Rechten en plichten
Als patiënt van Tergooi MC heeft u rechten en plichten. U leest op deze pagina hoe we omgaan met uw persoonlijke gegevens. Ook leest u meer over:
- Patiëntendossier
- Huisregels
- Wetgeving
- Medisch wetenschappelijk onderzoek
- Orgaan en weefseldonatie
Wegblijftarief (no show)
Als een patiënt zonder (tijdige) afmelding niet op een afspraak verschijnt, gaat kostbare tijd verloren. Bovendien loopt de wachttijd voor andere patiënten hierdoor op. Tergooi MC berekent kosten door aan patiënten die wegblijven. Met het in rekening brengen van het wegblijftarief van een ‘no-show’ volgen we het beleid van het ministerie van VWS.
Wat betekent dit voor u?
Bent u verhinderd voor een afspraak? Meld u minimaal 24 uur van tevoren af. Als u te laat of niet afzegt, brengt Tergooi MC een deel van de kosten in rekening. De kosten van € 40,- voor het niet verschijnen of te laat afzeggen van een afspraak moet u zelf betalen. U kunt dit bedrag niet declareren bij uw zorgverzekeraar.
Persoonlijke gegevens
Vastleggen en bewaren persoonlijke gegevens
Uw arts legt alle informatie over het verloop van de behandeling vast in uw medisch dossier. Uw persoonsgegevens, gegevens over uw gezondheid en de uitgevoerde onderzoeken en behandelingen staan in het medisch dossier. Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, wordt ook een verpleegkundig dossier gemaakt. Uiteraard gaat de arts vertrouwelijk om met uw gegevens. Ook heeft u het recht om uw dossier in te zien of te ontvangen.
Elektronisch patiëntendossier (EPD)
Tergooi MC werkt met een elektronisch patiëntendossier. Met dit EPD kunnen we de kwaliteit en veiligheid van onze zorg beter garanderen. Geen aantekeningen meer op papier, maar alles digitaal, in goed beveiligde computers en op iedere locatie beschikbaar. Alleen zorgprofessionals die hiervoor speciaal bevoegd zijn, kunnen in het systeem komen. Met het EPD beschikt iedereen die bij uw behandeling en begeleiding betrokken is, altijd over de meest actuele en complete informatie. Het EPD van Tergooi MC staat los van het landelijk EPD.
Patiëntenportaal Mijn Tergooi
Als patiënt van Tergooi MC heeft u toegang tot Mijn Tergooi. Dit is een website die gekoppeld is aan het beveiligde Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het ziekenhuis. Via Mijn Tergooi MC kunt u onder andere uw afspraken bekijken, uitslagen inzien of een vragenlijst invullen om u voor te bereiden op een afspraak.
Lees hier hoe Mijn Tergooi werkt. Ook kunt u via Mijn Tergooi uw huisarts toestemming geven om uw dossier in te zien.
Controleer uw persoonlijke gegevens
U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, adres, huisarts, verzekering en apotheek correct in uw dossier staan. Het is belangrijk dat deze gegevens kloppen. U kunt zelf de gegevens controleren en wijzigen via Mijn Tergooi of via onze aanmeldzuilen. Ook kunt u de gegevens laten aanpassen bij de inschrijfbalie in de centrale hal van Tergooi MC of een mail met uw gegevens sturen naar.
Inzage en kopiëren dossier
Tergooi MC is verplicht uw gegevens (dossier) te beveiligen tegen misbruik en verlies en deze zorgvuldig te bewaren. Alleen uzelf en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling, kunnen uw dossier inzien. Om uw privacy te beschermen hebben alle hulpverleners een geheimhoudingsplicht.
Het dossier is eigendom van het ziekenhuis. U kunt het niet meenemen. Wel kunt u uw gegevens inzien en uw dossier helemaal of gedeeltelijk laten kopiëren of een te downloaden versie in het patiëntenportaal laten zetten. Wilt u een (deel van) uw dossier laten kopiëren of een downloadbaar bestand in het patiëntenportaal laten zetten? Dien dan een verzoek in, als dit nodig is samen met een kopie van uw legitimatiebewijs. Deze service is gratis.
Wilt u dat uw partner, kinderen of andere nabestaande(n) na uw overlijden inzage in of een kopie van uw dossier mogen hebben, dan is het aan te raden om hen hiervoor schriftelijk te machtigen. Anders kunnen wij hen die inzage/kopie alleen geven als zij kunnen aantonen dat sprake is van een zwaarwegend belang of als er sprake was van een incident dat wij aan hen gemeld hebben.
Meer hierover kunt u nalezen in de folder: Inzagerecht medisch dossier voor nabestaanden (KNMG).
Aanvraagformulier kopie dossier
U kunt een verzoek indienen om uw dossier voor uw eigen gebruik te laten kopiëren. Print dan het Aanvraagformulier Opvragen Medisch Dossier, vul deze in, ondertekent het formulier, voeg – als dit nodig is – een kopie van uw legitimatiebewijs erbij, en stuur het geheel op naar het volgende e-mailadres: U mag hierbij uw pasfoto en BSN nummer afschermen, bijvoorbeeld met behulp van de KopieID-app van de Nederlandse Overheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/veilige-kopie-identiteitsbewijs).
Of stuur uw verzoek op papier naar:
Tergooi MC
t.a.v. Opvragen Dossier
Postbus 10016
1201 DA Hilversum
Let dus op: als een kopie van uw legitimatiebewijs gevraagd wordt, voeg dan een kopie of scan als een bijlage bij uw mail. Zonder een kopie of scan van uw legitimatiebewijs kunnen wij anders uw verzoek niet in behandeling nemen.
Als u de papieren heeft aangevraagd, kopiëren we uw dossier en maken we deze klaar voor verzending. Dit duurt meestal 14 dagen. De te downloaden versie is uiterlijk beschikbaar op de derde werkdag nadat uw aanvraag door ons is ontvangen (bijvoorbeeld, u mailt uw aanvraag op woensdag, dan staat het bestand uiterlijk maandag in het patiëntenportaal van de aanvrager).
Kopie röntgenfoto’s
Als een medisch specialist van een ander ziekenhuis of uw huisarts over uw foto’s wil beschikken, moet deze specialist of huisarts de aanvraag richten aan de afdeling Radiologie in Tergooi MC. We sturen de foto’s dan rechtstreeks naar de arts die de foto’s aanvraagt. Het verzenden is gratis.
U kunt ook persoonlijk een kopie van uw onderzoek(en) krijgen, ook aan deze kopie zijn geen kosten verbonden. Houd hiervoor rekening met het volgende:
- U moet hiervoor dit röntgenformulier invullen en, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, naar de afdeling Radiologie sturen. Wij behandelen uw aanvraag uiterlijk binnen twee dagen.
- Wij sturen u per mail een link naar een webpagina waar u de door u aangevraagde onderzoeken kunt inzien of eventueel downloaden.
Verstrekken anonieme gegevens
Tergooi MC is continu bezig met het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dit ligt ook vast in de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Om dit te kunnen doen levert het ziekenhuis anonieme patiëntgegevens aan een aantal landelijke registratiesystemen, zoals het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Dit is waardevol bij de bestrijding van aandoeningen en ziekten. Deze informatie is altijd anoniem. Ook binnen het ziekenhuis doen we regelmatig onderzoek om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Bijvoorbeeld naar de reden van opname en het optreden van infecties of complicaties. Het is van algemeen belang dat voor dergelijke onderzoeken anonieme patiëntgegevens kunnen worden gebruikt.
Patiëntendossier
Gegevens aanvullen, corrigeren of verwijderen
Als u twijfelt of de gegevens in uw dossier volledig of juist zijn, kunt u een verklaring toevoegen aan uw dossier. Ook kunt u gegevens laten verwijderen.
Als u uw gegevens verwijdert, kan het ziekenhuis en uw arts deze gegevens niet meer raadplegen als u zich weer voor behandeling meldt. Verwijderen van gegevens is niet mogelijk als het bewaren ervan belangrijk kan zijn voor een ander dan voor uzelf of als het wettelijk verboden is.
Patiëntendossier verwijderen
Tergooi MC, t.a.v. Opvragen Dossier
Postbus 10016, 1201 DA
Hilversum
Als er een zwaarwegende reden is om het verzoek niet in te willigen, bijvoorbeeld als het om informatie gaat die van belang is voor een ander, kan besloten worden om niet tot vernietiging over te gaan. Als uw verzoek wordt afgewezen, ontvangt u hiervan schriftelijk bericht met motivering.
Beleid gegevens- en privacybescherming
Tergooi MC vindt informatiebeveiliging belangrijk, Tergooi MC beheert immers als ziekenhuis medische en patiëntgegevens. De kwaliteit ervan is van groot belang, soms zelfs van levensbelang. Om deze reden heeft Tergooi MC beleid voor gegevens- en privacybescherming opgesteld.
Het beleid is opgesteld aan de hand van het Privacy Control Framework (NOREA) en de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorg (NEN 7510). Met het Privacy Control Framework heeft Tergooi MC kwaliteitscriteria geborgd wat betreft Algemene Verordening Gegevensbescherming. Hierin is ook de manier vastgelegd waarop u uw rechten als patiënt kunt uitoefenen. De norm NEN 7510 eist dat informatiebeveiligingsmaatregelen op controleerbare wijze zijn ingericht, zodat we kunnen spreken van goede informatiebeveiliging. Tergooi MC laat zich daarvoor door een extern bureau periodiek toetsen. Dit bureau verleende Tergooi MC daarvoor een NEN 7510-certificaat.
Informatie over het Privacy Control Framework vindt u op de website van NOREA (https://www.norea.nl/handreikingen). Voor informatie over NEN 7510 kunt terecht op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN (https://www.nen.nl/zorg-welzijn/ict-in-de-zorg/informatiebeveiliging-in-de-zorg). Uw vragen kunt u via deze website stellen (https://www.tergooi.nl/stel-uw-vraag/) of u kunt zicht rechtstreeks richten tot de functionaris gegevensbescherming ().
Inzage in LSP-gegevens
Het LSP (Landelijk Schakelpunt) zorgt voor snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van medische gegevens. Zorgverleners, zoals uw huisarts en de ziekenhuisapotheker, kunnen hun computersysteem aansluiten op het beveiligde netwerk van het LSP en uw gegevens waar nodig opvragen en inzien.
Dit kan alleen als u hiertoe toestemming heeft gegeven. Dit kunt u doen via uw huisarts. Van iedere patiënt die een afspraak heeft bij Tergooi MC, worden één dag voorafgaand aan deze afspraak de medicatiegegevens opgevraagd vanuit het LSP en overgenomen in ons elektronisch patiëntendossier. De Klinische Farmacie vraagt uw gegevens op, met als doel dat uw arts inzicht krijgt in uw medicijngebruik en deze kennis kan gebruiken bij uw onderzoek en behandeling.
Voor meer informatie over het LSP en uw persoonlijke rechten, verwijzen wij u graag door naar de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).
Gebruik van lichaamsmateriaal
Na een onderzoek, een behandeling of een operatie blijft er vaak een bepaalde hoeveelheid lichaamsmateriaal over, zoals bloed, urine, bot of delen van organen. Het is belangrijk om dit materiaal te gebruiken om wetenschappelijk onderzoek te doen, onderwijs te geven of om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Lees hierover meer in de Privacyverklaring.
Huisregels
Gastvrijheid, respect en veiligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Samen met u zorgen wij er daarom graag aan de hand van huisregels voor dat Tergooi MC een prettige omgeving is voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Lees de huisregels.
Wetgeving
De wet verplicht het ziekenhuis verantwoorde zorg te bieden. Onze zorg voldoet aan alle wet- en regelgeving. Het is zorg van een goed niveau, die ‘doeltreffend, doelmatig en patiëntgericht wordt verleend’ en is ‘afgestemd op de reële behoeften van de patiënt’. Uw rechten en plichten als patiënt zijn wettelijk geregeld, onder andere in de onderstaande wetten.
Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)
Als patiënt komt u met uw behandelaar overeen dat hij of zij u zorg gaat verlenen. Als patiënt heeft u bepaalde rechten. De meeste patiëntenrechten staan in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wet is er speciaal op gericht om de relatie tussen u als patiënt en uw hulpverlener, zoals een arts of verpleegkundige, in evenwicht te brengen. U bent voor uw behandeling immers afhankelijk van de hulpverleners in het ziekenhuis. In de wet zijn de rechten en plichten van patiënten vastgelegd. Lees meer over de WGBO.
Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet staan regels voor u en de verzekeraar. Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hiermee verzekert u zich voor (een deel van) de kosten van medische zorg, zoals huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, medicijnen of revalidatie. In de wet staat onder andere dat patiënten zich moeten kunnen legitimeren. Ook moeten zij verplicht verzekerd zijn tegen ziektekosten. Om deze reden is het belangrijk dat u bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, geldige identiteitskaart of vreemdelingendocument) en verzekeringsbewijs meeneemt. De overheid stelt de inhoud van de basisverzekering vast. Lees ook Zorgverzekering en kosten.
Wet Medisch-Wetenschappelijk Onderzoek
De Wet Medisch-Wetenschappelijk Onderzoek bij mensen regelt de rechtsbescherming van zieke en gezonde proefpersonen in medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschermt uw privacy. In de AVG staat wat allemaal wel en niet mag met uw persoonsgegevens en wat uw rechten zijn als uw gegevens worden gebruikt. U heeft bijvoorbeeld het recht op informatie en inzage in uw gegevens. En het recht op verzet tegen gebruik van uw gegevens. Verdere informatie over de wetten kunt u vinden bij Privacy-beleid. Vragen over privacy kunt u ook per e-mail stellen aan de functionaris gegevensbescherming via .
Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg
Om goede zorg te kunnen verlenen kan het noodzakelijk zijn dat we uw medische gegevens met andere zorgverleners, zoals uw huisarts, delen. Als hierbij gebruik gemaakt wordt van een digitaal gegevensuitwisselingssysteem, zoals bijvoorbeeld het Landelijk Schakelpunt (LSP), dan zijn wij op grond van de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg gehouden om hiervoor uw toestemming te vragen.
Wet op de orgaandonatie (WOD)
Met de invoering van de WOD heeft elk ziekenhuis verplichtingen gekregen op het gebied van orgaan- en weefseldonatie. In geval van overlijden bespreekt de arts de mogelijkheid van donatie met de nabestaanden. De arts raadpleegt het Donorregister om na te gaan of de overledene als donor staat geregistreerd. Informatie over orgaan- en weefseldonatie vindt u bij Formaliteiten bij overlijden of via www.donorvoorlichting.nl of .
Wet langdurige zorg (Wlz)
Het kan voorkomen dat u na uw opname in het ziekenhuis nog verpleegkundige zorg nodig heeft en daarom niet naar huis kunt. In dat geval kunt u tijdelijk worden opgenomen in een verpleeghuis. Dit noemen we ook wel eerstelijnsverpleegzorg.
Als u langdurig intensieve zorg nodig heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt dit. Voor meer informatie over de Wlz verwijzen wij u naar de Rijksoverheid.
Verzekering
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd via de basisverzekering. De rekening voor de behandeling binnen de basisverzekering gaat rechtstreeks naar uw verzekeringsmaatschappij, die zorgt ervoor dat uw zorg wordt betaalt. Alleen als u niet bent verzekerd voor bepaalde behandelingen, moet u deze zelf vooraf betalen.
Verstrekking anonieme gegevens
Tergooi MC is volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg verplicht de kwaliteit van zorg systematisch te bewaken en te verbeteren. Om die kwaliteit op een hoog peil te houden, doet Tergooi MC onderzoek, bijvoorbeeld naar de reden van opname of het optreden van infecties, doorligplekken of complicaties. Vanwege het algemeen belang is het nodig voor zulke onderzoeken anonieme patiëntgegevens te gebruiken. Anoniem wil zeggen dat de gegevens niet tot uw persoon herleidbaar zijn. We scheiden medische en persoonsgegevens. Alleen speciaal bevoegde medewerkers mogen zulke gegevens verwerken. Zij hebben bovendien een geheimhoudingsplicht. We gaan ervan uit dat u geen bezwaar heeft tegen het gebruik van uw anonieme gegevens. U heeft altijd het recht om van medewerking af te zien. Dat heeft geen invloed op uw behandeling. Heeft u bezwaar? Maak dit dan expliciet kenbaar aan uw arts.
Aansprakelijkheid
Tergooi MC heeft onder meer een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid). Daar kunt u, in sommige gevallen, via de raad van bestuur een beroep op doen. Er is onderscheid tussen letselschade (schade als gevolg van medische handelingen) en zaakschade (schade aan eigendommen). Vergoeding bij verlies, diefstal of beschadiging is alleen mogelijk als sprake is van verwijtbaar handelen of grove nalatigheid van medewerkers van het ziekenhuis, of als sprake is van een situatie waarin u sterk afhankelijk bent van het ziekenhuis (bijvoorbeeld in de periode tijdens en direct na een operatie).
Cliëntenraad
Ziekenhuizen zijn volgens de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen verplicht een cliëntenraad in te stellen. Tergooi MC heeft een actieve cliëntenraad, een onafhankelijk en zelfstandig adviesorgaan dat als taak heeft de belangen van patiënten te behartigen. Lees meer bij Cliëntenraad.
Zorgbelang Noord-Holland
In de provincie Noord-Holland is Zorgbelang Noord-Holland actief. Deze organisatie behartigt de collectieve belangen van iedereen in Noord- Holland die zorg nodig heeft. Zorgbelang Noord-Holland geeft voorlichting, advies en bemiddelt bij problemen: T 023 530 00 00 of via de website www.zorgbelang-noordholland.nl.
Opleidingsziekenhuis
Tergooi MC is een ziekenhuis waar zorgverleners werken die in opleiding zijn. Dit betekent dat het mogelijk is dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. We leggen kort uit wat de taken zijn van een aantal zorgverleners (in opleiding).
Medisch specialist
Arts-assistent
Co-assistent
Physician assistant
Verpleegkundige (in opleiding)
Medisch-wetenschappelijk onderzoek
Tergooi MC hecht veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Wetenschap is niet alleen een belangrijk onderdeel van de opleidingen binnen Tergooi MC maar speelt ook een grote rol bij de vooruitgang in de behandeling van patiënten. Zo ontdekken we dankzij onderzoek bij welke behandelingen onze patiënten het meest gebaat zijn of hoe aandoeningen zich ontwikkelen. Hierbij kunt u als patiënt van Tergooi MC een belangrijke rol spelen.
U kunt daarom gevraagd worden voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat u patiënt bent of een gezonde vrijwilliger. In beide gevallen zijn er bepaalde richtlijnen waaraan het onderzoek moet voldoen. U beslist altijd zelf of u meedoet aan het onderzoek. Het Ministerie van VWS heeft in de informatiefolder Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor de proefpersoon alle belangrijke informatie voor u op een rij gezet. Zo kunt u weloverwogen uw keuze maken om wel of niet mee te werken aan medisch-wetenschappelijk onderzoek vanuit Tergooi MC.
Uw behandelend arts in Tergooi MC kan uw vragen over medisch-wetenschappelijk onderzoek beantwoorden en kan u meer informatie geven. Op de pagina van het Wetenschapsbureau van Tergooi MC leest u meer informatie over Tergooi MC en medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Orgaan- en weefseldonatie
Orgaan- en/of weefseldonatie is het ter beschikking stellen van gezonde organen en/of weefsels van iemand die overleden is. Ook kan iemand bij leven een orgaan doneren.
Lees meer over orgaan- en weefseldonatie in Tergooi MC.