Verpleegkundig specialist

Olga Hoekstra

10 december 2020

Verpleegkundig specialist Olga Hoekstra wint Jeltje de Bosch Kemper Best Practice Award 2020

Olga Hoekstra, verpleegkundig specialist werkzaam binnen het specialisme cardiologie van Tergooi, heeft dit jaar de Jeltje de Bosch Kemper Best Practice Award ontvangen. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt en is een blijk van waardering voor het afstudeerproject van Olga dat door de jury van bijzondere kwaliteit wordt genoemd.

 

Verder heeft de prijs de bedoeling de winnaar te stimuleren tot verdere studie, verdere innovatie in de verpleegkundige zorgverlening, en tot publicatie. De stimulans heeft Olga niet nodig gehad, want na haar afstuderen is zij enorm bezig geweest met innovatie binnen de zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Mede door haar inspanningen is er een nauw samenwerkingsverband met het specialisme longgeneeskunde gegroeid en is het gebruik van de Fibricheck-app en de OSAsense geïmplementeerd binnen Tergooi. Beide projecten zijn onderdeel van het programma Zorg Dichterbij.

De Fibricheck-app

De Fibricheck geeft patiënten de gelegenheid om een hartritmemeting te maken via hun telefoon. De app vervangt een controle met een ECG. Hierdoor hoeven de patiënten voor de diagnostiek niet meer fysiek naar het ziekenhuis te komen en kan de verpleegkundig specialist/cardioloog met de patiënt bellen om het behandeladvies te geven aan de hand van de metingen. Er wordt bijgehouden bij hoeveel mensen het gebruik van de app een herhaalbezoek voorkomt en of medicatie op basis van de Fibricheck wordt aangepast. In het geval van risicovolle medicatieaanpassingen na de cardioversie, is een face-to-face contact met ECG-controle noodzakelijk. Deze mensen worden uitgesloten van de pilot. Hetzelfde geldt voor patiënten die geen telefoon hebben of digitaal minder vaardig zijn. De schatting is dat bij 50% van de controles na cardioversie de Fibricheck kan worden ingezet. De ervaringen tot nu toe zijn positief, ook vanuit de patiënt! Lees hier het patiëntverhaal en interview met Olga over de Fibricheck.

Screening obstructief slaapapneu (OSA)

Onbehandeld obstructief slaapapneu (OSA) zorgt ervoor dat de behandeling van atriumfibrilleren (AF) minder goed aanslaat en daarnaast kunnen andere ernstige comorbiditeiten ontstaan. Ondanks bewijs dat OSA vaak voorkomt bij mensen met AF en sterk geassocieerd is met het ontstaan van atriumfibrilleren, wordt OSA niet goed gesignaleerd en daardoor ondergediagnosticeerd en onder-behandeld in de klinische praktijk. Ook in Tergooi hebben we dit aan de hand van onderzoek aangetoond. In de huidige situatie worden er dus mensen met OSA over het hoofd gezien. Daarnaast worden er ook mensen onterecht ingestuurd voor een slaaponderzoek. Op de Atriumfibrilleren polikliniek gaan we gebruik maken van de OSAsense om het diagnostisch proces rondom OSA patiëntvriendelijker, sneller, kostenefficiënter te laten verlopen. De OSAsense bestaat uit een nachtelijke zuurstofsaturatiemeting, gecombineerd met een online vragenlijst. Door het inzetten van de OSAsense kan OSA met een sensitiviteit van 99% worden uitgesloten en kunnen de juiste mensen worden doorverwezen naar de slaappoli voor verder onderzoek. Op deze manier verwachten we meer patiënten te kunnen behandelen voor OSA waardoor de behandeling van atriumfibrilleren ook beter effect heeft en er op lange termijn minder herhaalbezoeken en opnames zijn.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief