23 januari 2017
Langer preventief bloedverdunners slikken bij oplosbare stent
Tergooi adviseert mensen bij wie tussen 2014 en 2016 een zogeheten ‘oplosbare stent’ is geplaatst, langer preventief bloedverdunners te slikken. Recent onderzoek toont aan dat patiënten met een oplosbare stent een iets hogere kans hebben op het krijgen van een stolsel (stenttrombose) dan gebruikelijk.
Dit komt waarschijnlijk omdat de stent minder snel oplost dan eerder gedacht. Voorheen kregen patiënten het advies tot één jaar na een dotterbehandeling twee antistollingsmedicijnen te slikken. Hoewel het risico op stolselvorming nog altijd minimaal is, is het beter de combinatie van twee medicijnen na het plaatsen van de stent nog drie jaar te blijven gebruiken. Deze medicijnen verkleinen de kans op een stolsel op de stent.
Bij een normale (metalen) stent is de kans op stolselvorming ongeveer 1 procent. Bij een afbreekbare stent is dat 2 tot 3 procent. Nog steeds een kleine kans, maar wel een groter risico. Overigens worden afbreekbare stents niet vaak geplaatst. In het kader van een studie zijn in Tergooi ongeveer 120 patiënten behandeld met een stent die in vier jaar tijd oplost. In Tergooi vinden elk jaar ongeveer 1100 dotterprocedures plaats.
Brief
Alle patiënten bij wie de afgelopen jaren een oplosbare stent is geplaatst en die in aanmerking komen voor extra bloedverdunners, hebben een brief van Tergooi gekregen. Die brief legt uit waarom wordt geadviseerd langer preventief twee bloedverdunners te slikken. Ook bevat de brief een recept waarmee patiënten de geadviseerde medicatie kunnen krijgen. Daarnaast wordt met alle patiënten een afspraak ingepland met hun cardioloog.
Vragen
Patiënten die nog vragen hebben, kunnen contact opnemen met de afdeling Cardiologie in Tergooi Blaricum via 088 753 2101.
E-mail nieuwsbrief