Ziekenhuisapotheker
In Tergooi sinds: 2004
BIG-Number: 49049307117
‘Gespecialiseerd in medicatie op maat’
‘Ziekenhuisfarmacie is een combinatie van exacte wetenschap en mensenwerk. Om een goede ziekenhuisapotheker te zijn, moet je zeer nauwkeurig, creatief, communicatief én stressbestendig zijn. We zien zelf weinig patiënten, maar denken mee over het medicatiebeleid en zijn vraagbaak voor artsen en verpleegkundigen. Laatst werd ik bijvoorbeeld gebeld voor een kindje dat zijn medicijnen niet wilde innemen omdat hij het drankje zo vies vond. Dan zoeken wij een alternatief. Ook als een patiënt naar huis zou kunnen maar nog intraveneuze antibiotica krijgt, denken we mee over oplossingen. Daar zitten veel aspecten aan: de chemie van medicijnen, houdbaarheid, logistiek en veiligheid. Dat maakt ziekenhuisfarmacie tot een boeiend en veelzijdig vak.
Alle ziekenhuisapothekers hebben een breed pakket aan taken, zoals kwaliteitszorg, medicatiebewaking, inkoop en logistiek. Ook geven we onderwijs over geneesmiddelen aan verpleegkundigen en artsen. Ik heb ervoor gekozen me verder te specialiseren in de bereiding van geneesmiddelen op maat, zoals chemokuren en anderen infusen. Daarvoor werk ik intensief samen met een team van apothekersassistenten en farmaceutisch medewerkers.
In 2015 maakten we ruim 13.000 infusen voor chemopatiënten en dat aantal neemt nog elk jaar toe. Vroeger was slechts één kuur mogelijk, nu zijn er steeds meer behandelopties die tegelijk of na elkaar kunnen worden toegepast. Het is onze taak ervoor te zorgen dat dit verantwoord en veilig gebeurt. Dat betekent dat wij voortdurend bijscholen, zoals nu rondom immuuntherapie. Voordat we gaan bereiden, controleren we onder andere of het juiste geneesmiddel gekozen is en de dosering goed is. Hierbij werken we volgens duidelijke protocollen. Met het GMP-z keurmerk laten we zien dat we geneesmiddelen produceren volgens de criteria die door de beroepsgroep zijn vastgesteld. Daar worden we op getoetst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Alle geneesmiddelen die door ons zijn klaargemaakt, zijn te herkennen aan het Tergooi-etiket.
Vanuit mijn functie heb ik ook meegewerkt aan de totstandkoming van de Chemotuin. In de Chemotuin kunnen kankerpatiënten in de buitenlucht en omringd door de natuur hun chemotherapie ondergaan. Een uniek project dat nog niet eerder op deze manier in Nederland is uitgevoerd en daarom ook veel nieuwe vragen opriep: mag je buiten medicatie toedienen, welke speciale maatregelen zijn daarvoor nodig? Het was bijzonder om daar vanuit mijn vakkennis een bijdrage aan te kunnen leveren.’
Aandachtsgebieden
- Geneesmiddelenbereiding
- Therapeutisch aandachtsgebied: o.a. oncologie en voeding
Bijzonderheden
- Gijsje Boeke heeft tijdens haar opleiding onderzocht of via bloedonderzoek kan worden voorspeld of, en in welke mate, kankerpatiënten last krijgen van bijwerkingen van een anti-kankermedicijn.
- Zij was betrokken bij de ontwikkeling van de Chemotuin in Tergooi.