‘Iedere fatbiker zou gewoon een helm moeten dragen’

5 november 2024

Esther Hiemstra bij een van de bedden op de spoedeisende hulp – Foto: NH Media

‘Iedere fatbiker zou gewoon een helm moeten dragen’

Tergooi Medisch Centrum in Hilversum ziet steeds meer jonge kinderen met heftige verwondingen op hun spoedeisende hulp komen na ongelukken met de fatbike. Na de uitkomst van de landelijke meetweek van oktober waarschuwt spoedeisende hulp-arts Esther Hiemstra nog een keer extra voor de gevaren voor jonge Gooise kinderen op de fatbike.

 
‘Ik kreeg twee patiënten vrij vlak achter elkaar en dat waren echt jonge kinderen’, vertelt de SEH-arts op de drukke Spoedeisende Hulp. ‘Een had een hele lelijke breuk in zijn rechterhand die geopereerd moest worden en waarvan je hoopt dat het uiteindelijk goed komt, dat deze jongen niet voor zijn leven getekend is. Vlak daarna kwam er nog eentje die op zijn hoofd was gevallen.’ Dat was het moment dat er bij Hiemstra alarmbellen afgingen als het gaat om fatbike-ongelukken. ‘Toen dacht ik dat het een andere kant op gaat dan alleen maar incidenten.’

Meetweek’

En Esther Hiemstra staat hier niet alleen in. In oktober werd er door VeiligheidNL een zogenoemde meetweek gehouden, waarbij de cijfers van 82 ziekenhuizen door heel Nederland bij elkaar werden verzameld. Ook Tergooi deed mee aan deze telling. Hoewel het Tergooi MC van VeiligheidNL haar lokale cijfers niet mag delen, komen de cijfers het ziekenhuis volgens Hiemstra erg overeen met de landelijke tendens. Zo kwam naar voren dat van de 1.291 slachtoffers van fietsongelukken, er 96 op een fatbike zaten. En van deze slachtoffers was de helft jonger dan zestien jaar. In de provincie Noord-Holland vinden de meeste fatbike-ongelukken plaats.

Heftige verwondingen

Hoewel 96 van de 1.291 ongelukken relatief klein lijkt, waarschuwt Hiemstra voor het gevaar van de fatbike. Op haar spoedpost ziet ze het aantal fatbike-ongelukken onder kinderen flink stijgen. ‘Er zijn momenten dat er een paar per week binnen binnenkomen. Maar tijdens de vakantie of als het regent zijn het er minder, omdat er dan minder buiten gefietst wordt. Dat soort factoren spelen mee.’ Wat Hiemstra ook opvalt, is dat de verwondingen bij fatbike-ongelukken een stuk heftiger zijn. Botbreuken komen volgens de cijfers het meest voor. Gevolgd door hersenletsel na een val op het hoofd en daarna verwondingen in de buik aan inwendige organen.

‘Het is vooral zelfoverschatting’, zo luidt de verklaring van de arts. ‘De hersens van die jonge kinderen hebben moeite die snelheid in te schatten. De fatbikes zijn al snel van zichzelf, dan kunnen ze ook nog eens opgevoerd zijn en dan kunnen ze ook nog eens met meerdere op z’n fatbike zitten.’ De verwondingen bij de kinderen kunnen flinke gevolgen hebben, omdat hun lichamen nog in ontwikkeling zijn. Hiemstra denkt dat de getelde fatbike-ongelukken slechts het puntje van de ijsberg zijn. Niet elk slachtoffer van een ongeval komt namelijk bij de spoedpost van het Tergooi MC terecht. Sommige houden er lichte krassen aan over of moeten langs de huisarts.

Maatregelen

Daarom sluit Hiemstra zich volledig aan bij de waarschuwing die VeiligheidNL geeft na de meetweek. ‘Bij de groep tussen tien en veertien moet je echt kijken of die op een fatbike mogen rijden’, stelt de SEH-arts. ‘Daarnaast zou iedere fatbiker gewoon een helm moeten dragen.’


Dit interview is een publicatie van NH Nieuws. Het is geschreven door verslaggever Daan Visser en met toestemming gepubliceerd op de website van Tergooi.nl.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief