7 juni 2019
Kater na een festival: een piep en onomkeerbare gehoorschade
Pinkpop, Dance Valley, Lowlands, Mysteryland, Rock Werchter: Hoe overleef je het festivalseizoen zonder gehoorschade?
,,Oordoppen horen in je PSU’tje (Persoonlijke Standaard Uitrusting) voor een festival, net als condooms en tandpasta”, lacht Liane Tan (43), KNO-arts van ziekenhuis Tergooi in Hilversum en bestuurslid van de KNO-vereniging.
,,Ga dus wel naar dat festival. Hartstikke leuk, geniet ervan. Maar sta niet te lang in de herrie. Je hoeft maar kort dichtbij een box te staan en haarcellen in je oor gaan al kapot. Geef je oren rust. Ga even bijkletsen in de wc’s. Gezelliger dan in de herrie de hele tijd roepen ’hè, wat zeg je?!’.”
Aan de muzieksoort ligt het niet.,,Niet alleen bij hardrock of techno, ook bij klassieke muziek kun je gehoorschade oplopen. Het gaat om de decibellen. Doe oordoppen met een muziekfilter in.” In een convenant is met de meeste festivals en poppodia het maximale geluidsniveau van 103 decibel afgesproken, maar langdurig geluid kan vanaf 80 decibel al schadelijk zijn.
,,Gelukkig nemen twintigers en dertigers steeds vaker oordoppen mee naar een festival”, zegt Liane Tan. Maar op basisscholen is voorlichting hard nodig.,,We zien nog steeds dat kinderen geen idee hebben. Die gaan ook al naar hockeyfeesten met harde muziek. En luisteren nummers via oortelefoontjes. Bewustzijn kan het beste op jonge leeftijd beginnen.”
Gehoorschade ontstaat doordat haarcellen in het slakkenhuis kapot gaan.,,Dat komt door een optelsom aan factoren in je leven.” Boosdoeners zijn lawaai, ouderdom, genetische aanleg, oorziekten en zelfs medicijngebruik. Het gevolg kan zijn dat je anderen niet goed verstaat, vooral in een rumoerige omgeving, en/of een piep, brom, zoem of ruis (tinnitus) in je oor die niet verdwijnt.
Bepaalde beroepen (bijvoorbeeld in de bouw, muziekwereld en vliegerij) zijn risicovol. ,,Slechthorendheid staat in de top drie van beroepsziekten.” Ook motorrijden of huis-, tuin- en keukenklussen zijn een bron van lawaai. ,,Je zwager een middag helpen oude badkamertegels eruit te bikken, en je staat uren in keihard lawaai.”
’Zorg bij Formule 1 in Zandvoort ook voor oordoppen’
Tan is een beschermengel van oren. Ze geeft oordoppen aan de overbuurman die elektrisch de heg snoeit. Aan de gymleraar die in een galmende gymzaal met gillende kinderen staat. En als ze haar 10-jarige huwelijk met muziek in de achtertuin viert, deelt ze oordoppen uit in de buurt.,,Dan kun je toch lekker in slaap vallen.” In haar wachtkamer staat een oordoppenautomaat. Oordoppen zitten standaard in haar handtas. Zelfs in de bioscoop gaan ze in.,,Ik hoop dat ze bij Formule 1 in Zandvoort oordoppen gaan verkopen. Daar ga ik mijn best voor doen.”
Auteur: Annemarie de Jong
Dit artikel is eerder gepubliceerd op 4 juni 2019 in o.a. de Gooi- en Eemlander (Holland Media Combinatie)
E-mail nieuwsbrief