezelfde taal te spreken. Elke zorgverlener kan hierbij een rol spelen!

Daarom nodigen je van harte uit voor onze scholing over het leefstijlgesprek aan de hand van het leefstijlroer. Je leert hoe je de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl effectief kunt toepassen in jouw praktijk. Door deze kennis te integreren in je dagelijkse werkzaamheden, kun je patiënten voorzien van praktische en toegankelijke informatie die hun leefstijl verbetert en ziektelast voorkomt of vermindert.

Met Alja Sluiter, Mariska Brinkers en Alice Langeveld-Wildschut

Alja Sluiter (spreker): huisarts, kaderarts spoedzorg, beleidsmaker en zorgbestuurder bij de NTS én bovendien leefstijlarts en landelijk actief bij de coalitie leefstijl in de zorg. ’Ik heb de ambitie en voel de verantwoordelijkheid om te gaan voor een gezonder Nederland waarin iedere inwoner gezonder de 80 kan halen!’


Mariska Brinkers (moderator): Huisarts in Loosdrecht en kaderarts diabetes. In die laatste functie adviseert zij de Rhogo (regionale vereniging voor ondersteuning van huisartsen) en geeft onderwijs over diabetes aan zorgverleners in de regio. Haar aandachtsgebieden hierbij zijn zelfmanagement en leefstijlgeneeskunde.


Alice Langeveld (moderator): dermatoloog Tergooi MC en leefstijlcoach met de missie om leefstijlgeneeskunde een integraal onderdeel van onze zorg te maken.

 

Leefstijlroer als hulpmiddel

 Ontdek hoe je als zorgprofessional effectief leefstijl bespreekt met jouw patiënten aan de hand van ons Leefstijlroer. Het Leefstijlroer is ontstaan vanuit de behoefte van zorgprofessionals om een gespreksinstrument te hebben waarmee je in de spreekkamer leefstijl bespreekbaar maakt. Het Leefstijlroer heeft als doel om met de patiënt in gesprek te gaan over wat voor zijn/haar gezondheid van belang is, vanuit het perspectief van de patiënt zelf, om zo de patiënt regie over zijn/haar gezondheid terug te geven. De patiënt staat zelf aan het roer.

 

Leerdoelen

  • Inzicht in de fysiologie van de leefstijlpijlers: voeding, slaap, beweging, ontspanning, verbinding en middelen;
  • Inzicht in de wetenschappelijke kennis en onderzoeken waarop de adviezen van de pijlers zijn gebaseerd;
  • Inzicht in de urgentie van de pijlers met betrekking tot gezondheid en ziekte;
  • Vergroting van de kennis over het toepassen van de pijlers en adviezen in de praktijk.

Voor wie

Dit webinar is bedoeld voor medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, doktersassistenten, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten, physician assistants, diëtisten, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches en andere eerste- en tweedelijnszorgprofessionals uit de regio Gooi en Vechtstreek.

Vervolgscholing

Na deze scholing ben je niet alleen beter uitgerust om je patiënten te ondersteunen, maar draag je ook bij aan een duurzamer en gezonder Nederland. Investeer in je eigen professionele ontwikkeling en maak verschil in de gezondheid van je patiënten. Goed om te weten is dat er op 21 november een vervolgwebinar over dit onderwerp wordt georganiseerd.

Meer informatie over accreditatie en certificaat

Dit webinar is geaccrediteerd met 2 punten bij.

  • Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN)*
  • Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN)
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)
  • Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)

*Voorwaarde is dat het webinar op 3 oktober bijwoont en na afloop de toets maakt.

Certificaat als bewijs van deelname

Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).

Deel dit bericht: