Carole Lasham

over derdehands rook

15 december 2018

Kinderarts Carole Lasham zet zich in voor een rookvrije generatie
Kinderarts Carole Lasham zet zich in voor een rookvrije generatie

Kinderarts Carole Lasham over het gevaar van derdehands rook

Dat roken gevaarlijk is voor de gezondheid is iets dat iedereen weet. Om anderen niet tot last te zijn gaan rokers vaak naar buiten om hun sigaret te roken. Maar ook als zij buiten roken nemen ze gevaarlijke stoffen via hun kleding, handen en haar mee naar binnen. Zo kom je als zelf niet rookt of de rook van sigaretten in de buurt inademt tóch in aanraking met gevaarlijke stoffen in sigaretten. Dit fenomeen wordt derdehands rook genoemd. Carole Lasham, kinderarts in Tergooi, legt uit waarom dit zo gevaarlijk is.

 

Carole Lasham: “Laboratoriumstudies met muizen toonden aan dat muizen die waren blootgesteld aan derdehands rook schade opliepen aan de lever en longen. Steeds meer onderzoeken tonen de schadelijke werking van derdehands rook aan. In huizen waar gerookt is blijven de schadelijke stoffen nog jarenlang in de atmosfeer rondhangen, zelfs als de muren opnieuw zijn geverfd en de vloeren zijn vervangen. Kinderen die in de woning rondkruipen en spelen krijgen zo toch nog schadelijke stoffen binnen. Volwassenen die buiten roken brengen via hun kleding schadelijke derdehands rook mee naar binnen. En bij een recent onderzoek op een intensive care werden er schadelijke stoffen in de urine van baby’s gevonden. Zij kregen deze stoffen in hun lijf door huid op huid contact met hun moeder die buiten rookte. Vroeger adviseerden we ouders om buitenshuis te roken. Met de kennis van nu adviseren we ouders om helemaal te stoppen met roken.”

Gezondheidsproblemen

Kinderen die opgroeien in een leefomgeving met derdehands rook hebben vaker last van medische problemen zoals longproblemen. Carole Lasham zet zich met hart en ziel in om mensen bewust te maken van de gevaren van roken. “In de ideale wereld komen kinderen helemaal niet meer in aanraking met roken. En in Gooi en Vechtstreek zijn we hard op weg om dit te realiseren. We willen de allereerste regio in Nederland zijn waar kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien.”

Tergooi, het ziekenhuis waarin Lasham werkt, wordt rookvrij. Vanaf januari mag er op de terreinen niet meer gerookt worden. Hoe reageren haar rokende collega’s? Lasham: “Er wordt nu al een stuk minder gerookt in werkkleding tijdens de diensten. Het zou natuurlijk fijn zijn als ze helemaal zouden stoppen met roken. Op de kinder- en kraamafdeling is er bijna geen verpleegkundige die nog rookt want er is momenteel ook een groep aan het stoppen met roken. Met steun van de collega’s op de afdeling dat gaat ze dat zeker lukken!”

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief