4 oktober 2021
Hersenweefsel kan gered worden bij een acute beroerte dankzij nieuwste scan
Een beroerte is soms lastig vast te stellen. Maar hoe sneller een patient met een mogelijke beroerte naar het ziekenhuis wordt gebracht, hoe beter, want elke minuut telt. Tergooi MC werkt vanaf 1 oktober met de nieuwste scan bij acute beroertezorg: de CT perfusie scan. Deze innovatie stelt de radiologen in staat om snel te bepalen hoeveel van het hersenweefsel mogelijk nog gered kan worden (penumbra). Hoe sneller de neuroloog met deze informatie de behandeling kan starten, hoe beter de verwachte uitkomst voor de patiënt.
De beroertezorg in Tergooi MC voldoet hiermee aan alle nieuwe inzichten, mede door nauwe samenwerking tussen afdeling radiologie en afdeling neurologie.
Jelle de Kruijk, vasculair neuroloog in Tergooi MC: ‘De acute beroertezorg is snel veranderd in de laatste 25 jaar. Waar we eerder met lege handen stonden, komt nu 1 op de 5 mensen met een herseninfarct in aanmerking voor acute behandeling. Met de nieuwste scan voldoen wij aan alle criteria om een zogenoemd Primary Stroke Centrum te zijn. Bij ons team draait het om snelle herkenning en behandeling van een beroerte. En met de uitbreiding van ons team neurologen met Rob Rundervoort en Sanne Zinkstok kan Tergooi MC de continuïteit van de beroertezorg waarborgen. Alleen voor het mechanisch verwijderen van een bloedstolsel worden patiënten naar een interventiecentrum in Utrecht overgeplaatst. Zij komen daarna weer bij ons terug voor de vervolgbehandeling en nazorg. Voor patiënten is het heel prettig om zorg zo dicht mogelijk bij huis te kunnen bieden. Elke dag zetten wij alles op alles om de patient zo goed en zo snel mogelijk zelf te behandelen.’
Snel handelen
Jelle de Kruijk: ‘Soms wordt een patient wakker met een beroerte. Dat noemen we een wake-up stroke. Hij kan moeilijk praten of zijn mondhoek hangt scheef; slechts twee voorbeelden van mogelijke verschijnselen. Deze verschijnselen verdwijnen soms binnen enkele minuten tot uren, dan spreken we over een TIA. Toch is het belangrijk om bij de eerste verschijnselen direct de huisarts te waarschuwen of 112 te bellen. Vroeger konden we dan niet zoveel doen, behalve het voorkomen van complicaties en snel starten met revalidatie. De laatste 20 jaar zeggen we steeds dringender: kom naar het ziekenhuis! Het heeft zin. Door de nieuwste technieken kunnen we bepalen of er nog hersenweefsel te redden valt, ook na het eerder bewezen tijdswindow van 4 tot 6 uur. Het kan essentieel zijn om kwaliteit van leven terug te krijgen. Grofweg herstelt een kwart van de acuut behandelde patiënten gedeeltelijk of volledig. Er is ook een grote groep die niet volledig herstelt, maar wel verbetering laat zien ten opzichte van de situatie bij binnenkomst en zelfstandig kan blijven functioneren.
Doorontwikkeling
Het team van het Acute Beroertecentrum heeft al jaren een Brain Care Unit. In het nieuwe ziekenhuis streven we daarnaast ook naar een ‘eerste brein hulp’, vergelijkbaar met de ‘eerste hart hulp’ van de afdeling cardiologie van Tergooi MC. Jelle Kruijk: ‘Een TIA bijvoorbeeld is een signaal dat er wat aan de hand is. Een beroerte kan daarop volgen. Het is te vergelijken met een patiënt met pijn op de borst. We willen graag meer samenwerken voor deze groep patiëntenzorg.’
Achtergrondinformatie over een beroerte
Een beroerte ontstaat acuut doordat een bloedpropje vastloopt in een bloedvat in de hersenen. De oorzaak hiervan is vaak een vernauwing van de halsslagader door slagaderverkalking. U merkt meestal niets van een vernauwing, totdat er een bloedstolsel ontstaat op de vernauwing, waarvan een stukje losschiet. Dit stolsel stroomt met het bloed mee de bloedsomloop van de hersenen in. Daar loopt het stolsel uiteindelijk vast in een van de vertakkingen. Als dat gebeurt, krijgt u uitvalsverschijnselen zoals een verlamming of niet goed kunnen spreken, Bij een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen zonder blijvende gevolgen noemen we dit een TIA. Indien die uitval langer dan 24 uur aanhoudt heet dit een beroerte of een herseninfarct. Een ander type beroerte is een hersenbloeding.
Jelle de Kruijk: ‘Aan een hersenbloeding kunnen we nog steeds niet zoveel doen, aan een herseninfarct wel. Op het moment dat het stolsel ontstaat, is het belangrijk om het stolsel zo snel mogelijk op te lossen. Dat kan met een bloedverdunner, binnen 4 uur. Maar een bloedverdunner kan ook een hersenbloeding tot gevolg hebben. Daar moeten we dus heel voorzichtig mee zijn. Binnen 6 uur moet een stolsel worden weggehaald.’ Met de nieuwe CT perfusie scan kunnen we ook na 4 uur nog behandelen omdat het nog te redden hersenweefsel (penumbra) zichtbaar gemaakt kan worden.
E-mail nieuwsbrief