2 april 2021
De app BeterDichtbij: videobellen en appen tussen patiënt en zorgverlener
Marjet Niessink is werkzaam als physician assistent (ook wel PA) op poli Dermatologie van Tergooi. Ze behandelt onder andere patiënten met een zeer ernstige vorm van acne of met verlittekenend acne. Zij komen na een verwijzing van de huisarts in aanmerking voor een behandeling op de polikliniek. Vaak pubers die nog op school zitten of stage lopen. Ze hebben een drukke agenda en zijn vaak online te vinden.
Een goede reden om met deze patiënten online in contact te blijven via de BeterDichtbij app. Gemakkelijk, want een afspraak is online snel ingepland én het videobellen kan als laagdrempeliger worden ervaren.
Marjet Niessink: “In november vorig jaar zijn we gestart met BeterDichtbij. We gebruiken de BeterDichtbij app om te videobellen en patiënten berichten (appjes) te sturen. In het begin was het zeker wennen, maar door het gewoon te doen werd het steeds makkelijker. Natuurlijk zijn er nog haken en ogen. Zo is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je patiënt. Je bent natuurlijk geen privé dokter en 24/7 bereikbaar! Voor dringende vragen moet een patiënt nog steeds bellen met de poli. Mijn ervaring is dat patiënten dat goed begrijpen.”
Het gebruik in de praktijk
Voor jonge mensen gaat het downloaden van de app snel. Ze hebben direct door wat er allemaal met de app kan. Zo sturen ze een foto van hun huid door en beoordelen wij deze via de app. Maar dat geldt niet altijd voor de oudere generatie patiënten. Marjet: “De wat oudere patiënten, vaak vanaf 70 jaar vinden het lastiger. Maar ook zien we dat deze patiënten in tijden van corona het prettig vinden om niet naar het ziekenhuis te hoeven komen. Patiëntenzorg blijft maatwerk. Een patiënt die een videoconsult niet ziet zitten, is altijd welkom bij ons in het ziekenhuis. De helpdesk digitale zorg is er om ook deze patiënten op weg te helpen met de BeterDichtbij app.”
BeterDichtbij is volop in ontwikkeling. “We denken momenteel na voor welke zorg de tool nog meer ingezet zou kunnen worden”, vertelt Marjet. “We hebben verschillende standaardberichten in de app om patiënten te begeleiden in het hele zorgtraject. We verwijzen patiënten zo naar de juiste informatie op de website. Via de app kunnen patiënten een vraag stellen of een foto doorsturen. Ik kies dan zelf een geschikt moment om een vraag te beantwoorden van een patiënt. De patiënt leest op zijn beurt ’s avonds vanaf de bank rustig het antwoord. Dit maakt het zorgverlenen efficiënter.”
Persoonlijk versus digitaal
Het blijft een uitdaging om digitale zorg persoonlijk te maken. Mensen stellen persoonlijk contact nou eenmaal echt op prijs, is de ervaring van Marjet. “Hoe houd je het toch persoonlijk en hoe zet je het op een zinvolle manier in? Je kan gewoonweg niet de gezondheid van elke patiënt via een app of een videobel-afspraak goed beoordelen. Het kan zeker een toevoeging zijn voor de dagelijkse spreekuren, en het is servicegericht naar de patiënt toe maar het kan de fysieke zorg niet volledig vervangen. Overigens maakt onbekend ook onbemind. Verdiep je in de mogelijkheden van digitale zorg. Neem de tijd, gebruik het een poosje. Digitale zorg is een mooie toevoeging!”
Meer weten? Bekijk ‘Online contact via BeterDichtbij‘
E-mail nieuwsbrief