Je dronken kind

wel of niet filmen?

17 juni 2016

Je dronken kind wel of niet filmen?

Steeds meer ouders krijgen de tip om hun kind te filmen als die veel te veel alcohol heeft gedronken. Onlangs berichtte het Algemeen Dagblad  hierover in het stuk “Arts alcoholpoli: film je kind met alcoholvergiftiging”. Het alcoholgebruik of – misbruik van kinderen is iets wat veel ouders en verzorgers bezighoudt, ook in de Gooi en Vechtstreek. Onlangs bleek dat het aantal jongeren dat door alcohol werd opgenomen in Tergooi daalde maar het gemiddelde promillage steeg.

 

In het artikel van het Algemeen Dagblad komt de Brabantse kinderarts Bas Zegers aan het woord. Hij is in het Maxima Medisch Centrum  in Eindhoven verbonden aan de alcoholpoli. “Laat zien hoe ze erbij liggen, hoe ze hulpverleners onder spugen en de controle over hun lichaam verliezen. Kinderen reageren daar heftig op heb ik gemerkt. Ze zien dan hoe ze de mist in zijn gegaan en dat moet hen aan het denken zetten. Daarna moet je de beelden deleten want je moet je kinderen niet gaan chanteren”, liet Bas Zegers door het AD optekenen.

Kinderarts Carole Lasham

​Zijn ‘collega’ in Tergooi, kinderarts Carole Lasham ziet wel iets in die aanpak. Carole Lasham werkt als kinderarts in Tergooi en doet veel preventieactiviteiten op het gebied van jongeren en alcohol. “Je kunt ze de volgende ochtend wel vertellen hoe vreselijk ze erbij lagen maar pictures speak louder than words. Wij vragen al jaren aan ouders om hun kind te filmen als ze door alcohol op de Spoedeisende Hulp belanden. Zulke beelden maken veel indruk. Kinderen herkennen zichzelf niet. Pubers leven in het hier en nu. Een verhaal over hersenschade door alcohol gaat het ene oor in en het andere weer uit. Een filmpje hiervan kan natuurlijk met andere bedoelingen ook door iemand anders gemaakt worden en zich razendsnel over social media verspreiden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We adviseren ouders dan ook om hun filmpje na een keer kijken te verwijderen”, vertelt Carole Lasham.

Tips aan ouders

Verder heeft Carole Lasham de volgende tips voor ouders om alcoholmisbruik door hun kinderen te voorkomen:

  • Denk als ouder aan uw voorbeeldfunctie en houdt u uw eigen drankgedrag in de gaten.
  • Maak concrete afspraken met uw kinderen. ‘Niet teveel drinken, he?’ is dan niet genoeg want wat is ‘teveel’ precies?
  • Denk niet dat u als ouder te snel begint met het bespreken van alcoholgebruik met uw kinderen. Ze komen er vaak vroeger mee in aanraking dan u denkt.
  • Zoek contact met andere ouders om te weten hoe zij ermee omgaan. Uw kind zal misschien roepen dat u ‘de enige bent die zo streng is’ terwijl u dan beter weet.
  • Geef uw kind de boodschap mee dat het belangrijk is om voor elkaar te zorgen. Een vriend of vriendin van uw kind die onder invloed is, zou bijvoorbeeld nooit alleen naar huis of op pad moeten gaan.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief