Jaarverslag – Onze plannen en focus in 2024

Jaarverslag 2024 – Onze plannen en focus in 2024

Nu onze nieuwbouw zo goed als klaar is en we onze strategie voor de komende jaren hebben bepaald, komen we in een nieuwe fase. Daarin maken we af waar we aan zijn begonnen.

 

Tegelijkertijd zullen we vanuit die nieuwe basis de zorg verder vernieuwen, veranderen en verbeteren; veelal gezamenlijk met regio en partners. De doelen in de nieuwe strategie zijn niet morgen gerealiseerd. Daar nemen we vier jaar de tijd voor.

Samen het nieuwe huis op orde in 2024

In 2024 brengen we ons nieuwe huis op orde. In Hilversum, Blaricum en Weesp. Concreet leggen we dit jaar de focus op:

De punten op de i en laatste deel nieuwbouw

We ronden in 2024 de nazorgpunten van de nieuwbouw af, net als een laatste, belangrijk onderdeel van de nieuwbouw. De F-vleugel, waar onze laboratoria, een deel van de apotheek, onze facilitaire dienst en andere ondersteunende afdelingen komen, wordt in 2024 opgeleverd en nemen we in het voorjaar van 2025 in gebruik. Daarna wordt het terrein aangepast en de oudbouw gesloopt.

Financieel gezond door gezonde bedrijfsvoering

We moeten zoals gepland scherp aan de wind varen in de eerste jaren na de nieuwbouw. Waar dat kan, realiseren we synergie en we blijven financieel in control. We laten ons in 2024 onafhankelijk toetsen (benchmark vergelijkbare ziekenhuizen) en ons inspireren wat er in de nieuwbouw nog slimmer of anders kan. Zodat we nog doelmatiger werken. We maken een keuze voor ons toekomstig profiel en portfolio waarbij we 24/7 beschikbaar zijn met hoogwaardige en waardevolle zorg voor de inwoners uit de regio. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis. En we versterken ons profiel als vooruitstrevend regionaal opleidingsziekenhuis.

Blijven binden en aantrekken van de juiste mensen

Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt en de bevlogenheid van medewerkers staat onder druk. Om de instroom te verhogen, verbeteren we onze werving- en selectieprocessen en systemen. We vernieuwen de website en onze communicatiestrategie en starten met gerichte social media campagnes. Om medewerkers te behouden, verbeteren we onze aanpak om verzuim te verlagen en duurzame inzetbaarheid te verhogen. We investeren in een plezierig en veilig leerklimaat en vernieuwen in 2024 ons leiderschapsprogramma. We gaan in 2024 tot slot voor alle teams werken met decentraal tevredenheid- en bevlogenheidonderzoek.

Het optimaliseren van onze werkprocessen

We verhogen het werkplezier ook door het verbeteren van de nieuwe werkwijzen in de nieuwbouw en een verbeterd klantcontact. Het Klantcontactcentrum is hiervan het eerste voorbeeld. We willen onze poliklinische processen digitaal nog beter en slimmer ondersteunen. We verbeteren de basis, schalen op wat goed werkt en gaan door met innovatie van zorg. We bieden nog meer zorg dichterbij aan. Het doel (IZA) is dat we 70% van de zorgpaden digitaal aanbieden voor tenminste 50% van de patiënten.

Concretiseren van de veranderplannen strategie 2023-2027 ‘Zorg moet Samen’

Tergooi MC startte in 2023 met de verandering (transformatie) om de zorg en ondersteuning voor de inwoners in Gooi en Vechtstreek toegankelijk, van hoge kwaliteit en betaalbaar te houden. Dit doen we door de beweging te maken ‘van ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’. Inwoners, professionals en zorg- en ondersteuningsorganisaties bundelen hun krachten (o.a. in wijken en buurten) om iedereen te stimuleren gezond samen te leven. Samen willen we de zorg en ondersteuning verbeteren. Vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid benaderen we inwoners en hun hulpvragen. Zo sluiten we beter aan bij de hulpvraag van inwoners en streven we naar het stoppen met onnodige medische onderzoeken of ingrepen. Zo verminderen we de druk op de gezondheidszorg en creëren we ruimte voor de mensen die het écht nodig hebben.

Transitie in de regio Gezond Gooi

Samen met onze regionale zorgpartners is in 2023 het regiobeeld en regioplan (Gezond Gooi – Regioplan v1.0) uitgewerkt. Niet voor niets sluiten het regioplan en onze strategie naadloos op elkaar aan. In 2024 vormen we regionale coalities die met elkaar de opgaven uit het regiobeeld en regioplan oppakken. Ook het regioplan richt zich op een verschuiving van het behandelen van ziekte naar het bevorderen van gezond gedrag.

Gezond blijven draait ook om beweging, ontspanning, gezonde voeding en het onderhouden van sociale contacten. Soms zijn gezondheidsklachten niet medisch van aard, maar bijvoorbeeld gerelateerd aan welzijnsvragen. Het hebben van schulden geeft stress en slapeloosheid, eenzaamheid maakt somber en mantelzorg kan leiden tot overbelasting. De oplossing ligt dan niet altijd in het medische circuit, maar binnen eigen kring, de eigen buurt of binnen het sociaal domein. De focus binnen het regioplan ligt op preventie, zelfredzaamheid en het bouwen aan sterke gemeenschappen in de wijken en buurten, zodat we voorkomen dat mensen voor elk ongemak medische hulp zoeken.

Samen met zorg- en ondersteuningsorganisaties in de regio geven we invulling aan dit plan. Tergooi MC neemt actief deel aan de verschillende coalities en is bestuurlijke trekker van de coalitie digitalisering.

Acute zorg plan in regionaal ROAZ verband

Voor de acute zorg is in 2023 een gezamenlijk ROAZ plan opgesteld voor de regio (van IJmuiden en Zandvoort tot aan Flevoland en Gooi en Vechtstreek) dat in 2024 in transitieplannen wordt vervat. De regio Gooi en Vechtstreek en Flevoland hebben een gezamenlijk plan voor de acute zorg opgesteld. We werken samen aan een verbeterde in-, door- en uitstroom en zorgcoördinatie in onze regio met daarbij ondersteunende digitale gegevensuitwisseling (zodat gegevens waar nodig beschikbaar zijn).

Blijven inzetten op zorgvernieuwing

Tergooi MC blijft inzetten op zorgvernieuwingen. Om zo ook in de toekomst de zorg in de regio toegankelijk en waardevol te houden. Een ambitie die intrinsiek is en tegelijkertijd ook merkbaar is vanuit de afspraken in het Integraal Zorgakkoord, vanuit onze strategie en door onze samenwerking met partners. De komende jaren zorgen we meer dan ooit samen.