Nationaal hitteplan

wat doet Tergooi?

23 juli 2018

Nationaal hitteplan van kracht. Tergooi treft aanvullende maatregelen.

Het KNMI verwacht voor het hele land zeker tot met zondag aanhoudende hitte, daarom is het Nationaal hitteplan van kracht. Het ingaan van het hitteplan betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

 

Om enige verkoeling aan onze patiënten te bieden zijn er extra ventilatoren ingezet. Twee maal per dag worden waterijsjes aan patiënten aangeboden door de medewerkers van Service & Voeding. Ook zijn er permanent flesjes mineraalwater beschikbaar voor wie daar behoefte aan heeft. Ook voor medewerkers op de verpleegafdelingen zijn ijsjes en water beschikbaar.

Wie lopen risico bij aanhoudend warm weer?

Warm weer kan de gezondheid bedreigen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

Wat kunt u last van krijgen?

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Wat kunt u doen om de last van hitte te beperken?

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten (denk ook aan de kwetsbare mensen in uw omgeving):

  • Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Houd uzelf koel: Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
  • Houd uw woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
  • Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Heeft u nog vragen?

Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte. Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u ook terecht bij GGD-Gooi en Vechtstreek.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief