Interview met

Kinderarts Lasham

8 oktober 2020

Kinderen Maro en Yannick, die een film maakten om zich uit te spreken tegen roken

Kinderarts Carole Lasham: ‘roken moet uncool worden’

Kinderarts Carole Lasham zet zich al jaren in voor een rookvrije wereld. Elke dag ziet ze in haar spreekkamer de desastreuse invloed van roken. Zij strijdt voor een wereld waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

 

“Moet je zien wat een geweldige kids dit zijn”, zegt kinderarts Carole Lasham. Zij laat een film zien waarin de kinderen Maro en Yannick in haar spreekkamer vertellen waarom je nooit moet gaan roken. “Super dat Maro en Yannick dit doen. My heroes!”

Cijfers nietsontziend

Rokers beginnen meestal in de puberteit. Een zestiger zal niet gauw zeggen: vandaag steek ik mijn eerste sigaret op. De cijfers zijn nietsontziend: in Nederland beginnen iedere dag 75 kinderen te roken. Dat zijn 27.000 kinderen per jaar. Door de verwoestende werking van de sigaret haalt de helft van deze kinderen hun pensioen niet. Ieder jaar sterven 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat zijn twee doden per uur. Lasham: “Het zou ‘uncool’ moeten zijn om te roken.”

Stoppen moeilijk

De in Engeland geboren Carole Lasham werkt sinds 1996 als kinderarts in Tergooi. Iedere dag heeft ze te maken met de gevolgen van roken. “Het is voor veel mensen ontzettend moeilijk om te stoppen. Zo weet iedereen dat roken tijdens de zwangerschap ontzettend slecht is voor het ongeboren kind. Toch rookt een deel van de zwangere vrouwen door. Ook kinderen spreken hun ouders soms aan op hun rookgedrag. Een klein meisje dat ik onderzocht, zag in mijn spreekkamer een folder liggen en las dat voor aan haar moeder: kijk mam, hier staat dat je mooiere tanden krijgt als je stopt met roken. Dat was voor haar moeder de trigger om te stoppen. En dat is haar gelukt.”

Motivatie

Lasham vindt het belangrijk om het rookgedrag van ouders of kind in de spreekkamer te bespreken: “Als iemand rookt, vraag ik altijd of we dit onderwerp kunnen bespreken. Ongevraagd advies geven werkt niet.” Hoe overtuigt Lasham mensen om te stoppen? “De motivatie om te stoppen kan voor iedereen anders zijn. We zouden het als artsen een stuk gemakkelijker hebben als ouders zouden stoppen vanwege de gezondheid van hun kind. Maar voor de moeder van het meisje waren het mooiere tanden. Als iemand mentaal zo ver is te willen stoppen, weet ik waar deze mensen in onze regio hulp kunnen krijgen. Cijfers wijzen uit dat stoppen veel succesvoller is als het met begeleiding gebeurt. Ook Tergooi biedt hulp via een speciale polikliniek. En wist je dat de kosten die mensen maken om te stoppen sinds 2020 niet meer van het eigen risico afgaan?”

Naar school

Binnenkort gaat Lasham naar een basisschool om met leerlingen in gesprek te gaan over roken. “Ik ga kids uit de groepen 7 en 8 op een speelse manier uitleggen wat de gevaren zijn roken”, vertelt de kinderarts. “Ik maak duidelijk waarom ze nooit moeten gaan roken! Ik laat ook de voordelen zien van niet roken, ik vertel bijvoorbeeld dat ze als niet-roker meer verjaardagen kunnen vieren in hun leven. Ik wil dat ze later op het schoolplein aan mijn verhaal terugdenken als ze een sigaret aangeboden krijgen. Ik hoop dat hun mindset dan zo sterk is dat ze die sigaret afslaan.”

Derdehands rook

Niet alleen rokers hebben te kampen met de gevolgen van hun verslaving. Ook de mensen in hun omgeving lopen gevaar door het inademen van hun rook. En dan is er nog de zogeheten ‘derdehands rook’. Rokers nemen gevaarlijke stoffen via hun kleding, huid en haar mee naar de leefomgeving van andere mensen. Studies tonen aan dat mensen die niet roken en geen rook inademen via deze overdracht tóch schadelijke stoffen in hun lijf krijgen. Lasham: “Best shocking toch?”

Rookvrije regio

Lasham werkt in de regio samen met organisaties en instanties om het roken in openbare plaatsen terug te dingen. Zodat kinderen in een rookvrije omgeving op kunnen groeien. Zo organiseerde ze samen met de GGD Gooi en Vechtstreek vorig jaar een Rookvrij Challenge waar inwoners – ook kinderen – sportclubs en verenigen konden nomineren om rookvrij te worden. Dat werd een groot succes. De GGD begeleidde de genomineerde clubs daarna via een stappenplan om daadwerkelijk rookvrij te worden. Deze plekken zijn te herkennen aan het inmiddels bekende blauw-witte bordje van de ‘rookvrije generatie’. Lasham: “Onderzoek wijst uit: zien roken doet roken. Als kinderen mensen zien roken zijn ze eerder geneigd om dat ook te doen. Door roken steeds onzichtbaarder te maken, wordt het voor kinderen ook steeds minder gebruikelijk om te gaan roken.”

Kinderarts Carole Lasham met Maro en Yannick (anderhalve-meter is niet van toepassing in deze situatie omdat Maro (midden) en Yannick (rechts) jonger dan 12 zijn).

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief