28 januari 2022
Trombosevigilantie functionarissen als ‘spin in het web’ bij antistolling
Bron: Trombosevigilantie functionarissen als ‘spin in het web’ in Tergooi bij – Programma tijd voor verbinding (programmatvv.nl)
Bij de behandeling van patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken zijn verschillende zorgverleners betrokken waaronder trombosevigilantie functionarissen. Samenhang binnen de keten is essentieel maar veelal complex en een potentiële bron van fouten. Eén van de aanbevelingen uit de ‘Landelijke Standaard Ketenzorg Antistolling (LSKA)’ is het vormgeven van lokale, multidisciplinaire samenwerking binnen het ziekenhuis of de ZBC – ofwel Casemanagement – om kwaliteit en veiligheid in antistollingszorg te vergroten. Binnen Tergooi MC spelen opgeleide trombosevigilantie functionarissen hierin een centrale rol.
Het team van trombosevigilantie functionarissen
- Drie speciaal daartoe aangestelde en opgeleide trombosevigilantie-functionarissen (vanuit de trombosedienst) zorgen binnen Tergooi MC voor de borging van het casemanagement antistollingszorg door onder andere een centrale rol in (complicatie)screening, interne audits en up-to-date houden van protocollen.
- De functionarissen zijn dagelijks aanspreekpunt en laagdrempelig vindbaar en bereikbaar voor zowel patiënten, zorgprofessionals als ketenpartners. De internist-vasculair geneeskundige fungeert hierbij als achterwacht en verzorgt wekelijks (bij)scholing voor de functionarissen.
- Consultfunctie bij complexe casuïstiek & 24-7 bereikbaarheid wordt geborgd door de dienstdoende internist-vasculair geneeskundige.
- Sinds de start in 2021 is duidelijke verbetering in zorg merkbaar. De toegevoegde waarde voor de patiënt is een duidelijk aanspreekpunt bij vragen, betere kwaliteit en veiligheid van zorg door onder andere een check op indicatie en dosering van antistollingsmedicatie indien een complicatie optreedt.
Inspiratie
In 2021 is binnen Tergooi MC een initiatief van start gegaan om de antistollingszorg verder te verbeteren. Naast de ziekenhuisbrede antistollingscommissie zijn drie trombosevigilantie functionarissen aangesteld die het casemanagement heel actief ondersteunen, onder supervisie van de internist-vasculair geneeskundige. De trombosevigilantie functionarissen zijn van origine medewerkers van de trombosedienst die extra scholing hebben doorlopen voor de functie.
De functionarissen zijn binnen ons ziekenhuis echt de ‘spin in het web’ als het gaat om antistolling en dragen zorg voor:
- Complicatieregistratie: de functionarissen screenen dagelijks alle patenten vanuit de spoedeisende hulp (SEH) of eerstehart hulp (EHH) met een antistolling-gerelateerde bloeding of trombose als complicatie. Ze kijken onder andere of er mogelijk iets mis is gegaan in de dosering en/of indicatie van de antistolling. Indien dit zo is, nemen ze contact op met de betreffende specialisten om dit na te bespreken en adviseren ze bij de vervolgbehandeling van patiënt;
- Up-to-date houden van protocollen;
- Audits: 2x per jaar organiseren zij antistolling-gerelateerde (interne) audits over met name het perioperatieve antistollingsbeleid en tromboseprofylaxe. Hierbij worden per audit op 1 klinische afdeling alle patiënten doorgenomen en bekeken of de therapeutische of profylactische antistolling volgens protocol is voorgeschreven. De audit bestaat uit een dossieronderzoek, waarna samen met de AIOS en verpleegkundige van de afdeling de casussen worden doorgenomen. Over het auditthema vindt ook een gesprek met de medisch specialist plaats. Auditbevindingen worden beschreven in een rapportage en gedeeld met de afdeling. Hierin worden tevens adviezen gegeven over bijvoorbeeld het geven van voorlichting over het beleid binnen de vakgroep en/of wordt verwezen naar relevante protocollen;
- Aanspreekpunt voor vragen: er is een centraal telefoonnummer en emailadres voor patiënten en professionals waar zij terecht kunnen met vragen. Ook huisartsen en andere ketenpartners weten dit nummer goed te vinden en bellen regelmatig met vragen.
De consultfunctie voor complexe casuïstiek wordt uitgevoerd door de (dienstdoende) internist-vasculair geneeskundige. Deze is 24-7 bereikbaar. De internist-vasculair geneeskundige komt wekelijks samen met de drie functionarissen voor overleg en scholing. Hierin bespreken ze specifieke casussen en bekijken ze gezamenlijk de complicatieformulieren.
Toekomst
Naast de ‘spin in het web’ functie zijn er ideeën voor de toekomstige invulling van casemanagement. Dit betreft onder andere het nabellen van alle patiënten, een week na start van antistolling op de polikliniek of bij ontslag. Hierin kunnen de functionarissen checken of de patiënt alles goed begrepen heeft en vooral ook of de ingestelde antistolling klopt qua dosering en indicatie. Een individuele patiëntbrief – als die er op termijn ook is – kan dan ook meegestuurd worden. Het wekelijks nabellen voorstel wordt nu besproken in de antistollingscommissie en wordt mogelijk in het nieuwe jaar ingevuld.
Daarnaast heeft Tergooi ook de wens om het initiatief kwantitatief en kwalitatief te evalueren.
Lees meer over antistolling
E-mail nieuwsbrief