Jaarverslag – Opleiding en onderzoek

Jaarverslag 2024 – Opleiden en onderzoek

Altijd en overal leren, met elkaar, met plezier en met resultaat. Tergooi MC stimuleert medewerkers en teams om zichzelf te ontwikkelen en te leren. Als opleidingsziekenhuis leiden we nieuwe generaties op. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, faciliteren en stimuleren we onderzoek tijdens de opleiding. We stimuleren leren waar het plaatsvindt en waarde heeft; zo dicht mogelijk op de werkplek.

 

Trainen en voorbereiden om te kunnen werken in de nieuwbouw

In 2023 stond de verhuizing naar de nieuwe locatie in Hilversum centraal in de trainingen. Met een belevingstour voor alle medewerkers en een scholingsprogramma bereidden we medewerkers voor op de nieuwe werkomgeving, werkprocessen, apparatuur en systemen. De trainingen werden in de nieuwbouw gegeven door deskundige medewerkers in samenwerking met leveranciers. Er is een enorme inspanning geleverd om iedereen tijdig op te leiden en in de nieuwbouw voorbereid, veilig en prettig te kunnen werken.

Opleiding en onderwijs

In 2023 startten tientallen doktersassistenten, verpleegkundigen en artsen de opleiding bij ons en rondden vele nieuwe professionals de opleiding bij ons af. Jonge generaties opleiden zit in het DNA van Tergooi MC. We leiden moderne medisch specialisten en verpleegkundigen en vele andere medewerkers op. Deze nieuwe generatie collega’s brengt een frisse blik en draagt op een mooie manier bij aan vernieuwing van zorg.

Opleidingen

Tergooi MC biedt veel leerwerktrajecten en stages aan en is erkend voor 29 initiële opleidingen (mbo/hbo), 16 vervolgopleidingen (hbo/wo) voor o.a. doktersassistenten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Ook bieden we een breed palet aan beroepsopleidingen op wo-niveau:  11 medisch specialistische opleidingen, 5 stages voor huisartsen i.o., een stage voor artsen maatschappij en gezondheid bij medische microbiologie en 6 overige specialistische vervolgopleidingen. Daarnaast hebben we een medisch specialistische opleidingserkenning als opleidingsinrichting in een bestuurlijke opleidingseenheid. Tergooi MC is een erkend leerbedrijf en heeft RGS erkenning voor de medische opleidingen. We participeren in de opleidingsregio verbonden aan Amsterdam UMC en UMC Utrecht. Op regionaal niveau en vanuit de RGS wordt toegewerkt naar regionaal / horizontaal visiteren van clusters. Gynaecologie is in 2023 als eerste van onze opleidingen in regionaal verband gevisiteerd.

BBL-opleiding voor doktersassistenten

In 2023 bereidden we de start voor van een BBL-opleiding voor doktersassistenten op de poliklinieken.  In samenwerking met HR en het MBO-college Hilversum namen we 10 studenten aan, verdeeld over verschillende poli’s. We doen er alles aan om deze nieuwe groep studenten na hun diplomering voor Tergooi MC te blijven behouden. Al onze studenten voldoende ruimte geven voor leren en persoonlijke ontwikkeling is een blijvend punt van aandacht, dit blijft op de agenda in 2024.

Open, eerlijk en nieuwsgierig

We zijn trots op de opleiders en de Centrale Opleiding Commissie (COC) en Centrale Beroepsopleidingen Commissie (CBOC) die de kwaliteit van het onderwijs en de opleiding, parallel aan de verhuizing in 2023, hoog hielden. Thema’s waren onder andere duurzaamheid en zinnige en waardevolle zorg. De trainingsdag van de Centrale Opleidingscommissie stond in het teken van leefstijl en preventie: ‘Dweilen met de kraan dicht’; hoe geven we leefstijl en preventie een plek in de opleiding tot medisch specialist, psycholoog of apotheker? AIOS en opleiders gingen open, eerlijk en nieuwsgierig in gesprek met elkaar over de toekomst van hun vak en wat Tergooi MC op het weerbarstige vlak van leefstijl en preventie voor patiënten kan betekenen.

Onderzoek en wetenschap

Tergooi MC draagt via onderzoek bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Aan zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Er is ruimte voor verpleegkundigen, artsen en alle medewerkers om zelf onderzoek te doen. Er is een stabiele onderzoeksinfrastructuur met een wetenschapsbureau. Zorggerelateerd onderzoek heeft een duidelijke plaats binnen de organisatie. Om verpleegkundigen toe te rusten met onderzoeksvaardigheden en een kritische klinische blik, zijn er de leerlijnen klinisch redeneren en evidence based practice. Onderzoek doen is onderdeel van de meeste opleidingen in de zorg. Naast dit onderzoek, doen we ook mee aan multicenter onderzoek en initiëren we onderzoek.

Ondersteuning

In 2023 is er aan totaal 70 onderzoeken ondersteuning verleend door middel van de inzet van researchcoördinatoren en/of datamanagers/researchmedewerkers van het Wetenschapsbureau. Dit betreft ook onderzoeken die vóór 2023 zijn gestart en nog steeds lopend zijn in 2023. In 2023 zijn er 46 nieuwe onderzoeken als idee ontstaan en besproken, hiervan zijn er 25 goedgekeurd om financieel te ondersteunen en met deze ondersteuning nieuw gestart. Alle subsidieaanvragen voor eigen geïnitieerd onderzoek binnen Tergooi MC zijn gehonoreerd.

Bijzonder

Het is bijzonder dat we in ons regionale opleidingsziekenhuis maar liefst twee hoogleraren hebben. In 2023 liepen er diverse promotieonderzoeken onder leiding van Tergooi MC, begeleid door prof. dr. Pieter Willem Kamphuisen of prof. dr. Frans Plötz. In 2023 staken het wetenschapsbureau en de voorzitter van de wetenschapscommissie prof. dr. Kamphuisen veel energie in de voorbereiding van het symposium dat we in maart 2024 organiseerden om intern elkaars onderzoek te delen en van elkaar te leren.

In het oog springende activiteiten rond onderzoek en opleiding in 2023

Arts-onderzoeker Maya Keuning promoveert op onderzoek bij koorts bij kinderen
Promotie Maya Keuning: Tergooi MC is één van de weinige regionale ziekenhuizen waar wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Arts-onderzoeker Maya Keuning onderzocht hoe kinderen met koorts in het ziekenhuis worden behandeld. In december promoveerde zij op dit onderzoek waarin ze begeleid werd door kinderarts prof. dr. Frans Plötz. ‘Voor artsen is koorts bij kinderen een uitdagende puzzel’.


Beste co-schap Neurologie: De opleidingsgroep Neurologie won in 2023 de eerste prijs voor het beste co-schap aan de Vrije Universiteit (Jan Heyman prijs)! En het beste van alles is dat deze prijs niet alleen binnen de neurologie is, maar voor alle specialismen. Wat een prestatie! Over het co-schap werd het volgende gezegd: ‘Leuke leeromgeving en iedereen is laagdrempelig te benaderen’ ‘Beste co-schap tot nu toe, zo’n ontzettend leuk team van artsen en specialisten waar je vanaf dag 1 in wordt betrokken, eigen poli patiënten, bedside teaching, enorm veel leermomenten! Dit co-schap heeft onverwacht mijn interesse voor neurologie opgewekt en door deze locatie en dit team ben ik dit specialisme serieus gaan overwegen!’